Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 215
  • 736
  •   2
Отговори
# 615
  • Пловдив
renydent, това, което пишеш, не е вярно.
Нашите университети поне тази година не орязват никого по никакъв начин. Никой не гледа хорариум. Всички започнаха да взимат като балообразуваща оценка тази от ДЗИ по БЕЛ.
и това е балообразуването за медицина в СУ, никъде няма изискване за хорариум.
Скрит текст:

В Нидерландия и преди са отказвали прием, не е нещо невиждано. Особено в техническите специалности. И на деца от ЕГ са отказвали поради недостатъчен брой часове по МАТ например.
Но пък проблемът с настаняването в Нидерландия е огромен. В темата вече няколко майки казаха, че се отказват децата им да учат там, защото няма къде да живеят. И си се записват в България. За цената на образование във Великобритания  няма да говорим.

НТГ има една паралелка вповече.
Пак казвам, че никакво значение няма дали балът е с 10 т. нагоре или надолу. Ако миналата година последно приетото дете в ЕГ ИВ. Вазов примерно е с относителна позиция в общото класиране 300 и тази година пак е на такава позиция, промяна няма. Балът сам по себе си не говори нищо.
Оценката/точките от един изпит сами по себе си не носят никаква информация. Важно е къде се намираш между останалите в общото класиране.
Не е важно колко точки имам аз, важно е колко точки имат останалите.
Ако съм с 85 т. и над мен има само 100 души е едно, ако съм с 85 т., но над мен има 300 души е съвсем друго.

И да се допълня за дипломите. Искам някой да ми покаже разликата в дипломата за средно образование на дете от ЕГ/СУ и такова от професионална паралелка/гимназия и да ми покаже също така къде е разликата. И къде пише дали е академик или не е. Защото дипломите са еднакви. И двете са диплома за завършено средно образование и дават право на обучение във ВУЗ.
Хорариумът по общообразователните предмети е еднакъв, в професионалните паралелки си учат тези предмети и в 8 клас, докато в профилираните са наблъскани в 9 и 10. В 11 и 12 броят часове по БЕЛ и МAТ са еднакви, разликата идва от профила. А в дпиломата за средно оценки от общообразователни дисциплини няма. Има само тези от профила т.е. има БЕЛ, МАТ /задължителни/ и по 4 профилиращи дисциплини.

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 09:26 от dundi73

# 616
  • Пловдив
dundi73, аз в полемика няма да влизам. Лично мен Холандия към този момент не ме касае, всъщност изобщо не съм стигнала чак толкова напред. Просто не искам да има затворени врати. Точно профилиращите предмети в 11 и 12 клас са проблемните. Пак казвам нашите университети тази година започнаха да се адаптират, но чуждите не са го направили. И не, не те допускат да кандидатстваш физика в Холандия ,ако профилиращите предмети са ти история и география. Просто е нужно да се провери съответния университет.

# 617
  • Майничка
Но профилиращите предмети ги определя училището и ученикът избира само от тях. Какво правим, ако училището не предложи физика или не се събере група желаещи?

# 618
  • Пловдив
renydent, но ти написа, че български университети не са допуснали дете до кандидатстване. Както и някакви дипломи академик или не. Пак питам кой може да покаже разлика между диплома от ЕГ/СУ или професионална гимназия? Или показваш/доказваш, или се извиняваш за неточната информация. Няма полемика, има неверни неща.

# 619
И не, не те допускат да кандидатстваш физика в Холандия ,ако профилиращите предмети са ти история и география. Просто е нужно да се провери съответния университет.
това е съвсем различно
имат изискване да имаш 5 часа по предмета, последните 2 години
и това разбира се, може да са само профилите, или математика, ако учиш в МГ
и мен ми е интересно да видя две дипломи, профилирана и професионална
то и на мен ми е далечно, но като ми стане близо, ще е късно
и като казвам ,че съм направила неинформиран избор ( за което ме упрекнаха), това е защото още не се шумеше за разликата между профилирано и професионално обучение,тъй като завършващите тази година са първите по новата програма, нито се знаеха изискванията от чуждите университети
но наистина профилираното дава повече възможности

# 620
  • Пловдив
Аз няма как да докажа това с лични данни на детето.
 Мисля, че доста точно написах, че нашите университети се адаптират. Разликата аз не я знам каква е, защото нямам две такива дипломи, които да сравнявам. Може би трябва да се пита конкретния университет. Факт е ,че голяма част от университетите в чужбина към този момент искат диплома ,която е от профилирана гимназия. Затова и както Гери писа е важно да се избере правилния профил в 10 клас и училището да го предлага. Професионалната гимназия не предлага профили -там си учат техните предмети. Предполагам, пак казвам предполагам, не съм го проверявала, че ако си завършил НТГ /например/,университетите в чужбина с икономическа насоченост ще приемат дипломата ти. Но за медицина не я приемат/това съм го проверила/,за инженер също/отново проверено/,архитект /проверено/. И пак да уточня Англия приема всичко.
Извинявам се ,макар да не знам какво в информацията ми е неточно.

# 621
  • Пловдив
Точно неяснотите около бъдещото кандидатстване в университет и страхът от неинформирания избор наклони везните към профилирана паралелка при реденето на желанията при щерката. Тя към момента няма никаква представа с какво иска да се занимава занапред. Поразгледах и профилите в 11-ти и 12-ти клас , в МГ примерно няма история, география. Не съм наясно, ако детето има нужда да има оценка по тези предмети от дипломата в последния гимназиален етап, как става. Много неизвестни има, малко разясняваща информация, дано до след 4-5 години се канализират нещата.

# 622
  • Пловдив
Монд, математиката отваря много врати.
Първосигнално моят избор беше НТГ, не само защото сестра й е завършила там. Гимназията е страхотна ,средата, децата от випуска на каката също, учителите. Но имено тези неясноти и какво ще се случи след 5 години ме накараха да пишем ЕГ. Но и девойката не беше ентусиазирана за Търговската.
Когато обаче детето не е ориентирано какво и къде иска да учи за в бъдеще, реших че е по-добре да е профилирана гимназия.

# 623
Запитах UNIFY  и получих следния отговор:
Тази година имахме доста кандидат-студенти от МГ Пловдив и за нито един от професионална паралелка не е била проблем дипломата. Те също получават Диплома за средно образование, която се признава от холандските университети, но вече си има особености за различните университети и програми.

# 624
  • Пловдив
Целият проблем идва от въпросните профилиращи предмети в 11 и 12 клас. Трябва да си ги подбрал правилно още в 7-ми. Но няма никаква гаранция, че детето ще иска същото и че училището ще може да ги предложи след 5 години.
The Invisible, дипломата естествено ,че се признава. Въпросът е конкретния университет какви изисквания има. Проблемът е в хорариума и в конкретната програма. Ако няма хорариум по биология , няма да го приемат биологичен профил в даден университет. Това е което казват "но вече си има особености за различните университети и програми".  Същото е валидно и за профилираните гимназии, разликата е, че все пак в 10 клас те имат някакъв избор. В професионалните нямат този избор. А и ако университета е написал изискване academic stream няма да приемат документите.
От МГ -това са елитните паралелки и точно за тях мисля, че децата си продължават в тази посока. Едва ли някой от тях ще реши тепърва да стане биолог.

# 625
  • Пловдив
На изложението Световно образование в началото на тази учебна година, две майки на 10-класнички от графиката се тюхкаха отчаяно, че децата им решили да учат медицина ...и изведнъж това, че са успели да влязат в най-високобаловата паралелка в града им пречи! Мисля, че няма да е невъзожно, особено ако ще учат в БГ, но ще им бъде изключително трудно и са в много по-неблагоприятно положение от децата в ЕГ например. Но това според мен ще са единични случаи, който си е избрал програмиране в 8 клас, или икономика, ми се струва, че в повечето пъти ще продължи с това и в Унито. А за тях няма пречки, за сега поне.
Що се отнася до драстичния спад в баловете, това както някой по-нагоре писа, се дължи на масата ниски резултати...каквото и да си говорим, нивото пада потресаващо и отчайващо. 65% от явилите се деца имат общ сбор от двата изпита под 100т...всяка година тези проценти се увеличават плащещо!

# 626
  • Пловдив
renydent, още веднъж те питам къде в нашите дипломи пише academic stream?

Към този момент няма пречка де се учи каквото и да е било в България с диплома от професионална гимназия/паралелка.

# 627
  • Пловдив
Не бих го нарекла точно проблем да се кандидатства, но да има промени и те тепърва започват в България. Ако си учил  професионална програмиране или профил математика и след това продължиш в университет с програмиране, то ти имаш предимство и твоят коефициент с който кандидатстваш е *3, тоест,  и ако си с оценка 5 то 5 *3 = 15 . Аз с ЕГ също мога да кандидатствам, но дори и 6 да изкарам на матура пак по математика, но която не ми е профилиращ предмет моят коефициент ще е *2, тоест 6*2=12 . Само от тук се губат едни 3 точки и съответно моят шанс е много малък. Та ако съм се ориентирал, че ще кандидатствам програмиране и в 10 глас избера профил математика в ЕГ и се явя на матура то и моят коефициент ще е *3. ЕГ дава шанс на деца, които са неориентирани все още да изберат профила си по-късно.
Това пак казвам е за БГ. За чуждите УНИта си има проблем с хорариума
Пример с Биология в СУ
https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/priem/priem_za_obrazovate … akultet/biologiya

Последна редакция: ср, 13 юли 2022, 12:38 от mrancho

# 628
  • Майничка
Да, но реално сложността на матурата в/у материал от ПП е много по-висока от тази в/у ООП, а шестицата не е гарантирана в никой от случаите.

# 629
  • Пловдив
При професионалните може да не е матура, а дипломна работа. Програмистите масово са с проект и защита и там си изкарват 6 тези които са наистина добри. За матурите е ясно, че са по-трудни на профилираните от общообразователните в това спор няма.

Общи условия

Активация на акаунт