Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Наричате ли ги “близнаците”, когато говорите за тях?

 • 2 215
 • 15
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 986
Здравейте! Не намерих място където да е коментирана тази тема, за това реших да я пусна като отделна.
От известно време ме ‘гложди’ този въпрос - редно ли е да наричаме децата не по имена, а с общото “близнаците”/“близначките”? Имам две девойки на 4г и половина, случвало ми се е няколко пъти говорейки за тях да ги нарека “близначките”, но напоследък взех да се дразня на това общо обръщение, все едно са един човек. Вие на какво мнение сте?

# 1
 • Мнения: 6 528
Аз съм леля на близнаци. Ами, да, те са близнаци, така че се ползва това определение за тях. Не ми се струва обидно или дразнещо. Ако им казват "братя", или "момчетата", или "децата", пак ще ги описват двамата само с една дума.

# 2
 • Мнения: 879
Не мисля, че е обръщение, по-различно от "децата", когато родителите ми са се обръщали към мен и брат ми, който е по-малък с 4 години. Или когато сме били и с други хлапета - братовчедки, едно-друго, пак е било сборно название. Както е "братята" или "сестрите" Но разбирам какво имаш предвид.
Ако те притеснява да ги слагаш под толкова конкретен общ знаменател пробвай "дъщерите" или "щерките" за по-жаргонно.

Според мен обезличаващо би било да са "едната близначка и другата близначка".

# 3
 • Мнения: 157
Когато говоря на някого за тях, казвам "моите близнаци" или "моите синове"  Но към тях се обръщам индивидуално към всеки. Те са вече на 22 и са ми споделяли, колко много са се дразнели в училище, когато се обръщат към тях на "близнак" или "близнаците". Чувствали се обезличени. Ама какво да правят хората като им е трудно да ги различават и се страхуват от грешки, ако използват имената им. Wink

# 4
 • София
 • Мнения: 986
Аз попринцип не ги наричам “близначките”, просто споменах, че преди, без да се замислям ми се е случвало може би 3-4 пъти. 
Факт е, такива са, но е малко кофти на площадката (например) за всяко дете да се говори по име, а моите да са “близначките”. За това говоря.

о, аз бих откачила на “едната близначка и другата близначка” ако някой си позволи така да се изкаже, веднага ще направя забележка. 🙄

# 5
 • Мнения: 6 666
Ами ако не могат да ги различат хората, какво да кажат. Ако някой дойде и каже „едната близначка падна”. Ще хукнеш да видиш дали се е ударила или ще набиеш канчето на човека, че се изразил така. В живота си съм имала среща с доста близнаци. Понакога се е случвало да ги наричам „близнаците/ близначките”. Въобще не съм влагала лоша мисъл или съм искала да ги обезлича.

# 6
 • Мнения: 733
Моя приятелка има близнаци. Като се замисля и тя и всички около нея ги наричат "момчетата", те са и разнояйчни и май никога не съм я чувала да им казва "близнаците". То е и въпрос на навик, по-скоро.

# 7
 • София
 • Мнения: 986
Е, хайде сега, много се задълба, много ясно, че няма първо да “набивам канче” ако някой дойде да ми каже, че едната близначка е паднала. 😁
Чувала съм “близнаците” и за момче и момиче, тогава няма как да се каже, че хората не могат да ги различат и затова ги казват общо.
То е ясно, че хората които ги наричат така не целят да ги обезличават. Но ето, дори майка на пораснали момчета (турболентност) казва, че на тях самите не им е било приятно така да се обръщат към тях.

# 8
 • Велико Търново
 • Мнения: 5 443
Лично аз не различаваме еднополовите близнаци. Просто, подсъзнателно ги възприемам за И и Й и ми е трудно да определя кой кой е. Знам че е тъпо, говори за липса на старание от моя страна и какво ли още не, но наистина ми е много трудно да се "напъна" да ги различна и запомня коя разлика на кой отговаря. Имам не близки особено приятели близнаци и им викаме всички "близнаците". Разнояйчни са, различават се и по нрав дори, още на първото изречение в диалога се усеща , но аз винаги се замислям с кого говоря от двамата.
Аз не намирам за лошо обръщението "близнаците", а за удобно и по-политическо Simple Smile

# 9
 • Мнения: 1 192
Ами ако имате трето? Или четвърто? Много по-удобно ще е да казвате близнаците/близначките и каката/баткото или малкия/малката...
Чисто в кръга на майтапа е това, но ако имам трето съм сигурна че ще ползвам това определение. Пък ако повторя с двойното щастие ще казвам големите и малките близнаци.
Аз лично никога досега не съм наричала моите в разговор с други хора близнаците. Ако говоря нещо за тях казвам децата ми. Замислям се дали не съм казвала близнаците ми, но нямам спомен. А по площадките хич не ми пука кой как ги определя. Общото е близнаците. Не се сърдя, те засега също. Разнополови са, но пак ми ги бъркат кой кой е или какъв пол е Joy... синът ми е с дълга коса и не иска да я подстригва засега. То и като бяха плешиви бебета пак ги бъркаха така че...хорска му работа.

# 10
 • Мнения: 1 482
Не ,никога не използваме обръщението "близнаците ",имат си имена.

# 11
 • Мнения: 716
И аз смятам, че обръщението "близнаците" обезличава. Когато говоря за моите момичета- близначки пред други хора, ги назовавам- дъщерите ми, момичетата ми, или директно използвам имената им. Правя забележка на близките ми хора да не ги наричат близначките. Моите момичета /на 12 г./ се дразнят да се обръщат към тях със събирателно име, държат да се обръщат и да говорят за тях с имената им. Нямат против, ако не ги разпознават, да ги попитат коя коя е.
Важно ми е да растат като самостоятелни личности, с усещането, че всяка е уникална и важна. Подкрепям ги да си избират различни дрехи и да ходят облечени различно, да си избират различни хобита, занимания и приятелки. Винаги, когато е възможно, ги стимулирам да излизат и поотделно. Давам различни задачи за вършене в домакинството, и т.н. Имам примери на болезнено привързани една към друга близначки, които и до ден днешен- над 50-годишни, са неразделни, не са създали семейства, работят заедно, на предна месторабота, когато освободиха едната, напусна по свое желание и другата, и т.н.

# 12
 • София
 • Мнения: 986
Точно, след няколко месеца ще имаме и трето детенце. На мен изобщо не ми звучи приятно  “близначките и малката”. Все едно ги деля. Много точно са казали момичетата по-горе - всеки си има име, а който не може да разпознае, винаги може да попита кой кой е.

# 13
 • Мнения: 2 036
Планинско цвете, благодаря, много полезно мнение.

# 14
 • София
 • Мнения: 14 336
Много зависи къде и с кого човек говори за децата си-близнаци. Тук, във форума,  понеже разбираемо избягвам да назовавам децата си поименно, се случва да ги наричам едната близначка или другата близначка, едната девойка или другата девойка, за да успея да опиша нещо конкретно за едната или другата. Но в комуникацията ни у дома,  в разговорите с приятели и познати използвам единствено и само имената им. А когато говоря за тях в трето лице, то винаги е в стил " Х и У  отидоха, направиха, взеха, получиха..." Имат по-голяма сестра, за нея също никой не използва обръщението кака. При нас, като при Планинско цвете,  винаги е съществувал стремежът (не само от родителска страна, а и от тази на самите деца) двете сестри (двуяйчни близначки, крайно отличаващи се и като визия) да са различни в ежедневието си, самостоятелни, различно облечени, със свои си интереси, хобита и приятелства. Изкараха 12 години заедно в училище без да седят на един чин,  твърдо държаха в Университета да се разделят. И го направиха. Избраха си крайно различни специалности, на различни места  в иначе една и съща държава и сега дистанцията помежду им е близо 300 км.

Общи условия

Активация на акаунт