Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 875
  • 750
  •   1
Отговори
# 495
Добър ден на всички участници в дискусиите.

Бихме били благодарни ако получим отговор на следното питане:
- Собственик на апт. ни е дал пълномощно, ние да се грижим за апт. да намираме наематели и да получаваме наема за имота.
Питането е - Кой трябва да го декларира като доход пред НАП?
Ние или собственика.

В никакъв случай не може да се отговори на въпроса Ви без да се види какъв точно е текстът на пълномощното. Всичко друго са празни приказки. За деклариране на доходи пред НАП за трето лице се изисква изрично пълномощно. Ако имате такова, може и вие да ги декларирате.

# 496
  • София
В договора за наем какво ще пише?
Вие сключвате договора и се водите наемодател и получавате наем, или вие като пълномощник сключвате договора от името на собственика, и от негово име получавате наема?

Отделно, да, в пълномощното трябва да пише, не само сключване и прекратяване на договор за наем, но също и получаване на наема, деклариране пред НАП, достъп до имота.

# 497
Вероятно не е учредено само т нар. Представителство. Вероятно е друг вид гражд.правоотношение, някакъв договор, може дори да се касае и за търговски отношения.
Въпросът е непълен. "Х ми доде да се занимавам с имота му " може да означава много неща, не само упълномощаване.
Питащият си мисли че е упълномощен, но де юре да се касае за друг вид правоотношение. Това знае само питащия и адвокат, който е видял документите. Ние не.

А иначе кой е данъчнозадължено лице е вписано в данъчните закони. В случая в ЗДДФЛ, ако не бъркам. Нека види в него какво пише питащият.

https://www.lex.bg/mobile/ldoc/2135538631

# 498
Звъннете в НАП на телефона, обявен на сайта им - една потребителка (Илит) беше писала, че се е обаждала за консултации и е доволна. В случай на необходимост от допълнителни консултации, казвали да пуснеш запитване по мейл и отговаряли.
Иначе тук можем да цитираме лекции по право до откат. В самите декларации има поле за подаване на декларация от пълномощник, но от името на собственика. Случвало ми се е да подавам като пълномощник без пълномощно (беше тримесечна декларация за авансов данък) за възрастен роднина, искаха ми единствено лична карта за проверка. Това беше преди да минат предимно на електронни декларации.

# 499
Бърз въпрос. Ако наемателя се изнесе от днес за утре, връщате ли му депозита след погасяване на сметките. В договора е описано, че и 2те страни дължат едномесечно предизвестие.

# 500
  • София
Не съм имала такъв случай.
Но си мисля, че няма да му го върна.
Предполагам, че и сметки ще е забравил да плати и може депозита да не стигне.

# 501
Бърз въпрос. Ако наемателя се изнесе от днес за утре, връщате ли му депозита след погасяване на сметките. В договора е описано, че и 2те страни дължат едномесечно предизвестие.

Бърз отговор: не.

# 502
Категорично не.

# 503
Зависи какво пише в договора, в точката "Депозит". Ако пише ,че депозитът се губи  при нарушения на този договор, а в договора има някакво предизвестие, което той не е подал, тогава да.

# 504
  • София
Според мен зависи от отношенията ни.
Напускането от днес за утре съвсем не е задължително да е каприз или целенасочено действие срещу коректността. Може да е породено от куп важни причини, като спешно да заминеш заради болен близък и т.н.
И ако конкретния случай е в първата хипотеза - Не, но ако е във втората - Да.
Ако са били добри стопани, грижили се за жилището, оставили го във вида в който е наето и след плащането на сметките, бих върнал депозита. Дори и договора между нас да не ме задължава да го правя. Факторът човечност за мен би бил водещ ако съм във втората хипотеза.

# 505
  • София
И аз съм на горното мнение. Ако са живяли n на брой години без да създават проблеми и са били коректни, но е изникнало форсмажорно обстоятелство, бих върнала депозита. Стига всичко със сметките да е изрядно.
Подписах вчера договор за представителство с брокер, препоръчан ми от близък. Дадох му и ключовете, надявам се на добри наематели.

# 506
Ключове ще дам на брокер само ако не съм в града.

# 507
Благодаря за отговора.
Не е живяно дълго време, малко над 1 г. Няма големи сметки за погасяване, мислех дали да не  върна остатъка от депозита. Ако беше дадено предизвестието, щях да го направя,но така останах в едно чувство за измама.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 16:07 от So Lucky*

# 508
  • Варна
Кога се изнесоха, кога излязоха сметките? Виж отчетната дата на последните платени сметки. Вероятно имат консумация и след нея. Бих изчакала да излазат и следващите сметки. Също не казваш в какво състояние са оставили квартирата, както и създавали ли са ти грижи по време на договора.

# 509
Сметките ще излязат месец след напускането, да. Ако са напуснали на 1.10, потребеното септември ще излезе края на октомври ...

Общи условия

Активация на акаунт