Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 24

 • 27 985
 • 750
 •   1
Отговори
# 390
 • Мнения: 6 621
Депозитът служи да покрие поне частично риска от потрошаване на мебели/уреди, стени и т.н. повреди. Плюс неплатени наеми и сметки.  Всеки наемател ще каже, че той/тя не е такъв, но е факт, че има такива наематели.
Стандартно обзаведен двустаен ново строителство най-вероятно означава жилище с относително нови мебели и уреди, не останали здрави, но непригледни и демоде соцмебели. Нали това обсъждахме преди - какво искат и търсят наемателите - да не са мебели от времето на баба и дядо, пералня Перла 05 и хладилник Мраз.
В случая дори имаме всички екстри като уреди - съдомиялна и сушилня, климатици, които все още не са стандартно обзавеждане в масовите жилища под наем, а над средното като обзавеждане. Значи жилището е с обзавеждане над средното ниво и е разумно да се иска по-голям депозит. Пък ако не става, ще мислят как да процедират нататък.
И наистина всеки си преценява как да действа.

# 391
 • Мнения: X
Мандаринке, и аз това мисля - но то дори и да са от баба столовете, като ги счупят, трябва да купя поне икейски - баба няма да даде още един сет, щото някой ги е счупил, понеже били стари.

А и в крайна сметка, депозита се връща, когато всичко е изрядно. За това драма не виждам.

# 392
 • Варна
 • Мнения: 2 928
Климатикът като екстра ли го броите? Според мен е стандарт. За Варна 99,99% от квартирите са климатизирани. Моят апартамент обаче е без климатик. Приятелят ми викаше луда ли съм, никой нямало да го вземе. Е, взеха го бързо. Но и наемът е добре преценен. Като ще слагам климатик, искам да е топ, затова на следващия ремонт. За който ще изчакам да се посъберат мако пари от наеми. Категорично не исках сега да слагам боклук за 600 лева.

# 393
 • Мнения: X
Климатикът като екстра ли го броите?

Всичко е екстра, дори столовете от баба. Като не им харесва, да започнат да наемат празни жилища (като на запад) и да си купуват сами мебелите. Няма да ти е лошо да изплащаш ипотека (примерно) и да не мислиш за дивани, легла, туй-онуй, пък да получаваш не лош наем. Щото разликата между обзаведен и необзаведен не е много голяма.

# 394
 • София
 • Мнения: 1 149
Мебелите не са соц. Някои от уредите са още в гаранция, което естествено не го касае наемателят. Казвам го, за да се разбере, че не са стари уреди. Ще сложим и нов матрак. А в договорите ви какво пише за депозитите. В какви случаи не ги връщате? Какво покриват те? Малко разяснение може ли?

# 395
 • София
 • Мнения: 1 282
Не е пред мен договорът, но нещо като това, че в случай на нанесени щети по мебелите, стените, уредите и т.н. наемодателят има право да си приспадне разходите за възстановяване на щетите от депозита.
Също и че го задържа, докато наемателят не се отрегистрира адресно Simple Smile
Както и това, че го задържа, докато излязат изравнителните сметки от Топлофикация.
И също, че не може да се ползва за плащане на наем. Сиреч, не може наемателят да каже "напускам след месец, но няма да ти плащам наем за този месец, задръж депозита".
Това се сещам на прима виста.

# 396
 • Варна
 • Мнения: 2 928
Добавям - при забавяне на наема или сметките с повече от 10 дни, се задължават да освободят квартирата, като губят депозита.

Като цяло договорът ти си го пишеш. Ако искаш, можеш да напишеш, че ще върнеш депозита ако направят 50 лицеви опори и ти изпеят песен.

# 397
 • Мнения: 8 415
С 2 депозита са моите.

# 398
 • Мнения: 6 621
Наемът се плаща в първите 7 календарни дни на текущия месец (не календарен месец, а месец по договора). Ако не плати в този срок, договорът се счита за прекратен и следва да се изнесе в срок от 3 календарни дни от изтичането на 7-те дни.
Депозит се задържа за неплатени консумативи, които излизат по-късно, включително за изравнителна сметка за парно (която излиза през септември). За повреди по мебели, уреди, почистване и др. подобни.
Сложи си и клауза за неустойка за неспазване на 1-месечен срок за предизвестие за напускане/преди изтичане на едногодишен срок на договора - 1 наем.

# 399
 • София
 • Мнения: 1 149
Ейй, хора, златни сте! Много ви благодаря 🌷

# 400
 • София
 • Мнения: 3 266
Моите всичките са с по 1 депозит. Като имам и хора, които малко по малко смениха датата на плащане с цял един месец. Т.е., дефакто, те са БЕЗ депозит.
Но смятам, че е редно да са 2 депозита. От опита ми последните години, най-много се навъртат задължения с неплащане на наеми. При мен има доста закъснения от някои хора. Точно вчера един чуждестранен студент ми плати ток и вода за 2 години и наеми за 6 месеца. А имам и хора с по 1 година неплатени наеми. И те се издължиха наскоро, и сигурно пак няма да плащат следващата една година. Това са стари наематели, и за тях правя компромис.
Но съм имал случаи, нови наематели на по няколко месеца, започват да отлагат, да отлагат и правят по 2 месеца неплатени + сметки зимата. Е, няма как да стане с 1 депозит. Аз от своя джоб плащам тока и водата, ипотеката и т.н.
Така че не мога да си обясня, защо някои са саркастични и се държат като ощипани госпожици. Сякаш кой знае какво са 2 депозита.
Да, аз не мога да си позволя да ги поискам, защото при нанасяне се събират и 60% комисионна, наем, депозит, също и други разходи. И на хората им идва много. Освен това, има конуренция. Просто ще идат на друго място. Има много наемодатели в София, които не пресмятат, а просто пускат някакви цени да се оттърват.

Освен това, 9 от 10 наемателя да са изрядни, аз после ще им върна депозита. Не помня да се случвало да удържам от нещо. Еднократен случай, счупен стъклопакет на врата се сещам.
Но ако един ме завлече с 2 наема, сметки, това за мен си е 100% загуба. Т.е., наемателите не рискуват, но наемодателят, да.

Климатик за наематели не е необходимо да е топ.
За по 1000лв има доста модели прилични климатици. Има мидея, дайкин, фуджицу и тн.

# 401
 • Мнения: 6 621
ДОДО, писах го наскоро в темата - в договора да се напишат мейли И Вайбър/смс за съобщения/предупреждения. Съобщението/предупреждението се смята за отправено на датата на изпращане. Иначе почват номера със спрян телефон, загубен телефон, откраднат телефон, не отговаря на телефона и т.н. На място или писмено иначе е трудно приложимо - спокойно могат да не ти отворят, ако отидеш на място, дори да свети и да чуваш как им звъни телефона... Astonished

# 402
 • Варна
 • Мнения: 2 928
....
Климатик за наематели не е необходимо да е топ.
За по 1000лв има доста модели прилични климатици. Има мидея, дайкин, фуджицу и тн.
Тоя климатик няма да им го подарявам. Grinning Kупувам го за моя имот. Не мисля, че има какво да му повредят, той си е високо горе. Най-много да му загубят дистанционното. Ако ми се наложи да се върна аз там, искам да имам хубав климатик. Наемала съм квартири с климатици и изведнъж в началото на зимата като температурите паднат под 3 градуса, се оказва, че климатик има само колкото да се каже, че има, а никаква работа не върши, и се почва едно търсене и мъкнене на духалки и конвектори. Така че дори и да не се върна аз никога да живея там, искам наемателите ми да са доволни от климатика и да плащат ниски сметки, не да се изнесат след първата зима. Освен това имам един амбициозен план за преустройство на жилището с вкарване на кухнята в хола и увеличаване на хола с голма част от коридора и едното мокро, т.е. ще е необходим по-мощен климатик от колкото в момента. (Съседите от долу са го направили това и много ми харесва резултата).

За плащането на наема - аз си избрах варианта на 25и септември да плащат наема напред за октомври и така да имам поне 5 дни застъпени. Понеже подписахме на 3ти септ. им преизчислих първия наем като за 27 дни. Като съм предвидила да ги чакам най-много 10 дни, т.е. 5 дни да живеят безплатно. И ако не платят, да освободят до 3 дни, като губят депозита. Изобщо не ми се занимава с вечно нямащи и отлагащи. Смятам, че такова поведение е системно. Още на огледа ги предупредих да не очакват намаляне на наема ако пак стане някоя ковид криза - да си знаят. За мен също ще е криза.

# 403
 • Мнения: 5 132
Препоръчвам ви Gree Fairy. Вкъщи сме с такива, 1100 бройката бяха, но сме доволни. И двамата сме много топлобюливи, та държим доста топло, но сме доволни от сметките.
Извинявайте за офтопика.

# 404
 • Мнения: 721
От моя не малък опит с наематели- започне ли се с молби за отлагане на сметки нещата се забатачват т.е така ще бъде и занапред. Коректността си е  от началото. Ако я няма ще се продължава да безкрай.

Общи условия

Активация на акаунт