Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

 • 27 987
 • 750
 •   1
Отговори
# 420
 • Мнения: 53 532
Аз и не разбрах от поста на Танграта какво губи наемодателя - ако наемателя така и не се нанесе, наемодателя ще си прихване наема от платения вече депозит.  ...тоест ще задържи депозита като вид неустойка - за неизпълнение от страна на наемателя на неговото задължение да влезе в жилището на датата. Сметки няма, не е живяно-за какъв съд и дела се говореше, не разбрах...
Според мен нищо не губи.... ако отсрочката е до два месеца, колкото и депозит ще се вземе предварително.

# 421
 • Мнения: 6 623
За да няма недоразумения, ако наемателят иска реално договорът да влезе в сила (и той да се нанесе) на по-късна дата от датата на подписване, но не по-късно от 1 месец след подписването, в договора се включва клауза, че дава депозит в момента на подписването, който депозит се губи, ако не се нанесе и не плати наема на по-късната дата.
Случвало ни се е, макар и рядко, подписан договор и даден депозит (или някакво капаро, примерно 100-150 лв. за масово жилище, не за луксозно), пък след 1-2-3 дни наемателят да се обади да каже, че се отказва и може ли да върнем капарото/депозита. Най-вероятно е продължил да обикаля и е намерил нещо друго. Това е ОК, ама договорът си е договор, но сиренето е с пари.  Имали сме и други случаи - пак нанасяне след седмица-две, но наемателят си плаща от самото начало, това, че иска да се нанесе по-късно си е по негови си причини, ние даваме ключ в момента на подписването. Както казах, никога не сме пускали обява при все още заето жилище.
Губи наемодателят, защото вече е платил комисионната на брокера, в момента на подписване на договора, а не при нанасянето. Отделно известно време не тече наем. Така че е добре да си имаме уважението.
2 месеца отсрочка никак не е разумно, според мен. Рядко някой наемодател би се навил.

# 422
 • Мнения: 53 532
Ами като си задържи депозита, и комисионната към агенцията си я връща. Остават му пак наем и половина кеш, не е на загуба отново.
Това ако вземе депозит два наема при подписването, които да играят ролята и на неустойка.

# 423
 • Мнения: 6 623
Да, в "ако" е разковничето. Засега все още 2 наема депозит не са практика, но явно натам се върви.
Но на практика дори с 2 наема депозит, като плати 1/2 комисионна и има 2 седмици отсрочка, половин депозит отива за наем реално, а не за покриване на евентуални щети. И остава само с 1 наем депозит за щетите. А след това, ако всичко е наред, наемателят ще иска да му върнат 2 депозита, нали така?

# 424
 • Мнения: 53 532
Отсрочката и неживеенето защо го включваш като загуба? То е уговорено и наемодател се е съгласил. Срещу него получава редовно плащане на наема по договора, след влизането вече?

# 425
 • Мнения: 6 623
Времето без наемател винаги е загуба. Няма как да бъде приход.
Мога да продължа да споря и да доказвам тезата си, но мисля, че е безсмислено, така че ще спра. Можеш да ми отговориш и да се смяташ за победител в спора.

# 426
 • Мнения: 53 532
Не споря с теб. Разсъждавам върху казуса, заедно с другите потребители. Не знам защо се разпозна като единствен мой събеседник, не си.
Усдпех на дамата, вярвам, че ще намери квартира с отсрочка. пожелавам й го.

Аз лично, времето в ксоето жилището е празно, не го смятам за загуба. На загуба съм, ако имам да плащам неплатени оставени сметки, а нямам депозит, от който да ги удържа, тоест ако се налага да се бръкна за едни пари. Но ако просто нямам приход за месец, си свиркам. Споделям само моето виждане по въпроса.

# 427
 • София
 • Мнения: 3 266
Аз лично, времето в ксоето жилището е празно, не го смятам за загуба.
Ти лично, колко жилища купи и изплати с лично заработени пари и ипотеки, даде под наем, за да смяташ нещо за загуба или не?
Едно е теоретично да си смятаме, друго е от опит.
Не за друго, ами опитът принуждава да вземем под внимание всички променливи, дори и тези, за които не се досещаме.
Ипотеката и лихвите към банката си вървят, без ден отсрочка.
Етажните такси си вървят без ден отсрочка. Аз ги плащам, ако няма наематели.
Данъците, таксите, смет и вскякави други си вървят без ден отсрочка.
Всички извънредни ремонти по общите части, покриви на блока си вървят без ден отсрочка.

Ако ти е пратен даром някой апартамент, може и да не го броиш за загуба, че стои празен.
Ако си инвестирал труд, време, пари, и чакаш тая инвестиция да се изплати, всеки ден празен е загуба.
Много обичам когато някой започне на мен да ми смята кое ми е загуба и кое не.

Отсрочката и неживеенето защо го включваш като загуба? То е уговорено и наемодател се е съгласил. Срещу него получава редовно плащане на наема по договора, след влизането вече?
Е, как да получаваме "редовно плащане на наема" като обсъждаме казуса "изнизване по терлици ПРЕДИ плащане на дори и 1 наем.
И как станаха 2 депозита?

Аз затова и написах, че 50% отива като комисионна. Другите 50% отиват за да покрият, че апартаментът е бил празен 1/2 месец.
И накрая съм се окумил в неясно положение, ще има ли ще няма ли изпълнение на договора. Ключовете и чипа, (които може и 100лв да струват) са взети, и съм в 0лево положение. Отново да търся наематели, след прахосано време, труд и нерви. Ами времето ми не е безкрайно, смятам си го.
Неустойката за 1 месец предизвестие къде отиде? Нали имаме сключен договор, с подписи и всички такъми. При предсрочно прекратяване, 1 месец наем се дължи, ПЛЮС и удържане на депозита (при под 12 месеца).

# 428
 • Мнения: 53 532
Не всички отдаваме под наем професионално, тоест да се издържаме от това.
Не всички сме купили с кредит.
Съгласна съм, че има разлика ако си с кредит и ако с това се издържаш, че ще гледаш на нещата другояче. Така е, факт.
Тогава всеки лев ти е важен.

Аз споделям как е в другата хипотеза. Не налагам на никого нищо.

Питах скоро само за София ли е темата. Не била. За това си пиша в нея и споделям личен опит и виждане.

Пиша го не за друго, а за да кажа на дамата, която търси с отсрочка, че не е невъзможно да намери.

# 429
 • Мнения: 1 900
Според мен ноември и декември са доста слаб период за отдаване под наем. Проблем е по-скоро отдаването, отколкото наемането. Ако напусне някой наемател в тази част от годината, намирането на друг е по-бавно и трудно от пролетно или есенно време. Затова мисля, че търсещите наематели са в по-изгодна позиция тогава. Тоест биха имали избор от свободни квартири и чак пък толкова по-ранно наемане от нужната дата не е необходимо.

# 430
 • София
 • Мнения: 3 266
В София специално, пролетното е по-слабо от зимното търсене.
С изключение на миналата година.
Декември дадох един за 450лв, а пролетта друг за 540лв.
И това е пряко отражение на търсенето тогава.

Има и хора, които хвърлят пари през терасата.
Така че, съвсем реално ако потърсиш под някой прозорец може да намериш торба с пари. Но колко е вероятно, вече е друг въпрос.

Хора, които си правят сметката не биха дали големи отсрочки.
Професионално или не, не виждам разлика. Разликата е, смяташ ли или не. А и при положение, че на ден имам по 10-15 обаждания и 2-3 огледа (това от последните седмици), желаещи да се нанесат излизат до 3 дена, 2 месеца ми звучат като 2 години. Дори няма да успея да се изсмея. От изумление.
Последните ми наематели дойдоха на 4ти септември и направихме договор. Казаха, че ще се нанесат след седмица, но си платиха веднага и от 1я ден. Включително и етажните такси.
Поне в София това е реално, което се случва. Темата може и да не е само за София, но момичето май питаше за София.

# 431
 • Варна
 • Мнения: 2 932

Аз се настаних точно на 01.01. преди няколко години, когато търсенето беше в пъти над предлагането, т.е според мен сега няма да имате проблем. Започнах още средата на ноември да звъня по обявите в имот.бг директно. Отсрещната страна брокери държаха да наема апартамента веднага и да си платя пълен наем, без значение, че няма да живея там.. Категорично отказвах. Седмица преди Коледните празници за апартамента, който бях харесала още в началото, когато почнах да търся брокерът ми договори намаление на обявената цена с 10-на % и начало на договора от 01.01. Общо взето късмет, че бях упорита, попаднах на наистина добър брокер и разбран наемодател.

Ми не, късмет, че наемодателят не е успял да сключи договор с друг наемател месец и половина... Факт, който ме навежда на мисълта, че или апартаментът е супер компромисен, или цената е била висока.

А то пък оставаше и да наемете без да платите. Какво го интересува собственикът кога точно ще се нанесете?

# 432
 • Мнения: 13
Здравейте,

Имам въпрос, свързан с едномесечното предизвестие за прекратяване на договор.
В договора ми за наем има следната клауза:"В случай на прекратяване на договора от страна на наемателя преди изтичане на шест месеца от сключването на договора, то наемателят дължи на наемодателя неустойка в размер на посочения в настоящия договор месечен наем за имота, дори в случай на спазване на едномесечното предизвестие за прекратяване."

Да кажем, че договорът е сключен на 1 май 2021 и изтичането на 6-те месеца е на 1 ноември 2021. Ако наемателят подаде едномесечно предизвестие например на 2 октомври, когато и заплаща наема за октомври (тоест към края на октомври ще е заплатил за 6 месеца в жилището), ще държи ли наемателят неустойката, посочена по-горе?

# 433
 • София
 • Мнения: 3 266
Договорът се счита за прекратен на датата, на която се изнасяш. Т.е., в края на последния платен месец.
Ако имаш 6 платени и престояни месеца, то тази клауза не би трябвало да е в сила.

Въпреки това, по такива въпроси хората могат да създадат проблеми и да се заяждат. Добре е и те да са наясно, кое е правилно.

# 434
 • Мнения: 53 532
Здравейте,

Имам въпрос, свързан с едномесечното предизвестие за прекратяване на договор.
В договора ми за наем има следната клауза:"В случай на прекратяване на договора от страна на наемателя преди изтичане на шест месеца от сключването на договора, то наемателят дължи на наемодателя неустойка в размер на посочения в настоящия договор месечен наем за имота, дори в случай на спазване на едномесечното предизвестие за прекратяване."

Да кажем, че договорът е сключен на 1 май 2021 и изтичането на 6-те месеца е на 1 ноември 2021. Ако наемателят подаде едномесечно предизвестие например на 2 октомври, когато и заплаща наема за октомври (тоест към края на октомври ще е заплатил за 6 месеца в жилището), ще държи ли наемателят неустойката, посочена по-горе?

Не. Не дължи. Защото 6 месеца ще са минали.
Така го чета.
Неустойката е "наказание" за неизпълнение на договорно задължение на страна. Ти ще си наказан ако стоиш по-малко от 6 месеца...ако спазиш условието и 6 месеца стоиш, значи си изрядна страна, изпълнил си това условие по договора.

Общи условия

Активация на акаунт