Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 873
  • 750
  •   1
Отговори
# 480
Интересно ми е каква ще е тая щета за 20 000 лева?? Освен ако целенасочено някой не вземе една брадва да разцепи всичко...

Ако имате договор за една година (а не директно на безсрочен) и сте казали 1000лв наем и сте задържали 2 депозита от по 1000лв, това означава, че ако наемателя си тръгне на втория ден, то той има месечен наем еквивалентен на 3х1000. А ако изкара 11 месеца и 30 дена, то средно първата година наема му е 1167лв на месец. Т.е. дългосрочния наем е 1000лв, но дългосрочния му е 1167лв.

Т.е. вие обяснявате ли добре тези две числа? Рекламирате ли апартамента като с наем от 1167лв на месец? Simple Smile
Защо да се рекламира на 1167лв, като на ненапуснали по-рано наемът  е точно 1000, получават си и депозитите нищо не губят?

А този случай с 11м 30дни, ще издържи още 1 ден и няма да има изчислената от теб цена '1167лв'.

# 481
Ако имате договор за една година (а не директно на безсрочен) и сте казали 1000лв наем и сте задържали 2 депозита от по 1000лв, това означава, че ако наемателя си тръгне на втория ден, то той има месечен наем еквивалентен на 3х1000. А ако изкара 11 месеца и 30 дена, то средно първата година наема му е 1167лв на месец. Т.е. дългосрочния наем е 1000лв, но дългосрочния му е 1167лв.

Т.е. вие обяснявате ли добре тези две числа? Рекламирате ли апартамента като с наем от 1167лв на месец? Simple Smile

Ако се е стигнало до това да ти задържат депозита...

Дори и в договора да пише, че ако напуснеш преди една година да е минала, всеки нормален човек ще върне голяма част, да не кажа целия депозит, на добър наемател, седял 11 месеца.

Всички сме хора, повечето разбрани и интелигентни. Никой няма да задържи 2 бона, защото си си тръгнал на 11 месец, но си оставил жилището като за снимка, с винаги навреме платени сметки и-и-и.

# 482
  • Варна
Скрит текст:

Е, хайде сега, не сте гледали новини Grinning Да не говорим, че един наемател, който се почувства ощетен, че му държите 2 депозита може да изнесе бялата техника или каквото там прецени. И да, с малко фантазия може да повреди ел.инсталацията, ВиК инсталацията по начин по който да ви се наложи да къртите до тухла. Хайде да не давам идеи Grinning

Но, вече много ясно стана ясно тук, че този депозит не както едно време - да се ползва с цел, "ако нещо стане", а очевидно е "retention policy", което е хубаво да се комуникира с наемателите, за да не стават грешки.

Едно е да кажете, един наем го запазваме в случай на щети и втори запазваме тъй като сте поели дългосрочен ангажимент и служи за компенсация.

Но, имайте предвид, че когато кажете това - депозит за дългосрочен ангажимент идва и момента, че е нормално и често срещана практика леко отбиване от цената на наема за дългосрочно наемане.

Т.е. вие се съгласявате вместо на 800лв, на 750, но наемателя се заангажира, че в следващите 3-5-10 години наема апартамента - и тогава е ок да задържите въпросния депозит. А не клауза подразбиране, която включва депозит, а в същото време, наема е като за Airbnb, без отстъпка Simple Smile

А защо това не е коректно? Защото не сте честни към наемателя.

Как не те досрамя да напишеш толкова празни приказки, лишени от всякаква логика, не знам.
В масата обяви обявеният наем е изчислен именно като за дългосрочно отдаване. С какъв акъл ще искаш допълнително намаление? Краткосточните наеми тип Airbnb са в пъти по-високи. Ваканционните наеми (например по морето само за летния сезон) също са чувствително по-високи в сравнение с наем на еднотипен апартамент, който се отдава за период поне една година.
Аз лично отстъпка бих ти направила само ако предплатиш ВСИЧКИ наеми за година напред. Не само на думи "Аз ще седя повече". И под отстъпка разбирай макс 50 лв. Това реално означава да взема 600 лв по-малко за една година от имота си, които да речем съм готова да прежаля, ако ми се сториш надежден и предплатиш 12 наема. Повече - не. Самата аз съм наемала по този начин. Сама предложих да предплатя няколко наема напред и собственикът се съгласи. Ако не беше се съгласил, пак щях да наема на първоначално обявения наем и да си плащам месец за месец.

# 483
Именно - предплащане за голям период от време е сериозен довод за преговори за разумна отстъпка.

# 484
Тези, които отдавате през Фейсбук групите - прави ми впечатление, че много  'чисто бели' профили има - без никакви снимки, без никаква информация, даже не пише кога е създаден профила, явно настройки.
Аз първо поглеждам профила, после решавам дали да отговарям.  Но на току-що създаден профил не отговарям.
Вие как процедирате, когато давате обява от специален ваш профил ли го правите? Изтривате ли после обявите, или ги оставяте с едно "Продадено"?

# 485
  • Варна
Аз добивам някаква представа за човека от снмките му. Понякога пише и месторабота. Има някои профили, които са заключени и се вижда само профилната снимка и корицата, но понякога от тях също човек може да си извади изводите. Примерно ако си е сложил бесен питбул или някакви наркомански картинки - изобщо няма да му отговоря.
Не си правя специален профил, от който да публикувам. Действам с моя си. Той е с ограничена публична видимост и като цяло нямам нищо за криене, още по-малко от публичните данни.
То е двустранно - както вие няма да пишете на фалшив профил, така и аз примерно няма да искам да ви пиша за обявата, мога да ви помисля за брокер под прикритие и т.н.
След отдаването не съм си редактирала обявата, групите не го изискват. Но други грпи за продажби на вехтории например, в които членувам, го изискват. Така че се съобразявам с правилата на групата.

# 486
  • София
Утре ми е първата среща с брокера, с когото ще работя за отдаване на апартамента. Сещате ли се нещо конкретно, което да го питам или да изисква?

# 487
  • София
Бих му изяснила моите условия към кандидатите - напр. без животни, отдаване на тази цена само с  налични мебели и уреди, забрана да предлага по-нисък наем. Друго не се сещам сега.

# 488
Колко хора и какви да търси - семейство, сам/а, учащи/работещи, двойка, с/без деца, с/без домашен любимец, млади/стари и т н. колкото и да са странни изискванията. Ако са повече наематели, да ги води всичките, а не един по един, или техни приятели 'съветници'.
Каква комисионна ще му плащаш на брокера, за колко време го наемаш, ще имаш ли договор с него? Може ли освен с него да работиш и с други брокери, които ще ти се обадят? Къде да дава обяви (може ли ФБ)?
По кое време ви е удобно за оглед?
Изясняваш му предимства и недостатъци на апартамента, къде има училище, ДГ, метро, магазини, транспорт, паркинг. За колко време се дава под наем, клаузи на договора(трябва да го имаш предарително)

# 489
Добър ден на всички участници в дискусиите.

Бихме били благодарни ако получим отговор на следното питане:
- Собственик на апт. ни е дал пълномощно, ние да се грижим за апт. да намираме наематели и да получаваме наема за имота.
Питането е - Кой трябва да го декларира като доход пред НАП?
Ние или собственика.

# 490
А парите за кого ще са, от наема?
По принцип пълномощник значи да върши нещо ОТ ИМЕТО И ЗА СМЕТКА на упълномощителя. Което ще рече, че последиците настъпват в правната сфера на упълномощителя!
Тоест..на собственика.

В пълномощните се изписва: Петкан да направи еди що си от мое име и ЗА МОЯ СМЕТКА.

Сега, вие какъв точно документ имате, аз не знам.

# 491
В случая, ти ще декларираш дохода, защото ти вземаш парите. Дали ще ги пишеш комисионна, или нещо си, според мен е безразлично. Само не знам как се приспадат нормативно признатите 4азхиди , щом нямаш граждански договор?

# 492
по-скоро данъците си плаща собственика. Той е отговорен, че жилището се дава под наем, нали? Данъкът могат да го платят и без пълномощно.

# 493
  • Бургас
Кой получава дохода? Вие или собственикът?

# 494
  • София
Според мене деклариране и данък ще плати този, който харчи наема. Упълномощения да го прибира и да търси наематели как го прави - доброволно или срещу заплащане?

Общи условия

Активация на акаунт