Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 879
  • 750
  •   1
Отговори
# 450
Сега е пазар на наемателите. Пробвайте да промените щом не ви устройва. Пък си решавайте ако не отстъпят. В сащ наемателите не са плащали почти 2г. Тук ако беше щеше да има бунт на наемодателите.
И ако има реципрочна клауза какво? Той няма да ви изгони предсрочно. За какво му е? Клаузата е точно за риска от напускане и предсрочно плащане на комисиони на брокери.

# 451
  • пустинята Гоби
Има логика.

# 452
договорът ще е за година, но ме притеснява факта, че все още сме във време на пандемия и това ми се струва малко преувеличено. Както казах, в предните ми 3 договора за наем на имот (които също са били годишни) такава клауза не съществува. Както и в 5 примерни договора, които намерих в Гугъл няма такова чудо.
20 години имам опит и от двете страни - и като наемател и като наемодател - навсякъде я има тази клауза. Ако не е за 1год то е за 6 месеца - зависи как се разберете.
Ако Ви искат само един наем депозит сте късметлия. Масово вече се искат по 2 месечни наема.
Добре, тази клауза пази наемодателя. Тогава би трябвало да има още една клауза, в която се казва, че ако наемодателя прекрати договора предсрочно, ми дължи един наем, освен депозита. За да е честно всичко?
Двустранно е обикновенно - т.е. ДА и наемодателят дължи неустойка

# 453
Добре, тази клауза пази наемодателя. Тогава би трябвало да има още една клауза, в която се казва, че ако наемодателя прекрати договора предсрочно, ми дължи един наем, освен депозита. За да е честно всичко?

Да, така е честно. Която и от страните не спази срока, да търпи неблагоприятни последица под вид на неустойка.
Все пак страните в гражд.правните отн.са равнопоставени, поне така ена теория.

# 454
наемодателите няма да ти прекратят, ако си добрия наемател, пазиш жилището и плащаш наеми и сметки редовно. Аз бих ти я подписала тази клауза.

# 455
  • Бургас
Не ме разбирайте погрешно, аз нямам намерение да напускам предсрочно, но както казах всичко се случва. Ето миналата година ни удари Ковид и повечето хора нямаха възможност да си плащат наемите и именно този един депозит може да е важен. Няма застраховани.. дори и на наемодателя може да се случи нещо и да му наложи да се върне внезапно в имота, който съм наел.

# 456
  • пустинята Гоби
По принцип си прав. Обаче може някой да разчита на този наем и да му е важно да няма текучество, затова да се застрахова.

# 457
Така е, всичко се случва.
Но за повече от 15 години на мен като наемодател веднъж ми се наложи аз да прекратя с едномесечно предизвестие договор за наем, 2-3 месеца преди изтичане на 1-годишния срок. Без да влизам в подробности, ще кажа само, че причината беше медицинска, не някаква прищявка от моя страна.
За всичките тези години по-лесно ще преброя наемателите, които не са напускали предсрочно, отколкото тези, които са си били камшика - със, но по-често без предизвестие на практика.
Та затова и вече договорите за наем явно масово са вече с неустойка за предсрочно напускане. На принципа "пАрен каша духа". И няма значение какви типови договори има из нета, нито колко са със и колко без предизвестие.
От въпроса оставам с впечатлението, че потребителят допуска (голяма) вероятност да напусне предсрочно, т.е. тръгва с нагласата, че ще се изнесе по-рано. Ами ето затова има такава клауза в договора на хазяина. Ето го първоначалният въпрос:

Здравейте!
Какво ще ме посъветвате? Да се опитам ли да договоря тази клауза да бъде премахната? Защото както знаете всичко се случва. Утре пак ще ни затворят заради КОВИД и аз ще изгубя депозита си, което мисля, че не е честно.

# 458
  • София
Не ме разбирайте погрешно, аз нямам намерение да напускам предсрочно, но както казах всичко се случва. Ето миналата година ни удари Ковид и повечето хора нямаха възможност да си плащат

Разбирам, но не подкрепям. Сиренето се с пари за всички участници в сделката.
Почне ли кандидат наемател да ми се гъне като тебе - кастинга се прекратява и влиза следващия за  взаимен оглед.

# 459
А и щом клаузата не го устройва, наемателя имам предвид, просто не подписва. Няма съвпадение на двете насрещни воли, няма договор.

# 460
  • Бургас
От въпроса оставам с впечатлението, че потребителят допуска (голяма) вероятност да напусне предсрочно, т.е. тръгва с нагласата, че ще се изнесе по-рано.

Ами след като се случи това с КОВИД, няма как да не се допуска подобен сценарий.
В случая аз нямам вина, ако правителството реши пак да налага строги мерки и не по мое желание ще се наложи да напусна имота. Това ми беше мисълта. Иначе е ясно, че ако съм решил да си паля джапанките - такъв договор няма да подпиша и ще си търся друг имот с договор без тази клауза.

Не ме разбирайте погрешно, аз нямам намерение да напускам предсрочно, но както казах всичко се случва. Ето миналата година ни удари Ковид и повечето хора нямаха възможност да си плащат

Разбирам, но не подкрепям. Сиренето се с пари за всички участници в сделката.
Почне ли кандидат наемател да ми се гъне като тебе - кастинга се прекратява и влиза следващия за  взаимен оглед.

За какво гънене говориш? Аз просто питам заради ситуцията с КОВИД. Иначе за какво ще напускам? Та аз още не съм подписал.

Последна редакция: пн, 27 сеп 2021, 21:49 от ВсеТая

# 461
  • Варна
Договорът може да съдържа всякакви клаузи, подлежи на обсъждане и т.н. Ако се договорите - подписвате, ако не - не. Не си прав да държиш сметка на потенциалния си наемодател какви клаузи е включил и защо. Ако иска само на синеоки ще отдава - негова си работа. Щом финансите ти са пряко обвързани с Ковид ситуацията, бих те посъветвала да продължиш с търсенето. Тази квартира не е за теб.

# 462
Да допълня към последните мнения: клаузите на договора се изговарят и съгласуват преди подписването. Ако не ви устройват, не подписвате. Ако държите да се добави реципрочна клауза се изговаря и се добавя. Дали дадена клауза  е обичайна или необичайна практика  е абсолютно безпредметно като обосновка за изключването на клаузата от договора. Всяка страна по договора може да предложи дадена клауза от всякакво естество.
Докато сколасам да публикувам Диди е постнала почти дублиращ се с моя коментар, ама няма да трия, че се хабих да пиша 😆

# 463
  • Бургас
Договорът може да съдържа всякакви клаузи, подлежи на обсъждане и т.н. Ако се договорите - подписвате, ако не - не. Не си прав да държиш сметка на потенциалния си наемодател какви клаузи е включил и защо. Ако иска само на синеоки ще отдава - негова си работа. Щом финансите ти са пряко обвързани с Ковид ситуацията, бих те посъветвала да продължиш с търсенето. Тази квартира не е за теб.

Знам, че договорът може да съдържа всякакви клаузи. Ето например в един от договорите ми, хазяите искаха да им плащам "данък смет", но се договорихме да я махнат.
Чисто и просто попитах дали е честа практика защото както казах в предишните ми договори не съществува подобна клауза и в случая тази клауза ощетява само мен. Ако хазяина реши да прекрати предсрочно - пак трябва да му оставя депозита.. WTF? Thinking

Да допълня към последните мнения: клаузите на договора се изговарят и съгласуват преди подписването. Ако не ви устройват, не подписвате. Ако държите да се добави реципрочна клауза се изговаря и се добавя. Дали дадена клауза  е обичайна или необичайна практика  е абсолютно безпредметно като обосновка за изключването на клаузата от договора. Всяка страна по договора може да предложи дадена клауза от всякакво естество.
Докато сколасам да публикувам Диди е постнала почти дублиращ се с моя коментар, ама няма да трия, че се хабих да пиша 😆

Разбирам и уважавам мнението Ви. Не казвам, че "обичайна или необичайна практика" е обосновката да се изключи, а просто попитах дали е често срещано явление, нищо повече. Обосновката да се изключи тази клауза би била КОВИД.

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРИХА Simple Smile

# 464
  • София
В предишните  договори не е имало подобна клауза, защото и Ковид не е имало. Никой не го е предвидил. Сега хората са решии да се застраховат - ако не ти изнася, не подписваш и продължаваш търсенето.

Общи условия

Активация на акаунт