Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

• 34 898
  • 750
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте,

Имам въпрос, свързан с едномесечното предизвестие за прекратяване на договор.
В договора ми за наем има следната клауза:"В случай на прекратяване на договора от страна на наемателя преди изтичане на шест месеца от сключването на договора, то наемателят дължи на наемодателя неустойка в размер на посочения в настоящия договор месечен наем за имота, дори в случай на спазване на едномесечното предизвестие за прекратяване."

Да кажем, че договорът е сключен на 1 май 2021 и изтичането на 6-те месеца е на 1 ноември 2021. Ако наемателят подаде едномесечно предизвестие например на 2 октомври, когато и заплаща наема за октомври (тоест към края на октомври ще е заплатил за 6 месеца в жилището), ще държи ли наемателят неустойката, посочена по-горе?
Много хубав казус.

Ако подадеш предизвестието на 1 юли, договорът се прекратява на 1 август ( по-рано от 6 месеца) и дължиш неустойка.
Ако подадеш предизвестието на 2 октомври, договорът се прекратява на 2 ноември и вече ще са минали 6 месеца (до 1 ноември) и не дължиш неустойка.
А ако не подадеш предизвестие на 2 октомври, договорът си продължава, прекратява се когато си искаш, с месечно предизвестие и без неустойка.

Договорът се счита за прекратен на датата, на която се изнасяш. Т.е., в края на последния платен месец.
Това не е вярно.
В договора си има точка "Прекратяване" и там е описано по какви начини се прекратява.  Въобще не зависи от изнаасянето, може да се изнесе наемателят по-рано и договорът още да не е прекратен, може и да се изнесе след като е прекратен - поради някакви причини. Въобще не зависи и от плащането. Може да име прекратен договор и незаплатени месеци. Може да има заплатени месеци и непрекратен, защото още не е изтекъл срока, няма споразумение и т.н., не са се срещнали да го прекратят и др

Последна редакция: нд, 19 сеп 2021, 00:15 от Pepina_n3

# 436
Из пишещите тук намират ли се наемодатели във Варна?

Имам нужда от съдействие относно намиране на добри брокери в града. Ще ви бъда благодарна да споделили с мен контактите на тези, от който сте доволни и реално са ви довели наематели.

# 437
  • Варна
Аз съм наемодател във Варна. Според мен брокер изобщо не ви е нужен, тук пазарът не е чаак толкова голям. При правилно определен наем ще си отдадете сама имота за няколко дни във фейсбук групите за квартири без посредници. Освен ако не става въпрос за супер лукс.

# 438
  • при Arctic Monkeys
Аз също имам имот под наем във Варна, но не живея там. Поради тази причина използвах брокер - Рентика. Много съм доволна от тях! По принцип недолюбвам брокерите, но хората си свършиха работата перфектно.

# 439
Аз също имам имот под наем във Варна, но не живея там. Поради тази причина използвах брокер - Рентика. Много съм доволна от тях! По принцип недолюбвам брокерите, но хората си свършиха работата перфектно.
+ и от мен
С Явлена, Рехаус и Адрес също съм работила добре

# 440
  • Варна
Понеже скоро си говорихме за заличени водни знаци...

Joy

# 441
Съфорумци, моля за мнението ви -
за апартамент с чиста жилищна площ 65 кв.м, по БДС - каква сума е удачно да се предвиди за довършването и обзавеждането му за отдаване под наем ?

Наскоро завърших ремонт на ново строителство по БДС. Струваше ми 20 000 лева. Това включва всичко до пердета, завеси, килими, спално бельо, прибори, чаши и др. Уреди- климатик, вграден хладилник, пералня със сушилня, вградена фурна и котлони, съдомиялна, абсорбатор, телевизор. Чистата площ е 45м2. При Вас площта е повече, съответно може да се оскъпи. Врати и радиатори не съм купувала. Имах малко къртене и зидане.
   Пожелавам Ви успех с ремонта!

# 442
100е/кв може да се докара като за наематели ако се дебнат отстъпки и сам си прави човек каквото може.
200-300е/кв се връзва средно качество с майстор и среден клас обзавеждане.
300-500е/кв лукс с интериорен дизайнер който движи целия ремонт.

# 443
  • Бургас
Здравейте!

Предстои ми да подпиша договор за наем на имот и имам въпрос, тъй като успях да видя примерен такъв, който ми представиха.

Въпросът ми е: Честа практика ли е в договор за наем на имот да фигурира клауза, която гласи, че при прекратяване на договора предсрочно с предизвестие от 1 месец, то наемателя губи депозита, който е оставил при подписване на договора?

Разгледах доста примерни договори в Гугъл и в нито един нямаше подобна клауза. Дори и в старите ми договори не е имало и се учудих. При положение, че се дава едномесечно предизвестие защо наемателя трябва да изгуби депозита си? За този 1 месец може да се намерят доста нови наематели и наемодателя няма да бъде ощетен.

Какво ще ме посъветвате? Да се опитам ли да договоря тази клауза да бъде премахната? Защото както знаете всичко се случва. Утре пак ще ни затворят заради КОВИД и аз ще изгубя депозита си, което мисля, че не е честно.

# 444
Вероятно има и друг срок...1 година.
Като при мобилните оператори...приди 1г ако прекратиш, дължиш неустойка за неспазения срок.
С 1 мес.предизвестие прекратяваш безсрочните договори само.

# 445
  • Бургас
Като при мобилните оператори...приди 1г ако прекратиш, дължиш неустойка за неспазения срок.

Да, договорът ще е за година, но ме притеснява факта, че все още сме във време на пандемия и това ми се струва малко преувеличено. Както казах, в предните ми 3 договора за наем на имот (които също са били годишни) такава клауза не съществува. Както и в 5 примерни договора, които намерих в Гугъл няма такова чудо.

Аз се чудя защо тогава има клауза за едномесечно предизвестие щом ще ми задържат депозита? Ако реша, директно ще си бия камшика в такъв случай.

Не смятате ли, че едномесечно предизвестие е достатъчно?

# 446
Важното е не ние какво мислим, а какво ще се разберете с наемодателя.

Чисто юридически, аз не го разбирам това мешане на двата срока. По ЗЗД един договор е или срочен, или за неопределено време / така наречен безсрчен/. Такива комбинации от двата типа договори, на мен като юрист, са ми малко странни - хем е за една година сключен, тоест срокът е 1г.-срочен договор с определен срок, хем може да се прекрати преди да изтече този срок без да се дължи неустойка. Всъщност, сега като го пиша, не виждам чак такъв проблем - просто страните не уговарят неустойка при прекратяване преди едната година, което е съвсем допустимо. Неустойката не се дължи по закон, тя винаги се уговаря изрично от страните. Щом не са я уговорили в договора, няма проблем преди срока да се прекрати, без неустойка.
Във вашия случай наемодателят просто е уговорил да има неустойка за прекратяване преди изтичане на срока.
Говорете с него. Но от него зависи...

# 447
Аз се чудя защо тогава има клауза за едномесечно предизвестие щом ще ми задържат депозита? Ако реша, директно ще си бия камшика в такъв случай.

Не смятате ли, че едномесечно предизвестие е достатъчно?
дори и да ти задържат депозита, пак трябва да има предизвестие, за да можеш да прекратиш договора. Важно е на коя дата си го прекратила. Иначе, сигурно се прекратява по изтичане на срока (не съм го чела).

При договор с едномесечно предизвестие, някой може да влезе и да ползва 2 месеца. А наемодателят после пак търси хора, някои плащат и на агенции и тн. Тези точно наемодатели са решили да търсят клиент, който знае, че ще живее по-дълго. Напрмер, има студенти, които си казват, аз търся за 6 месеца или 1 година и си заминавам, на разменни начала. 
А краткосрочният наем би трябвало да е по-скъп от дългосрочния, малко по-нисък от това да си наемеш хотел за 2 месеца.

# 448
  • София
Вярно, всичко зависи от договарянето, но ето ви възможната логика на наемодателя: не иска да плаща на всеки 3-4 месеца 200 лева за основно почистване на апартамента и мебелите и половин наем на брокера за следващия наемател, а освен това апратаментът да стои празен няколко седмици, докато се наеме отново. Депозитът във вид на неустойка покрива тези загуби.

# 449
  • Бургас
Добре, тази клауза пази наемодателя. Тогава би трябвало да има още една клауза, в която се казва, че ако наемодателя прекрати договора предсрочно, ми дължи един наем, освен депозита. За да е честно всичко?

Общи условия

Активация на акаунт