ТУЕС - 9 тема

• 69 267
  • 738
  •   1
Отговори
# 690
  • Перник
Здравейте!
Искам да попитам дипломната работа, която представят в 12 клас им се води като втора матура най- вероятно, но тази оценка, за кои университети би им свършило работа.

# 691
В Туес провеждат ли се матури по Математика, Физика или само по специални предмети?Благодаря

# 692
  • Къде ли не
malinkap, ако питате дали могат да държат матури по математика и физика, могат. От това, което съм разбрала, математиката могат да се явят на "валидация на способностите", а по физика на "матура по желание".
buneto, оценката от държавния изпит не съм срещала да се използва за кандидатстване в някой университет.

# 693
С оценката от държавия изпит масово кандидатстват в ТУ-София.
Тази година всички съученици на сина ми кандидатстваха с оценката от дипломната работа, а лауреатите на Националното състезание по компютърни мрежи можеха и с оценката от състезанието да кандидатстват.

# 694
  • Перник
Благодаря! Имах информация, че в ТУ- София има три специалности, в които можеш да кандидатстваш с дипломната работа, но все пак реших да питам за по- сигурно.
С оценката от държавия изпит масово кандидатстват в ТУ-София.
Тази година всички съученици на сина ми кандидатстваха с оценката от дипломната работа, а лауреатите на Националното състезание по компютърни мрежи можеха и с оценката от състезанието да кандидатстват.

# 695
До колкото знам, специалноста в ТУ трябва да отговаря на  тази от ТУЕС - компютърните специалности
 Детето каза, само за 2 специалности не се признава - Киберсигурност и Изкуствен интелект.  Не виждам как Текстил и Топлоенергетика се връзват с компютърни науки, но вероятно няма такава ситуация.
Вижте Чл.13 от наредбата на ТУ за кандидатстване  и таблицата за балообразуване - там са упоменати в кои специалности се ползва оценка от ДИ по специалността

# 696
До колкото знам, специалноста в ТУ трябва да отговаря на  тази от ТУЕС - компютърните специалности
 Детето каза, само за 2 специалности не се признава - Киберсигурност и Изкуствен интелект.  Не виждам как Текстил и Топлоенергетика се връзват с компютърни науки, но вероятно няма такава ситуация.
Вижте Чл.13 от наредбата на ТУ за кандидатстване  и таблицата за балообразуване - там са упоменати в кои специалности се ползва оценка от ДИ по специалността
За Киберсигурност са записвали с оценка от дипломната работа, както и с оценката от състезанието по компютърни мрежи.
Май голяма импровизация е било тази година. Joy

# 697
Явно,  положението е  "около".
И дамите в канцеларията бяха объркани и в сайта е мъгливо.

# 698
  • Перник
Е, разбира се че трябва да са свързани с компютърни науки, то това е пределно ясно!
Просто на сайта им пише профилираща матура по информатика или профилираща матура по информационни технологии и не се разбира дали това включва дипломната работа.
За Киберсигурност са записвали с оценка от дипломната работа, както и с оценката от състезанието по компютърни мрежи.
Май голяма импровизация е било тази година. Joy

# 699
Състезанието за Компютърни мрежи на Софийски университет е с ранг на Олимпиада, затова с него може в Киберсигурност.
Иначе,  за това,  къде се ползва оценка от Дипломната защита,  го пише в Държавния план-прием,  в посдната колона. Не успявам от телефона да кача файла, та качвам снимка на една страница

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 17:17 от citron

# 700
  • Перник
Благодаря! Хубав и успешен ден!

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 12:57 от buneto

# 701
  • у дома
За ТУ поне тази година нямаше коефициенти дали ДЗИ е пп/профилирана подготовка/или ооп/общообразователна подготовка/.ДЗИ /поне по мат,а предполагам и по ИТ и информатика//по ООП е несравнимо по-лесно от ДЗИ пп.Дали е ооп или пп децата ви трябва да го заяват/ако желаят/февруари месец като трето ДЗИ-може после да не се явят на него,няма санкции за това,както и ако се яват и изкарат под 30т /слаба оценка/също няма санкции понеже се води ДЗИ по желание и си завършват.Ако заяват ДЗИ ооп като трето не се заплаща нищо,но ако се заяви ДЗИ пп се заплаща валидация,поне за матем със сигурност,но предполагам и за ит и информатика,защото уч планове на спец предмети/които в това училище са пп/са съвсем различни.
Обаче ако искат специалност в СУ,там има коефициенти и ДЗИ пп е с по-висок коефициент.

Обаче примерно за УНСС до сега също нямаше коефициенти,но в последния момент министърът издаде заповед ДЗИ мат ПП за там да е с коеф 4,а ДЗИ ооп с коеф 3,та няма как да се знае следващата година кое какво ще е.Попраеям се,защото за УНСС не съм сигурна дали каквото и да е ДЗИ мат е с коеф 4,а изпита им с 3/моето дете кандидатства и влезе в ТУ и съм се интересувала за там,но знам от познати деца за драмата с УНСС/

.

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 12:23 от svetlaem

# 702
Здравейте, знаят ли се вече класните ръководители на 8 клас? Интересува ме системно с АЕ и РЕ.

# 703
В сградата на училището ли ще учат или пак сградите на университета, понеже видях че ще им дават учебниците в 9ти блок...

# 704
По нищо не личи да има промяна.

Общи условия

Активация на акаунт