Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

 • 21 130
 • 579
 •   1
Отговори
# 405
 • Мнения: 4 840
ДОДО, писах го наскоро в темата - в договора да се напишат мейли И Вайбър/смс за съобщения/предупреждения. Съобщението/предупреждението се смята за отправено на датата на изпращане. Иначе почват номера със спрян телефон, загубен телефон, откраднат телефон, не отговаря на телефона и т.н. На място или писмено иначе е трудно приложимо - спокойно могат да не ти отворят, ако отидеш на място, дори да свети и да чуваш как им звъни телефона... Astonished
аз имам една точка за Доставяне на съобщения - и пиша, че мейл изпратено на еди кой си емайл адрес на наемателя/наемодателя ,,,, се счита за официална поща по договора.

# 406
 • Мнения: 7
Здравейте, прочетох че доста от вас отдават апартаментите си с агенции. Аз съм наемател и бих искала да попитам с кои агенции работите и сте доволни от тях.. Защото всички сме се наслушали на страшни истории с брокери и търся коректни. И още един въпрос.. Ще ми се наложи декември да започна да търся квартира в София с настаняване 01.01.2022 например, но се чудя с тези празници дали ще има останали брокери и наемодатели тук😂 Някой да е отдавал през декември?

# 407
 • София
 • Мнения: 3 261
Дам, има леко раздвижване точно на тия дати.
Е, все пак баш на 1-2ри едва ли някой ще тръгне по огледи, (все пак, хората са още под масата), но след почивните дни, със сигурност ще има и брокери и свободни апартаменти.

Принципно, големите агенции според мен е по-добре. Те имат огромен избор от наематели и наемодатели.

# 408
 • Мнения: 6 389
Ако почнеш да търсиш през декември, наемаш от момента, в който намериш и подпишеш договор. Дори да е още през декември.
По мое наблюдение - между Коледа и до 5-6 януари на практика е мъртвило. В този период и брокерите почиват, наемодателите също може да са на ваканция. Много от наемателите също не са в София.

# 409
 • София
 • Мнения: 4 012
Безкрайно полезни сте ми. Аз се надявам до края на септември да успеем да изчистим апартамента и да го подготвим за огледи. Имам един познат брокер, ще действам с него, защото нямам абсолютно никакво време да водя потенциални наематели.
Би трябвало те да имат изготвени договори, но сигурно са стандартни. Може ли някоя от вас да ми прати бланката с нейния договор - по-точно ме интересуват как са описани клаузите за неплащане на наем, сметки и обвързаността с депозита.
Аз също смятам с два депозита. Писала съм и преди, апартаментът е след освежаващ ремонт, с нова дограма и мебели. Няма сушилня и климатик, но като цяло апартаментът е доста топъл (брат ми миналата зима включваше една духалка преди да се изкъпе), а има затворена тераса, която също е топла и дрехите съхнат бързо. Има обаче хладилник, печка, пералня, абсорбатор, гардероби, две нови легла, два нови дивана и др. И посуда ще оставя.
Държа на двата депозита поради причините, които и вие сте изредили. Надявам се на сериозни наематели, защото нямам време и желание да сменявам през няколко месеца.

# 410
 • Мнения: 9
Ще ми се наложи декември да започна да търся квартира в София с настаняване 01.01.2022 например, но се чудя с тези празници дали ще има останали брокери и наемодатели тук😂 Някой да е отдавал през декември?
Аз се настаних точно на 01.01. преди няколко години, когато търсенето беше в пъти над предлагането, т.е според мен сега няма да имате проблем. Започнах още средата на ноември да звъня по обявите в имот.бг директно. Отсрещната страна брокери държаха да наема апартамента веднага и да си платя пълен наем, без значение, че няма да живея там.. Категорично отказвах. Седмица преди Коледните празници за апартамента, който бях харесала още в началото, когато почнах да търся брокерът ми договори намаление на обявената цена с 10-на % и начало на договора от 01.01. Общо взето късмет, че бях упорита, попаднах на наистина добър брокер и разбран наемодател.

# 411
 • Мнения: 7
Много ви благодаря за отговорите! А възможно ли е такова чудо да подпишеш договор през декември, който да влиза в сила от януари, за да се избегне плащането на декември при положение, че не можеш да се нанесеш тогава?
Моля ви препоръчвайте ме и фирмите с които работите, защото наистина нямам никаква информация?

# 412
 • Мнения: 4 840
Много ви благодаря за отговорите! А възможно ли е такова чудо да подпишеш договор през декември, който да влиза в сила от януари, за да се избегне плащането на декември при положение, че не можеш да се нанесеш тогава?
Възможно е, наемодателите често дават обява по време на предизвестието на последния наемател, т. е. знаят предварително от кога ще им бъде свободен апартамента. Възможно е да се подпише договор и по-рано.

# 413
 • Мнения: 52 894
В договора се вписва кога се влиза в жилището. Двете дати на подписване и влизане в сила, може да не съвпадат.
Имайте предвид, че при подписването обаче ще трябва да оставите депозита, за да гарантирате сериозни намерения. А самият наем ще заплатите като влезете, до пето число или както там се договорите.

Но само на гола дума , без да оставите пари, едва ли ще се навият, си мисля.

# 414
 • Мнения: 6 389
Това може да се случи само, ако наемодателят е съгласен.
Ние никога не сме пускали обява преди наемателят да се изнесе и поне да почистим. Но чета, че някои пускат обява от по-рано, преди да са се изнесли предишните наематели.

# 415
 • Мнения: 52 894
Пускат се такива обяви. Жилището ще е свободно от дата еди коя си. Аз също така я пуснах. Имаше и мтого други в олх с подобен текст.

# 416
 • Мнения: 4 840
Това може да се случи само, ако наемодателят е съгласен.
Ние никога не сме пускали обява преди наемателят да се изнесе и поне да почистим. Но чета, че някои пускат обява от по-рано, преди да са се изнесли предишните наематели.
аз даже съм сложила точка в договора, по времето на предизвестие да ми съдействат наемателите веднъж седмично за огледи.
Макар, че е най-добре огледът да се прави при идеално почистено жилище, това пък помага за осигуряване на наематели  от следващата дата, без да стои празно имам предвид.

# 417
 • София
 • Мнения: 3 261
Ако сключваш договор с фирма, която има комисионни, което (при мен) е 95% от случаите, не е имало случай да напишете договор, да платите комисионните на фирмата, а наемът да се плати чак при нанасяне след 1 месец.
Аз при сключване на договор не нося пари. Половината депозит отива за комисионната.
Плащането на наем и депозит е гаранция за добрите намерения.
Ами ако се откажете, единственият начин е съдене, за да си вземеш парите обратно (за 1я наем).
А депозитът вече е отишъл при брокерите.

Също, ако наемодателят не е съгласен, трудно ще го убедите да стои 1 месец празен, защото вие не можете да се нанесете. Вие не можете, но друг ще може. Всичко по-дълго от 1 седмица отсрочка е прекалено. 2 седмици е вече неприятно и извиване на ръце. И се случва само при много притиснати наемодатели, които не могат да си намерят хора.
Друго наблюдение е, че хората, които се пазарят за отсрочка при започване, почти винаги правят проблеми после при плащането на наемите. Затова за мен е червена лампа, и при по-агресивен пазарлък бих ги отказал. Не че не мога да прежаля 2 седмици наем, а заради потенциалните проблеми в бъдеще с такъв тип наематели.

# 418
 • Мнения: 12 210
Както са писали, ако наемодателят е съгласен, ще ви даде отсрочка. Но за него това е празно време, т.е. губи наем, така че трябва да има голям стимул - или не може да намери други наематели, или вие сте му се сторили невероятно надеждни и перспективни, или нещо подобно.

# 419
 • Мнения: 4 858
За мен е напълно ок, договорът да влезе в сила от дата ХХ и не го възприемам като отсрочка. Отсрочка ще е, ако е влязъл в сила, а аз не мога да си платя наема и моля да го платя след месец.
"А депозитът вече е отишъл при брокерите." - на мен това ми звучи адски странно и макар че разбирам какво се има предвид, няма никаква корелация между депозит-наем-комисионна.

Общи условия

Активация на акаунт