Петокласници 2021/2022

• 38 042
  • 745
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Моите ходят. Т.е. набора сега е на мат само. Каката в пети и шести клас също ходеше на мат. Сега вече и на бел, заради нво.
Записах ги, понеже мен хич не ме слушат, когато кажа да се решават повече задачи. Но все още имат респект от учители и там слушат. Материалът хич не е малко. А и е хубаво да се изговорят нещата пак.
Не че пак не скатават, но според мен има полза за моите мързеливички деца.

# 661
Вероятно има значение и за кой град говорим, както и за училището, където се цели детето. За София чета от няколко години за много високи балове, почти на макс и там и стотните решават. При нас е по-спокойно, а и намеренията ни са за професионална гимназия. Поне на този етап.

# 662
Точно така! Моят областен град покрай пандемията и лошо управление е тръгнал към голямо замиране, та едва ли баловете ще са високи. Би било хубаво да бъда опровергана, но както няма работеща промишленост, съмнявам се.

# 663
В София сме. Всичко много зависи от детето.
Голямата ми дъщеря от малка е много съвестна, пише всичко сама, без да я подбутвам. Записах я на школа в 7 клас, изкара много висок бал и влезе на първо класиране по първо желание, където искаше. 10 клас е, продължава да си учи съвестно.
Малката много я мързи, разсеяна е, не успява да си организира времето. Оценките са шарени за първия срок, като има дори четворка по география, сестра й получи първа срочна четворка чак в 9 клас. Няма как, ще трябва да запиша наборката на школа от 6 клас по БЕЛ и математика, за проба - да видим дали ще върши работа груповото занимание или ще трябват индивидуални уроци.

# 664
  • Пловдив
И последната срочна оценка е факт при наборчето - успех 5.92.
Казах му и за оценката по ФВС, както и предполагах, ядоса се много.
Поне продължи, с тренировката вкъщи - искрено се надявам, да не се демотивира.

На школа не мисля да го записвам, не и ако той самия не прояви желание за това.

# 665
  • Sofia
Аз ще записвам на школа и уроци догодина. Училището ни е квартално, с нови учители по мат и БЕЛ са, те много се раздават, тя много се старае, но не мога да разчитам на това. Искам да направя, каквото зависи от мен, дай Боже да се представи добре на НВО и да има избор (което не винаги е много добре Laughing). И целта не е само НВО. Ако учи добре в тази възраст и по двата предмета, е от голяма полза и в гимназията.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 15:36 от aniK

# 666
  • при моите любими
Не мисля да го записвам на уроци от 6 клас. Към момента мисля, че се справя добре с материала. По математика учителката им е много добра. Той ходи и на допълнителна школа при нея по лингвистична математика. Явява се на някакви състезания и мисля, че му е достатъчно. По БЕЛ се надявам и там да е добре. Истината е, че аз не съм от майките, които следят учебния процес из късо. Даже има моменти, в които не знам до къде са с материала и какво учат. Но се справят добре ( 5 и 7 клас) Той е 1 по успех в класа, има 15 шестици по математика и 1 петица. Без да го юркам за нищо. Сестра му я записах на школа в началото на 7 клас и е толкова натоварена, че ми се къса сърцето. Учи постоянно. Вчера влизам в 23 часа да и кажа да ляга и я гледам, прави преразказ за школата, че и се е отворила дупка от предметите в училище. Аз мога да кажа дори, че съм от родителите, които ги карат да спрат да учат и да излязат с приятели, а те ми отказват. Много са ми добри и съвестни децата. Не знам на кой са се метнали такива отговорни. Дано стигнат успехите и целите, които са си поставили. Нейното желание е испанската тази година, а неговото НПМГ.

# 667
Тъкмо започвах да се чудя дали не съм в някаква грешка, понеже не виждам причина за толкова масово посещение на школи и частни уроци... Вместо усилията ни да са насочени с посока на това децата ни да получават максимумът от убочението в училище. Наистина ми се вижда безумно да се изсипват безумни средства в паралелно образование, и то на тази възраст още. Дано все така си учи детето ми де, да не се откажа от другата страна. Имаше късмета/личният успех по-скоро от тази година да е в МГ, само един 5-ти клас са, доколкото виждам класът е много силен - тя има среден успех от 5.80 и срочен 5.92, а е на 16-то място в класа, 84-то в училище. Дано и занапред се дърпат взаимно и да са си стимул един на друг. И да не се налага да записваме уроци. Ненавиждам да се налага  да плащам 2 пъти за едно и също нещо, но ако видя нужда сигурно друга песен ще запея Laughing
Приятна ваканция на всички и успешен втори срок!

# 668
  • Пловдив
За сега и аз не мисля да ги натоварвам допълнително. Децата /близнаци-момче и момиче/се справят отлично с нелекото темпо в МГ /Пловдив/. Първия срок завършиха с пълно 6 и двамата. Учителите им са прекрасни! Преподават, изискват и ги мотивират. Ако това всичко се запази и догодина, не мисля да ги записвам където и да било.
А по повод темата с оформянето на оценките. По български госпожата изпита абсолютно всички деца, за да им оформи оценките. Дъщеря ми имаше една петица и шест шестици. И я изпитва за 6. Абсолютно всеки изпита тази седмица, докато са онлайн. Не бях тръгнала на работа и послушах малко. На деца, които имаха среден успех над 5,50 си остави спокойно 5, когато не и отговаряха на въпроса, който им зададе. Искаше да види, че разсъждават, а не просто преразказват. А по математика си им заяви, "никой няма да изпитвам". Кой каквото е показал през срока, това е! И си ги закръгли срочните оценки от средноаритмитичните им 5 оценки от контролни и класна през срока. Та, всеки учител си има своите методики Simple Smile

# 669
Тази сутрин реших да послушам в часа по Компютърно моделиране и информационни технологии и бях шашната от начина, по който оформя учителката. Точно обратното на това, което се случва при вас. На учениците с оценки 6,5,5,5 или 6,5,4  им се добавяха по една 6 за участие и ги оформяха с 6. Дъщеря ми по този предмет има само шестици, тъй като много чете и винаги прави задените й домашни, и следователно и тя има 6. След като видя начина, по който се  оформят някои от децата, ми каза, че  се чуди дали да продължи да се старае толкова, при положение, че явно не е от голямо значение. Разбирам, че е хубаво да се мотивират децата като им се пишат високи оценки, но и аз се запитах дали има смисъл дъщеря ми да влага толкова много условия (една вечер прави проект до 23ч), след като оценките понякога се пишат по симпатии.

# 670
Аз в момента оформям учениците си докато съм отпуск по болест и в карантина. Наложи се. Та вчера оформях любимия си 9 клас и писах основно петици. Да, децата работят чудесно в час, но на писмено изпитване имат масово 4. При това положение реших да им напиша петиците за срока, а втория срок ще поработя над грешките от писмените изпитвания и се надявам да получат заслужени шестици, защото наистина се стараят.
Много е демотивиращо шестици на килограм т.е "за стимулиране", особено ако това е видимо за останалите.

# 671
Принципно може и да е така, но зависи детето как го възприема. Аз лично уча моя да се интересува само от своето представяне и оценки. Дали друг има 3 или 6, си е лично негова работа.
Когато аз съм била ученичка, едно леко завишаване на оценката винаги ме е стимулирало, най-малкото, понеже осъзнавам, че не съм за толкова и се старая да си заслужа оценката следващия път.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 13:30 от Soul Free

# 672
Според мен е хубаво, че учителката ги е стимулирала леко. Детето с вложените усилия не е било ощетено, а е получило знания, които ще са му от полза.
Това, че паралелното образование си върви не е от хубаво, но какво да се прави. Аз сякаш не съм склонна да оставя детето на случайността и ще търся начин да го подсиля по БЕЛ.

# 673
  • Варна
Привет! Не съм се появявала отдавна, изтървала съм цяла тема, та може и предходната, още не съм се връщала да чета всичко...
Пети клас върви на собствен ход! Добре, че още внимава в час и всичко научава още там, та няма нужда да полага кой знае какви усилия у дома, защото всяко допълнително усилие е мнооого трудно, досадно и т.н. Прави изискуемия минимум, дори понякога се скатава и пропуска някое домашно, не толкова важно, според него или го пише непосредствено преди часа...
Много добро впечатление ми правят всички учители тази година(съдя по онлайн обучението, ставах свидетел на часовете от време на време). По математика имат невероятна учителка, изискваща, строга, но спреведнила, обясняваща добре и разбираемо, решават много и в училище и у дома и никой не се противи. Нашият беше отсъствал заради спортен лагер, а по време на отсъствието му бяха взели нов важен материал, като се върна, госпожата го беше извикала при нея и му беше предала всичко отново, само на него. Върна се много впечатлен от вниманието и каза, че ще си запази този лист, на който тя му е писала обясненията, за спомен. И колкото и да му върви математиката и да му харесва, все мааалко не му стига за 6, та има 5 за срока. Между 5 и 6 беше и по БЕЛ, но 4 на преразказ(голяма мъка) реши дилемата. 5 има и по английски и там уж знае, може, но на писмените изпитвания 5,46; 5,40... и накрая 5 за срока. По всичко останало има 6. Не е бележкар, не учи за оценки, не му и пука особено. Отзиви нямаше никакви през целия срок, много незабележим ви казвам, голяма скатавка, батко му беше същия, но онзи ден дойде едно без домашно(имал домашно човекът, но си забравил тетрадката, в която е нарисувал каквото трбва). Има съученици с по 30 - 50 отзива...
Ходи на футбол и волейбол с огромно желание и 2 пъти седмично на АЕ, където е записан по собствено желание, но му мина бързо и сега често мрънка за този ангажимент, но аз не отстъпвам.
От догодина мисля да ходи поне по веднъж на 2 седмици при учителката по математика, при която ходи братовчед му и бе отлично подготвен за матурите, за да сме сигурни, че няма пропуски. Той твърди, че иска, познава учителката и я харесва, да видим, само да не стане като с АЕ. С БЕЛ не знам какво ще правим... там ще е по-голям зор, но каквото-такова... Искам да ви кажа, че откакто едва му спасиха живота миналата година, приоритетите и амбициите ми рязко се промениха и преподредиха. Никога не съм била свръх амбициозна, но виждайки възможностите му, го понатисках, сега доста съм успокоила топката и на всички ни е по-добре. Да видим до къде ще доведе... Simple Smile
Извинете за фермана, но така е като изпълнявам петилетката за три години Simple Smile
Поздрави на всички и приятна ваканция!

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 23:07 от mar4ela5

# 674
Моето гардже завърши първия срок с Мн.добър 4,75. Има само две тройки по математика и география и две четворки по  БЕЛ и руски. Останалото преобладават петиците + три отлични оценки. Накрая каза, че й бил нисък успехът, искала повече.
И аз съм доволна от учителите.

Последна редакция: пн, 31 яну 2022, 21:10 от Mama Ru

Общи условия

Активация на акаунт