Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 875
  • 750
  •   1
Отговори
# 465
  • Sofia
Ами след като се случи това с КОВИД, няма как да не се допуска подобен сценарии.
В случая аз нямам вина, ако правителството реши пак да налага строги мерки и не по мое желание ще се наложи да напусна имота. Това ми беше мисълта. Иначе е ясно, че ако съм решил да си паля джапанките - такъв договор няма да подпиша и ще си търся друг имот с договор без тази клауза.
Тук има много наемодатели и за това не гледат обективно. В повечето договори, в най-различни сфери, включително и строителство, има клауза за извъндредни обстоятелства, които предпазват и двете страни. Например строител не може да завърши обекта, ако държавата каже, има Ковид, ще ви издадем документите с 6 месеца закъснение.

По същия начин е нормално, в такава обстановка да очаквате депозита си, ако по независими от вас обстоятелства ви освободят. Разбира се и наемодателя би могъл да се възпозва от извънредните обстоятелства и да поиска да освободите апартамента.

# 466
  • Бургас
В предишните  договори не е имало подобна клауза, защото и Ковид не е имало. Никой не го е предвидил. Сега хората са решии да се застраховат - ако не ти изнася, не подписваш и продължаваш търсенето.

Да, права сте. Най-вероятно е така Simple Smile

# 467
  • Sofia
Има обаче и друг момент - в момента сме в Ковид криза и е трудно да кажете, ама може да ме освободят, тъй като времената може да станат несигурни. За съжаление, в момента са точно такива. Можете според мен да търсите опция за по-малък депозит (бройки). За момента в повечето случаи се иска един депозит, но има и не малко наемодатели, които искат два наема за  депозит.

# 468
Все тая, никой не твърди това, което си написала " Ако хазяина реши да прекрати предсрочно - пак трябва да му оставя депозита.. WTF? Thinking"
 В първия ти коментар напълно става ясно, че клаузата се отнася за наемателя и не вменява задължение към наемателя, ако наемодателят прекрати  предсрочно договора. За твое успокоение предложи на наемодателя да се включи реципрочната клауза, ако той прекрати предсрочно или да се включи клауза за извънредни обстоятелства, но тук трябва внимателно да се дефинират какви биха били тези обстоятелства. Аз на мястото на наемодател не бих сключила договор с наемател, който финансово би бил затруднен от Ковид мерките в краткосрочен план.

# 469
Според мен, повечето наемодатели, които НЕ отдават жилища, наречени "дупки", се или ще се преориентират към 2 депозита и неустойка (примерно задържане на депозитите) в случай на предсрочно напускане преди изтичане на срока на договора. Защото прескачането от квартира на квартира е практика доста отпреди Ковид.
Предполагам и наемателите, и наемодателите ще трябва по-добре и по-разумно да си помислят преди да сключат договор.
Естествена регулация на пазара ще се получи.

# 470
  • Sofia
Депозита няма много общо с това дали е дупка и не би трябвало да се гледа по този начин. Да речем отдаваш апартамент за 200к евро с наем 1200лв. Взимаш 2400 депозит. Наемателя прави щетата за 20 000лв. И?

Размера на депозита зависи от това колко ти вдъхва доверие наемателя, какъв рейтинг си създаваш в главата за него. Иначе това с 1 срещу 2 депозита е малко като плацебото.

Аз поне не съм забелязал връзка между състоянието на апартамента и броя на депозитите. Точно обраното - за един супер смотан панелен гараж ми искаха 3 депозита.. а то няма какво да му се случи на този гараж Grinning Grinning

# 471
Недей че даваш лоши идеи на хората. Ще започнат направо даискат депозит в размер на първоначалната вноска и от там наем в размер на вноската.

# 472
  • София
Това, дали един наемател е останал без пари, без да е по негова вина е напълно ирелевантно.
Това е стока и услуга, която се потребява. И тя се плаща. Има едни цени за краткосрочно отдаване, други цени за дългосрочно отдаване.

И да идеш в Билата и да поискаш 10 кюфтета, трябва да си ги платиш. Не ги грее, дали си виновен или не, че си без работа.
Ако идеш на ресторант, кюфтетата струват х 5.

Ако нямаш стабилност и финанси, се хващаш със съквартиранти и делиш стая.
Ако искаш да си наемеш личен апартамент, обзаведен, в столица, където едностайните (с ремонта и обзавеждането) гонят 200хил лева, ще трябва да си платиш. Условията за пазарните наеми изискват едногодишен договор и сериозност на намеренията да останеш поне за толкова.
Наемодателят като си плаща всеки месец лихвата и ипотеката, банката не го пита виновен ли е, не е ли, кой е виновен, пълен ли е апартамента. Има си договор, за 30 години напред, и тя си иска уговореното по договор. Няма не искам, няма недей. Нещата са от ясни, по-ясни. Излишно ги усложняваме с оправдания и обяснения.

Наемодателят не ти е родител, че да покрива твои рискове и липси.
Може да сме повечето наемодатели в темата, но изобщо не мисля, че сме субективни.
Аз също съм бил наемател 10 години в Канада. Плащал съм си като поп, със задължение да се плаща до пълна година на сключен договор. Няма "случило се нещо си".
За тая цена наемодателят е приел определени задължения. Да ремонтира, да обзаведе, да предостави, да плаща ипотеки, да организира срещи, и тн.
В задълженията му не влиза ежедневно и ежемесечно разправяне и да бъде бавачка на някого.
От тия 500лв наем, ако приемем, че 50-100лв са доход, колко апартамента трябва да даде наемодателя, че да си плати една заплата?
Трябва да са поне 10-15.
Е, ако за тия 15 апартамента наемателите започнат да се изнасят през 2 месеца какво ще настане. Лудница.
Просто този вариант не влиза в казуса "дългосрочно отдаване". Превръщаш наемодателя в маймуна за разиграване. Това струва пари. Няма как. Никой не е на разположение 24/7 да реагира на момента, когато на някой му скимне "иде ми, дойде ми".

# 473
Тангра, точно така си е.
Моите са с 2 депозита, и пак не винаги стоят 1 година. Губят депозита и бягат. Аз понякога им връщам единия наем, ако в рамките на 1 месец намеря наемател. Не че съм длъжна, но все пак, е нормално, ако са били свестни, да постъпя и аз свястно.
И моите договори са за 1 година поне

# 474
На 100% подкрепям предходното мнение на Танграта! Перфектно казано! И не бих казала, че важи само за столицата( с изключение на двестата хиляди за едностаен).

# 475
  • Варна
И аз да мрънна, че твърдението, че наемодателите са субективни, е смешно. Почти всички наемодатели са били наематели преди това. Аз съм сменила 5 - 6 квартири за 10 години, имайки собственост през цялото време. Не я ползвах по семейни причини. Сега вече отдавам апартамента, а аз живея в друг (собственост на мъжа ми).

Има и наематели, които същевременно са и наемодатели (например отдават имот в друг град или по-малък и т.н.) Това със субективността са глупости.

Интересно ми е каква ще е тая щета за 20 000 лева?? Освен ако целенасочено някой не вземе една брадва да разцепи всичко...

# 476
Ковид мерките - никой не е виновен, и двете страни се опитват да се бранят при този сценарий:
Наемодателят  - да има сигурен наемател въпреки локдаун, или обедняване, инфлация
Наемателят - да може да си прекрати договора и нищо да не губи

Но не се ли срещнат интересите, няма договор.

# 477
  • Sofia
Интересно ми е каква ще е тая щета за 20 000 лева?? Освен ако целенасочено някой не вземе една брадва да разцепи всичко...
Е, хайде сега, не сте гледали новини Grinning Да не говорим, че един наемател, който се почувства ощетен, че му държите 2 депозита може да изнесе бялата техника или каквото там прецени. И да, с малко фантазия може да повреди ел.инсталацията, ВиК инсталацията по начин по който да ви се наложи да къртите до тухла. Хайде да не давам идеи Grinning

Но, вече много ясно стана ясно тук, че този депозит не както едно време - да се ползва с цел, "ако нещо стане", а очевидно е "retention policy", което е хубаво да се комуникира с наемателите, за да не стават грешки.

Едно е да кажете, един наем го запазваме в случай на щети и втори запазваме тъй като сте поели дългосрочен ангажимент и служи за компенсация.

Но, имайте предвид, че когато кажете това - депозит за дългосрочен ангажимент идва и момента, че е нормално и често срещана практика леко отбиване от цената на наема за дългосрочно наемане.

Т.е. вие се съгласявате вместо на 800лв, на 750, но наемателя се заангажира, че в следващите 3-5-10 години наема апартамента - и тогава е ок да задържите въпросния депозит. А не клауза подразбиране, която включва депозит, а в същото време, наема е като за Airbnb, без отстъпка Simple Smile

А защо това не е коректно? Защото не сте честни към наемателя.

Ако имате договор за една година (а не директно на безсрочен) и сте казали 1000лв наем и сте задържали 2 депозита от по 1000лв, това означава, че ако наемателя си тръгне на втория ден, то той има месечен наем еквивалентен на 3х1000. А ако изкара 11 месеца и 30 дена, то средно първата година наема му е 1167лв на месец. Т.е. дългосрочния наем е 1000лв, но дългосрочния му е 1167лв.

Т.е. вие обяснявате ли добре тези две числа? Рекламирате ли апартамента като с наем от 1167лв на месец? Simple Smile

# 478
Наемател, който сключва договор за 1 година и си тръгва на втория ден, си поема отговорността както е по договор - в случая да остане без депозита, в размер на еди колко си наема. Нищо несправедливо не виждам.

# 479
  • София
Тези цени на наемите вече са с намалението.
Краткосрочните цени са между 60 и 120лв на ден за едностайните.

Максимално ясно изкомуникираме какъв е наемът, какви са неустойките, и какъв е СРОКЪТ. Максимално ясно изкомуникираме, че като сключваме този договор при този наем очакваме 1-2години минимум. 11 месеца НЕ са дългосрочен период.

Наемът си е наем, неустойките са си неустойки. Няма такова положение като наем за 3 дена или за 11 месеца и 3 дена.

Като идеш на кино, и 5 минути след започването те напъне нуждата, не ходиш да се оплакваш защо си платил 15 лв за 5 минути. Плащаш за цялата услуга.
Ако си отишъл на масаж и си тръгнеш след 5 минути, а си платил за цял час не си търсиш парите обратно и не смяташ колко ти излиза на минута и на секунда.

Като сключваш договор с А1 е същото нещо. Не се смята на минута, има цялостна уговорка с договор, със срок 1 или 2 години.
Ако не си сигурен и не щеш да се обвързваш дългосрочно, взимаш си карта с ваучъри и си плащаш на парче.

И софтуерен бизнес да вземеш. На заплата с договор цените са едни, на парче и краткосрочен договор, цените са х 3.
Ако искаш.

Не знам кой и кога е казвал, та да сте останали с впечатление, че 500лв е наем за краткосрочно, а за дългосрочно ще трябва да го намалим на половина.

Ковидът пречи на всички. Не само на някои наематели. Не е коректно едните да поемат рисковете и проблемите на другите.
И ако човек иска договор за 6 месеца, или 3 месеца, да си каже!
Ако го устройва наемодателя, ще му направи цена, подходяща за такъв период.
Няма да е 60лв на ден, но няма и да е 500лв на месец.
И като начало, 50те % комисионна на брокера да си ги покрие наемателя.
И също както и с домашните котета, кучета, питони, мишки, зайци, маймуни и алигатори, да си кажат отначалото, който наемодател е ок с това, да се съглася и да си определя наема и депозитите спрямо това.
Все някой наемодател ще се съгласи и на периоди от по 3 и 6 месеца.
Няма да е топ, чистак ново, мебели, уреди.
Някак не е ок, хем да предлагаш половинчата сделка, хем да искаш нисък наем и топ апартамент и оборудване. Ще трябва да се задоволиш с панелка и соц мебели. Или нещо по-добро, ако има наемодатели да са съгласни.
Пазар широк, избирайте.

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 13:56 от Танграта

Общи условия

Активация на акаунт