Професия учител - 12

• 52 856
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Здравейте, в моите часове ( работя в гимназия ) винаги има дисциплина и тишина. Когато още в началото им покажете ясно да разберат, че не могат да правят каквото искат, всичко ще е наред в бъдеще.

Споделете, какви са тънкостите, как да постигна ред и дисциплина. В началото бях с нагласата, че ще успея да спечеля вниманието им, но уви! Държат са така и при останалите преподаватели, вчера едно  дете ми каза: ,, О, спокойно госпожо, вчера по математика бяхме още по- шумни! " 😭😭 Явно в цялото училище цари хаос.
Знаете ли, какво ме посъветва една директорка, когато бях на интервю за работа, каза ми в такива ситуации директно да пиша двойки! Аз още не се осмелявам, не съм сигурна, че това е правилния подход.

# 391
  • Пазарджик
Ето някои насоки за постигане на нужната дисциплина в клас. За мен беше полезно.
https://www.eurekly.com/blog/21-questions-about-classroom-discip … er-every-teacher/

Ако крещим, ще създадем още по-шумна среда...

# 392
Tonito, изключително полезни насоки!
Смея да кажа, че не винаги овладявам на 100% дисциплината, но ще ги приложа още утре. Работя в смесена група 5-7 клас и понякога наистина е трудно.
Сега си спомням една лекторка по психология, която ни беше нахвърлила подобни насоки. Ще си изровя лекциите, за да ги сравня.

# 393
Ето някои насоки за постигане на нужната дисциплина в клас. За мен беше полезно.
https://www.eurekly.com/blog/21-questions-about-classroom-discip … er-every-teacher/

[/quote
Благодаря за конкретните насоки!

# 394
В текста има част, която включва думата „моля“, като молба към учениците . Аз не препоръчвам тази дума в българско училище. Иначе думи като „заповядай“, когато даваме думата или „благодаря“ са добре.
Ако класът говори, толкова, че да не може да се преподава, стават, викат, най-добре е няколко часа, ако е нужно, да се изготвят ясни правила с последствия , най-добре учениците да ги правят.
Но има класове, при които нищо не работи, просто се стига до едно ниво и пак веднъж седмично има проблем, въпросът е да се минимализира нежеланото поведение.
А за работа в часовете аз поставям оценка за работа в час, събирам тетрадки, така никой не си позволява да не пише и пак не е само 6 и 5 като оценки, защото оценявам и задачите за упражнение, които не са по уроците за нови знания .

Последна редакция: чт, 07 окт 2021, 21:46 от amonqk

# 395
  • Ямбол
За мен авторитетът ми е най важен. Първо трябва да всяваш респект и никога да не показваш безсилие. По предмета си да си на ниво, минимум грешки и готовност да отговориш на всеки въпрос.
Учениците обичат правилата. Ако заплашваш с двойки, пишеш двойки при ясни правила. Ако заплашваш със санции, санкционираш, ако са преминали определена от теб граница. Ако са шумни, задавам тихо въпрос към най-шумния, след липса на отговор, му казвам - още два неверни отговора и оценката ще е слаб.
В началото губя малко време, докато ми разберат правилата, обяснявам, санкционирам, малко двойки, ако се налага, после всеки внимава да не престъпи границата. Едва след това си позволявам да се държа като с равни и дори често се шегуваме.
Все още ми е трудно при тежка форма на липса на възпитание, но за радост са рядкост в нашата гимназия или след време просто се местят, защото не издържат на темпото.

# 396
  • Добрич
Не мисля , че има универсални правила. В ЕГ, където около половината родители са с висше образование, двойката и отсъствието може да респектират. А в училище със 100% малцинства , където е рядкост родител , успял да завърши 8. клас,  двойката и отсъствието нямат никаква тежест .

И делегираните бюджети " работят против дисциплината".

# 397
  • Пловдив
И не само това. Дори и дните на седмицата имат значение - в понеделник и петък са доста по-недисциплинирани от другите дни. А когато и петък като днес е съчетан с валежи и неизлизане навън в училище е ужас.

# 398
И да не говорим за седми и осми часове! Тогава е много трудно и дор да са дисциплинирани и възпитани, пак трудно възпремат!

# 399

Чудесно! А подобни материали на български има ли?

# 400
  • Пловдив
Ами аз със срам ще си призная, че като кресна и всички млъкват. И средата става съвсем тиха.
Между другото на мен от тези съвети нищо не ми върши работа. Ама всеки си има мнение и подход.

# 401
  • Ямбол
То едни съвети - 90% анализ на ситуации и накрая малко нещо, което на всеки му е ясно.
Трябва си опит.

# 402
  • Майничка
Ами аз със срам ще си призная, че като кресна и всички млъкват. И средата става съвсем тиха. ...
А при мен - като млъкна и загледам съсредоточено, кривнала глава като озадачено псе.🤣

# 403
  • Пловдив
Ами аз със срам ще си призная, че като кресна и всички млъкват. И средата става съвсем тиха. ...
А при мен - като млъкна и загледам съсредоточено, кривнала глава като озадачено псе.🤣

А, и това върши работа, но иска повечко време, докато при първия начин става моментално Grinning

# 404
  • Майничка
Е, твоите са по-малки, още не са развили инстинкт за самосъхранение.😄

Общи условия

Активация на акаунт