Каква раница за първокласник? Тема №3

• 67 259
  • 718
  •   1
Отговори
# 660
При нас нещата са доста зле. Но не казвам, че е злояда, просто е капризна. Със седмици не ядеше храната от стола и госпожите настояваха да си носи друга храна в раницата. Но не че от нея много е яла. Ние не я караме да яде насила никога, просто предлагаме. Насила не би изяла нищо. Ако не й харесва храната не яде. Преди да заспи, иска чаша мляко и това е. Преди това освен сготвената храна отказва сандвичи, спагети и какво ли не, аз много предлагам. Така си живяхме с години. Поне яде плодове, сирене, понякога кренвирш или салам.

Имаме голям напредък обаче от това лято. Почна да хапва таратор, зелена салата, пилешки крилца и суши. Така знаем и въртим тези храни.

В 1 клас беше 17 кг и падаше назад под тежестта на раницата. Радвала съм се на всяка нахапана закуска и  на всяка новина от госожите, че нещо е изяла.

# 661
Моето дете ще е предучилищна в ЧУ и въпреки, че има стол, ще правя кутии. Отвратително злояд е и детската градина редовно се прибираше гладен. Предпочитам този вариант, защото мога да следя кога и какво е ял. Освен това е и доста дребен и ми е важно да се храни добре. Не ми е драма да се занимавам, защото така или иначе вкъщи винаги има домашна храна, съобразена с неговите драми с яденето.
Дадох малък бъбрек за кутии и оборудване на Omie box, с идеята да съобразявам и какво ядат в стола. Дано не полудея още след първия месец. При нас храната е и неоправдано скъпа (3000лв. годишно за дневно хранене от супа, основно, следобедна с напитка) и честно казано, като знам, че сигурно нищо няма да яде от нея, предпочитам този вариант.

# 662
Като отказва давате ли друго? Аз не давам и децата си ядат почти всичко. Когато има избор, примерно на хотел ядат всевъзможни вредности и глупости.

Не давам избор, но когато е у дома, не се налага. Ама сега при баба и дядо, в комбинация с прабаба, чичо и малките братовчеди, те му предлагат - препечена филийка с конфитюр, палачинка от вчера, пиле (ама без ориза), но от мен да мине - ваканция сме, всички сме се събрали, циркове няма да правим. Но приберем ли се у дома, и особено когато е на училище, няма кой да му угажда така.

# 663
  • София
Ако някой се е спрял на термо чанта Maped, най-изгодно ги намерих в момета във Вис Виталис, даже розовата е с още - 20 % :

https://visvitalis.bg/search?query=maped

# 664
  • София
При нас е кетъринг- Джое Кетъринг.
Аз смятам, че всеки човек има право да харесва и да не харесва някаква храна. Както баща им или аз не обичаме нещо и не го готвим и ядем, така и децата имат право на предпочитания. Добре знаят, че има ситуации, в които няма възможност да се избира. Но има разлика между липса на финансова възможност, липса на избор-магазини, да си на място, където не можеш да си купиш друго, да си на гости и да не е удобно да не хапнеш...и това да кажа "не ме интересува, ще седите гладни, ако това не го изядете".
Така съм подхождала и като ги захранвах-без пюрета и без да ги храня аз. Решавах какво да приготвя и да предложа, а те решаваха дали да го хапнат и как. Затова и са всеядни, единият има мярка, другият е лаком. Ядат и сладко, ядат странни неща, и нормални неща, супи, манджи, сандвичи. Каквото има. Остават и сами напоследък-баткото прави храна на малкия и се оправят добре. Като се прибера и са омели и плодовете, и домати са яли със сандвичите, бъркани яйца е правил големият. Почти не ми се налага да готвя напоследък, освен за вечеря.
Като ходим на гости хапват по някоя хапка, ако не им харесва. Малкият е с бъбречни и стомашни проблеми и ако съвсем категорично откаже(трябва да е суров лук с гъби примерно), се извиняваме, че не му е добре в момента.
Аз имам проблем с някои консистенции и са ме принуждавали да ям като дете, както съм и седяла много гладна, защото изпитвам погнуса и съм повръщала от неприятна храна-като възрастна не си го причинявам, а ям какво ли не и обичам да ям. Затова и мисля, че и децата ми могат да имат избор, ако е възможно.
Харесва ми да правя кутии с храна, макар да съм много заета. Напряга ме това, че трябва да се съобразявам с факторите в училище-че децата нямат време да се хранят и трябва да е нещо сухо и бързо. Че трябва да е компактно, защото столът е в друга сграда и не може да разнасят до там термос, няколко кутии.
Компенсирам, като вкъщи се хранят разнообразно. Иначе ако някой гледа само снимки на кутиите, ще реши, че ядат само сандвичи, плодове и бисквити Laughing
Затова и в крайна сметка спряхме да ползваме термо чанти- и за мен, и за децата е важно кутиите да са в раничката, която носим на гърба си. Да не е допълнителна чанта в ръка.
Аз от септември ставам студентка-от рано сутринта, ще имам и практика почти веднага и се надявам да мога да си нося кутия в обичайната ми раница.

# 665
  • София
Някой има ли мнение за тези раници - https://www.ozone.bg/product/uchenicheska-ranitsa-derform-backup … EYASAEEgISl_D_BwE

Синът ми ще е 1 клас, 123-4 см висок и 20 кг. Дали е подходяща? Ще я оставя в понеделник и ще я взима в петък.

# 666
  • софия
Някой има ли мнение за тези раници - https://www.ozone.bg/product/uchenicheska-ranitsa-derform-backup … EYASAEEgISl_D_BwE

Синът ми ще е 1 клас, 123-4 см висок и 20 кг. Дали е подходяща? Ще я оставя в понеделник и ще я взима в петък.
И такава раница сме имали много е добра като качество,Лека е,пере се в пералня и най важното,че има много прегради,

# 667
  • София
Такава бяхме избрали за дъщеря ми. Във втори клас й се скъса презрамката. Взехме на  друга марка.

# 668
  • София
Такава бяхме избрали за дъщеря ми. Във втори клас й се скъса презрамката. Взехме на  друга марка.

В ozone е с 2 години гаранция. Надявам се да издържи поне 24 месеца.

# 669

24 л е голяма раница за първокласник, но пък за Вас ще е удобна. Все пак децата я носят само от входната врата на училището до класната стая. Раницата на дъщеря ми е  21 л, тя е едра и въпреки това в първи клас залиташе по стълбите, докато се качваше.

# 670
  • София

В ozone е с 2 години гаранция. Надявам се да издържи поне 24 месеца.

Аз това го бях пропуснала. И нашата беше от Озон.

# 671
Здравейте! Аз вече съм с две по-големи деца, но мога да споделя опит с раниците.
Голямата в 1 клас беше с прехвалените тип куфар на Херлиц - голяма грешка! Голяма, тежка, стърчаща от гърба на малкото дете, освен това се пукна дъното и си я носеше така. Още 3 клас я сменихме с една от Ориндж, която пък се скъса на първата седмица и ни я подмениха. Година след това взехме Cool Pack, която и след няколко години носене си е като нова, но вече е гимназистка и я смени заради разцветката. Но пък е видяла голямо натоварване. Теглила съм я и е стигала 10 кг. Това е историята на голямата.
На малката за 1 клас взехме на българската фирма Ташев, която прави туристически раници, но има и няколко ученически модела. За мен, като майка, няма по-добра раница за първокласник. Най-леката възможна, изглежда малка и прибрана, но хваща всичко необходимо, дори повече от куфарите. За гърба няма какво да говоря, те все пак са специалисти в туристически раници, където това е много важно. Да не говорим, че и цената е добра. Носи я до 4 клас и в момента почти не личи, че е носена. Но отново, заради преминаването в следващ етап, купихме нова на Cool Pack.
Та с две думи, горещо препоръчвам Ташев за начален етап, като единствен недостатък бих отбелязала липсата на разнообразни десени. В нашия клас имаше още едно момчиченце със същата и за 4 години се случи два пъти да си ги разменят Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 авг 2025, 11:18 от Nelika

# 672
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, включвам се и аз с отзив за раниците Cool Pack. Купихме такава раница на сина ми за първи клас. Сега ще е трети и не е мръднала. Силно експлоатирана - ежедневно носена и товарена много, мятана и търкаляна къде ли не. Била е и ръчен багаж в самолет. Пера я в пералнята. С две думи - силно препоръчвам.

# 673
И нашата е Cool Pack, но имаме вече и Ташев.
Подкрепям Нелика напълно.
Разликата между двата бранда е съществена според мен.
Cool Pack е доста тежка и малко неудобна на моята госпожица.
Иначе за здравината нямам забележки, прала съм я всеки месец.

# 674
  • Банско
На големия ми син взех някаква от АлиЕкспрес на Майнкрафт. Изобщо няма да обръщам внимание каква е, и без това я подхвърля напред назад. Интересуваше ме само дали се побира А4 формат, оттам нататък, каквато ще да е само на Майнкрафт да е Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт