Частни училища - информативно-дискусионна тема 47

• 42 681
  • 750
  •   1
Отговори
# 300
Ц, не е същото. Защото стреса, който изпитва едно дете е строго индивидуален. При еднакви условия едно може да е стресирано, а друго не. Докато непредаването на даден материал важи за целия клас и не е субективно усещане. Това си е обективен факт.
И перфектно те разбирам. Не е чак толкова сложно да се разшифроват мотивите.

И резултатите на НВО не са субективни.

# 301
  • Отвъд алеята зад шкафа
Все пак това дете, за да е прието в СС, трябва да е държало изпити по Бел, Мат и АЕ, което показва, че е било добре подготвено.

Към новите потребители - за ЧУ съм го казвала, но пак ще се повторя - за мен най-добре е да се отиде на място в училищата. Изникват всякакви впечатления, за които темата тук няма как да ви подготви.

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 20:52 от gadamer

# 302
Все пак това дете, за да е прието в СС, трябва да е държало изпити по Бел, Мат и АЕ, което показва, че е било добре подготвено.

Колкото моето беше подготвено за прием в СС след ПБ. Wink Познай кой имаше заслугата да го подготви за приема. Ама от първия път познай.

Разбира се ходенето на място е задължително. Обаче, в темата могат да се научат много полезни неща, които на място могат да бъдат прикрити или завоалирани.

# 303
Логично е родителите с малки деца нито да имат опита, нито уменията как да разгледат едно училище и на какви точно въпроси да наблегнат.
Но това с индивидуалният подход как точно си го представят. Часа е 30 минути. Има 18-20 деца. Учителя,  трябва да им привлече вниманието, да предаде урока и са го го тренира.
И ако има две изоставащи и три напреднали на кои точно да обърне индивидуално внимание.
Затова и училищата с подбор към днешна дата са най-търсени. Там просто всички вървят с едно темпо.

# 304
  • Отвъд алеята зад шкафа
Фенси Joy

Даа, подборът е много, много важен, което много си личи в гимназиален етап, а в някои училища и в по-ранен.

# 305

Хич не се смей. Simple Smile Преквалифицирах се тогава. Ама изкара 5,75. Само по езика беше по-зле. Но се оказа, че там е попивателна. Навакса с баща си за месец през лятната ваканция ниво и половина. Даже учителката и в СС беше силно изненадана.

# 306
Slayer, може ли малко инфо за детето, защо се ориентирате към Прогресивни и индивидуални? Има ли специфики самото дете, или искате нещо по-модерно? Много зависи от отговора какъв съвет ще получите.
Какво Ви интересува за Прогресивните? Имат страхотна среда, не са вързани на чинове, правят доста проекти, английският е доста амбициозно застъпен. Откъм учене по основни предмети обаче хорариумът е на минимум и няма включена сериозна самоподготовка. Учи се около три часа сутрин и това е почти всичко, след това са обяд, излизне, часове по избор, изследователски час. Лично според мен не са достатъчно часовете по бел и мат, ако след четвърти клас се гони сериозно училище- ще трябва допълнителна работа с детето. Не знам в горните класове как е, имам наблюдения за първи и втори. Вероятно стават по-“класически” нещата, не знам как е адаптацията след това. Според мен е за смели родители без конкретни академични очаквания, аз не се престраших, макар много неща да харесвам.
Редактирам, че сме писали едновременно:
1. Приемът е сравнително лесен, основни умения от ДГ на средно ниво, английски не се иска, но честно кязано в повечето Чу децата идват с някамво ниво, другите наваксват.
2. Това е до учител, но надявам се никое ЧУ не очаква да не се разсъждава
3. Валдорф ми беше в повече дори когато бях с уклон към Прогресивните. Бях на отворени врати и арфата, писането само с пастели не помня докога ми бяха в повече. За детска градина е супер, не и за училище. Запомних идеята, че детето е готово за интелектуализиране след поникване на основните зъби (7+ години), има нещо вярно, но уви реалността иска децата да идат в първи клас с един куп умения, за да не изостават.

Много благодаря за споделеното.
Това за арфата и на мен би ми дошло в повече.

Иначе детето е малко по-буйно и не обича да следва правила, това го прави "непригоден" за един куп училища - или поне така са ми казвали познати с деца там - напр., че в Питагор не приемат деца, които не са готови да следват всички правила и са по-непокорни. И преди да ми се разсърдят майките на деца там - никога не съм го проучвала, казаха ми го познати с деца кандидатствали/приети там - и аз просто го отписах от списъка.

Освен това не обича математика, но му се отдават езиците, затова търся по-засилено преподаване на езици.
Не гоня елитни училища след 7 клас. 
И не на последно - интересува ме атмосфертата на училището, защото сме семейство без един родител и това определено му съдзава проблеми в настоящата му детска градина, затова търся място, където акта му за раждане да не е предпоставка за отношението към детето.

Благодаря Пипи за споделеното мнение и за опита. Специално от Вашите псотове научих доста за Иззи, за коеот съм благодарна.

# 307
Много ме натъжава това с акта за раждане. Не искам да обобщавам, но до тук не съм чула в кое да е училище да са се обсъждали подобни теми.

# 308
  • София
Slayer, в много от “академичните” училища биха взели и по-палаво дете. Не ги отписвайте по тази причина. А за 7 клас сега мислите едно, след време може да стане друго.

# 309
  • София
Колко да не му се отдава математиката, а да му се отдават езиците? Няма нужда да учи засилено математика, но пак трябва да покрива материала, т.е. ви трябва училище, което е  съвсем обичайно, а не алтернативно по някакви критерии. Ако отиде в алтернативно съвсем ще я закъса по математика и то не само да става въпрос за математиката. Математиката е само признак.

# 310
  • София
Благодаря Пипи за споделеното мнение и за опита. Специално от Вашите псотове научих доста за Иззи, за коеот съм благодарна.
Само да уточня, че Пипи пише за БШ, а не за Иззи. Тя няма опит с последното.

# 311
  • Пловдив/София
Само да уточня, че Пипи пише за БШ, а не за Иззи. Тя няма опит с последното.
Абсолютно не пиша за Изи, но вероятно преди време за отворени врати е чела постове. Нямам дете там, но по познати за мен училището е реална алтернатива на СС, дисциплината е строга и не смятам, че е идеално за твърде шавливо и шумно дете. Вие сигурна ли сте, че и в училище е такова? Моето е много буйно и лигаво с нас, но по-тихо от тревата в час.

# 312
  • Отвъд алеята зад шкафа
rainy пише за Иззи.

Не е рано да се отписва математиката? Колко е голямо детето?

# 313
rainy пише за Иззи.

rainy пише за Иззи.

Извинявам се на Пипи за Иззи , Българско школо имах предвид, но точно четях сайта на Иззи и направих писмен лапсус.

Детето ще направи 5 след две седмици. В детската бяха правили състезание по математика миналата година и госпожата не го беше пуснала на състезанието защото не се справял.  Иначе знае да брои , но не мисля че има дете на тази възраст, което да не го може.

Относно тези училища, на който аз им казвам академични, четох предимно за Питагор и Св. София и мисля, че той не е за там, липсва му подобна подготовка,, аняма кога да я навакса, догодина е подготвителен клас. Затова търсех по-омекотен вариант.

# 314
  • в страната на чудесата
Да не бъркаме лошото възпитание със специфичните потребности. Никой не обича да спазва правила, наложени от друг. Но малцина успяват да си осигурят този комфорт в живота. В което и “прогресивно” да иде ще спазва правилата на общността и Ваша работа е да го научите на това, без да го фрустрирате. Май само в демократичното е разпасана команда и всеки следва своето. Но то за мен не е училище, а дневен център с ограничен достъп.
На 5 години няма как да оцените дали му се отдава математика, език или цигулка ако не полагате системни търсения.

Общи условия

Активация на акаунт