Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 717
  • 750
  •   1
Отговори
# 270
katia_13, нали по медиите се завъртя информация, че в училищата ще се тестват регулярно учениците (за сметка на държавата), ако 90%+ от родителите са съгласни. Не съм наясно официална насока ли беше това или просто медийна шумотевица (или друго) Simple Smile
Аш, аз реших, че относно учебния материал някакви тестове..нещо ново. 😁🤦‍♀️ И даже за малко да пиша при нас как са изпитванията (входните нива само засега съм видяла). 🤣
Не вярвам да има училище, където да се съгласят и 50% от родителите на редовно тестване. 🤷‍♀️ Маските са "вредни", вероятно повечето хора и за тестовете така смятат. 😔
Поне при нас и дума не се е споменала за тестване, след повдигането на темата за мерките от моя страна, започнаха да се опитват да ги прилагат поне в коридорите..🤷‍♀️
Децата седят до прозореца и се успокоявам доколкото мога, че ще поемат по-разреден въздух, а са и ваксинирани. Те си седят с маски и в часовете, но са единствени в техния клас (рядко друго дете да се сети и сложи маска по време на час, но поне е отворено). ✌
Иначе би било хубаво да се тестват, а не да се караме и гледаме на кръв, да разчитаме на съвестта на отсрещния човек, че няма да прати болно дете.. Излязоха какви ли не варианти за тестове, включително близалки, за да не взимат назална проба, но аз се съмнявам че ще се въведат какъвто и да е вид тестове. ✌

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 18:12 от katia_13

# 271
Около 75% са съгласните в АК за редовно тестване. Доста добър процент, но пак не достигат нереалистичните 90%.
Министерството просто не иска да се охарчи.Като гледам колко са евтини тестовете в чужбина, съм ок да си ги поръчаме и платим. Ще излизат по 6-7 лв на седмица, но няма как това да се организира самостоятелно в училище.

Днес помагах с домашното по английски на едно приятелско дете в 4клас от ДУ  и съм направо в шок от нулевото ниво. I am, you are, he is... се наложи да му превеждам. Явно то нищо не беше научило за 3 години, но и заложеното от МОН е около 2 години назад от ЧУ, доколкото се ориентирах.

На другия полюс съм леко учудена от това, че в АК се предполага, че децата трябва да имат добро ниво на владеене на езика. Според дъщеря ми всички деца се справят прилично, говори се само на англ. с преподавателите, учебниците са за Б2, есета пиша за домашно на английски.
Струва ми се, че преди години не е било така. Ако дете е учило усилено немски и английски като втори чужд език до седми клас, бибило доста стресирано със сегашната система. 

Браво на момичето от СС за второто място в света на ХИППО .

# 272
  • София
Странно, мислех, че започват почти от началото - не е ли възможно да има деца, които не са учили изобщо англ., дори като втори език?
При нас - във 2 АЕГ, са минали дори и азбуката един ден набързо, явно за всеки случай, учеха и транскрипция (което леко ме изненада, мислех, че е отпаднала), има няколко деца, които са учили друг език и явно е съобразено с тях. В същото време вървят доста бързо напред, взимат доста думи и според мен до 2 месеца ще изравнят нивата. Но есета не пишат още.
А разделиха ли ги на групи, в зависимост от владеенето на езика?

# 273
Не ги разделят на групи по нива вече.
И аз мислех, че може да има деца, които не са учили английски или са учили много малко. Не знам как биха се оправили освен  да са карали курс лятото, което доста обезсмисля плащането за Колежа.

# 274
  • София
В АК не разделят децата по ниво на в АЕ от поне 6 години. Това е често дискутирана тема и се учудвам, че изненадва някой, който е проучил и записал детето си в училището. Но иначе съм съгласна, напълно безсмислено е да се избира и плаща Колежа само заради единия АЕ.
Дъщеря ми беше от децата с ниско ниво по езика (не е карала допълнителен курс). Не и беше лесно, работеше два пъти повече от съучениците и, вместо на клубове ходеше на допънителен АЕ (задължителен и организиран от катедрата по АЕ). За един срок навакса с граматиката, пишеше есета...
 Аз намирам практиката на Колежа за много добра и адекватна. Вместо да разделят децата и да задълбочават разликата в нивото на владеене на езика, се дава шанс и на "незнаещите" да напреднат бързо и в края на 8 клас да се изравнят със "знаещите", които от своя страна, не умират от скука в часовете, а научат нови неща.

# 275
Здравейте, дали има потребители, които могат да ми дадат повече информация за някои от т.нар. прогресивни училища - Валдорф, Иззи, Фюжън, Светлина и новия подход на Българско школо?

Прочетох назад в темите, но за някои от тях информация почти липсва. Дали има родители, които да споделят преки впечатления, или може би някой, чието дете е кандидатствало в едно или повече от тези училища да сподели впечатление. Интересувам се за начин на прием, организация на учебния процес - на какво се набляга, какво е важно за тях, има ли засилена езикова подготовка, преподаватели и отношение към децата - наистина в тези училища се практикува по-индивидуален подход към всяко дете, или са само хубави думи от рекламата?

Благодаря предварително на отзовалите се.

# 276
  • София
Иззи не го включвайте към прогресивните. За БШ е писано доста назад. Включително за нови подход от Пипи. Фюжън имат ли вече регистрация?

# 277
  • София
Светлина също не е прогресивно училище.

# 278
  • София
Вие какво разбирате под Прогресивно, защото наистина Светлина и Иззи не са това, което се разбира във форума, но може би имате предвид друго, а само бъркате думата.
Моето дете е в Иззи и мога да разкажа да учебния процес, но само да изясним от какво точно се интересувате.

# 279
Вие какво разбирате под Прогресивно, защото наистина Светлина и Иззи не са това, което се разбира във форума, но може би имате предвид друго, а само бъркате думата.
Моето дете е в Иззи и мога да разкажа да учебния процес, но само да изясним от какво точно се интересувате.

И аз същото щях да попитам Simple Smile Какво е прогресивно за авторката на поста.

# 280
  • София
Валдорф и Иззи са толкова далече едно от друго като философия...а и не само...
Фюжън също е доста различно от всички споменати, за Светлина не знам. Фюжън още нямат лиценз, имам познато дете там.

# 281
Вече има обявени дати за дни на отворените врати в Питагор. Регистрацията е през меню "актуално", а не на прием .

Здравейте, на сайта на Питагор все още няма информация кога ще бъдат дбите на отворените и врати и датите за кандидатстване. Има ли някой информация дали ще бъдат отново Октомври?

# 282
  • София, България
Вече има обявени дати за дни на отворените врати в Питагор. Регистрацията е през меню "актуално", а не на прием .

Здравейте, на сайта на Питагор все още няма информация кога ще бъдат дбите на отворените и врати и датите за кандидатстване. Има ли някой информация дали ще бъдат отново Октомври?

Благодаря!

https://pitagor-school.eu/%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5/

Ето ги всички срокове. Ние няма да можем да присъстваме на дните на отворените врати, защото се прибираме на 9ти, но ще чакам с нетърпение вашите впечатления.

# 283
Може наистина да бъркам думата, имах предвид училища, които се различават от по-стандартния обучителвн процес-предлагат индивидуален подход към детето, насърчават по-креативно мислене, емоционално, личностно и социално развитие. Т.е. всичко, което не включва чистия академичен подход, в който основното е броят часове по даден предмет, резултат на олимпиади и НВО. Извинете ме, ако не съм навътре в жаргона от темата. За училищата съм гледала и тяхното представяне в интернет и каквото можах да открия в стари теми, но наистина е трудно.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 18:27 от the slayer

# 284
Ох! Обичайно под рекламния слоган "индивидуален подход" се крие доста мръсно бельо(действителност).

В темите се е обсъждало това, което е било интересно в момента на потребителите в нея. (разбираемо е защо си редактирахте поста, но аз ще оставя това тук в контекста на коментара ви за обсъждане на закупуване на учебници и какво още беше...) Ако наистина искате да си направите пълно проучване на мненията във форума и тази тема изобщо не е толкова трудно. Търсачката много отдавна работи идеално.

Не знам дали случайно или умишлено, но сте пропуснали в списъка си Прогресивното училище на Джонев.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 18:29 от Fancy

Общи условия

Активация на акаунт