Работа, CV-та, HR-и, съвети - 75

• 41 333
  • 874
  •   1
Отговори
# 645
Във фирмите, които осигуряват на минимума, едва ли ще ти платят пълната отпуска при напускане. Ако изобщо платят, ще е на ниво осигуряване. Дори и последната заплата може да ти е така.....Като цяло има много врътки относно отпуск и заплащане при напускане, когато фирмата не е ок.

# 646
Здравейте, да update-на относно английската фирма малко информация.

Проведох интервю със CEO-то/англичанец/. Каза, че ще мине доста време докато минат през всички кандидати и да очаквам отговор до 2 седмици по телефона/било то отказ или одобрение/. В крайна сметка ми казаха, че ако започна в тяхната фирма трябва аз да си се разправям с НАП и да си внасям осигуровки и т.н. Счетоводството си е като счетоводство, а за Payroll - подготовка на договори за ИТ специалисти по проекти/3 до 6 месеца/ +осчетоводяването на моята заплата, а с другите заплати не съм се занимавал, а някой друг се занимава. Това представлява по английски стандарт Finance Analyst Grinning

Сега на друга тема - идва Коледа, края на годината. Говори ли се при вас за бонуси било то коледни/годишни или е тема табу? /питам по-скоро за големите софийски фирми/

# 647
Зуки е писала, че фирмата, в която работи е топ работодател или нещо в този сорт, не помня точно. Едва ли са някоя малка фирма в сивия сектор.

# 648
Верно ли? 😲

# 649
Счетоводството си е като счетоводство, а за Payroll - подготовка на договори за ИТ специалисти по проекти/3 до 6 месеца/ +осчетоводяването на моята заплата, а с другите заплати не съм се занимавал, а някой друг се занимава. Това представлява по английски стандарт Finance Analyst Grinning

т.е. финансовият анализатор всъщност е счетоводител + ТРЗ, така ли? И какви пари предлагат за позицията, ако са ти казали?

# 650
Счетоводството си е като счетоводство, а за Payroll - подготовка на договори за ИТ специалисти по проекти/3 до 6 месеца/ +осчетоводяването на моята заплата, а с другите заплати не съм се занимавал, а някой друг се занимава. Това представлява по английски стандарт Finance Analyst Grinning

т.е. финансовият анализатор всъщност е счетоводител + ТРЗ, така ли? И какви пари предлагат за позицията, ако са ти казали?

Относно по-горния коментар, казвам англичанец, но забравих да спомена, че досега имах интервюта само с индийци от о. Шри Ланка. Grinning

Да, възнаграждението е брутно 24к-28к годишно в лири.

# 651
Сега на друга тема - идва Коледа, края на годината. Говори ли се при вас за бонуси било то коледни/годишни или е тема табу? /питам по-скоро за големите софийски фирми/
Нашите са разписани в договора, размерът е единственото плаващо от толкова до толкова.

# 652
Ами това си е едно добро възнаграждение за така описаната дейност, макар че е далеч от финансов анализатор.

# 653
В крайна сметка ми казаха, че ако започна в тяхната фирма трябва аз да си се разправям с НАП и да си внасям осигуровки и т.н
По какъв начин това може да стане? Регистрация като зает на свободна практика?

Питам, защото и аз преглеждам обяви от чужбина и се чудя как се регулира такъв тип сътрудничество. Сключва ли се все пак някакъв трудов договор?

На мен, например, не ми е опция регистрация на фирма/по ДДС, тъй като се касае за типични взаимотношения на работодател и наемен служител и не съм съгласна със законодателството, което ги третира като форма на бизнес.

# 654
В крайна сметка ми казаха, че ако започна в тяхната фирма трябва аз да си се разправям с НАП и да си внасям осигуровки и т.н
По какъв начин това може да стане? Регистрация като зает на свободна практика?

Питам, защото и аз преглеждам обяви от чужбина и се чудя как се регулира такъв тип сътрудничество. Сключва ли се все пак някакъв трудов договор?

На мен, например, не ми е опция регистрация на фирма/по ДДС, тъй като се касае за типични взаимотношения на работодател и наемен служител и не съм съгласна със законодателството, което ги третира като форма на бизнес.

Може би нещо като самоосигуряващо се лице? Мисля, че такова ми отговориха в тази група или в групата на счетоводителите.

# 655
Най-вероятно ще трябва регистрация по ЗДДС и да подавате на всяко тримесичие документи (става и по електронен път). Както и да пращате всеки месец фактура на “работодателя” , тоест човек е на един вид свободна практика (пред българските органи) и предоставя услуга на чужда компания. Но за UK може процедурата да е още по-сложна откакто вече не са в ЕС.
А за НАП - годишна данъчна декларация.

По-нагоре беше попитано дали е нормално заплата да не е променяна от 10г. Макар да няма законово задължение за вдигане на възнаграждението, за мен е абсолютно неприемливо. Най-малкото защото има инфлация, която с натрупване е доста внушително число и реално всяка година води до по-малка покупателна способност. Така че минимум трябва да има годишна инфлационна индексация.
Явно пак става въпрос за фирма-феодал в дълбоката провинция, където опитът не се цени и работниците нямат никакви алтернативи…

# 656
Да, нещо такова и аз знам. Доколкото съм запозната има две основни опции за самоосигуряване - регистрация на свободна практика или фирма. Но не мисля, че са особено адекватни за подобен тип сътрудничество. И това ме възпира да действам по-активно в посока работа за чужда компания, но извършвана от България.

# 657
  • София
Ами, то и в големите софийски фирми невинаги индексират. Да не ги изреждам, че на хората не са им пипани заплати от4-5г.

# 658
Голяма е фирмата и гледат всичко да е по закон.   Масово стари работници напускат и идват нови които нямат нищо общо с предишното ниво. Нагледала съм се и съм чула какво ли не. Една напуска, шефката й я пита дали може да дойде още ден два. Напуска и една от големите шефки, умолява я да остане до Нова година. Тя казва че няма време да си види децата, ходят на детска градина, заради смените.

Мен започва да ме хваща страх. Рискувам тотална смяна на досегашната си професия. Не е време да се напуска точно сега в тия несигурни времена. И кредит имам.
Но от една фирма повярваха в мен. На пробния ден видях как се случват нещата. Обучаващия ме помагаше на друг новобранец, после го проверяваше по телефона. И на него му звъняха колеги да видят до къде е стигнал.

Поддържам връзка с единия от шефовете, каза че ме чакат. Знам че като нов ще започна от най - ниското стъпало и ще трябва да се доказвам.
Новата работа е със 100 лв по - малко от сегашната, но ще има и процент. На сегашната най - много след години да взимам още 100 над сегашната ми заплата. Такава каша ми е в главата ... И много ме е страх ...

# 659
Не се страхувай толкова, в тая работа трябва малко риск. От страх съм виждала кадърни хора да си кретат за мижава заплата или да ги мачкат с години. И да не се получи - работа има. В тия точно времена аз си смених работата два пъти.

Общи условия

Активация на акаунт