Домашен ябълков оцет

  • 1 331
  • 15
  •   1
Отговори
  • Мнения: 734
Здравейте ,
реших да пробвам да направя ябълков оцет .
Дали е късно от сега нататък да започвам ?

Който е правил сполучлив оцет , би ли споделил рецептата си 🙂🙏

# 1
  • Мнения: 115
Здравейте, не е късно. Но ще ви трябва повече време, докато ферментира и се избистри. При нас стана готов чак пролетта. Ако има откъде да намерите "гъба" процесът ще се ускори.

# 2
  • Мнения: 14 501
Аз съм от консуматорите на домашен ябълков оцет. Тъй като гъба ми се завъжда и в шишето за ежедневна консумация, винаги я връщам в бидончето с новия. Не е късно и сега да го заложите. Установих, че най-добре става, ако ябълките се пюрират преди слагането в съда за ферментация. Използвам месомелачка за целта.

# 3
  • Мнения: 3 567
И аз сложих миналата седмица. Четох някакви чалъми, но малко се обърках кога трябва да прецедя и да оставя само чорбата да вкисва. Дали мога да прибавя малко изворна вода в този момент, защото количеството сякаш ще е доста малко? Настъргах към 1,2 кг ябълки и ги сложих в два буркана по 1,5 л. С мед, нямам гъба, но сложих малко домашен оцет от свекър ми. В момента имам чувството, че ще отцедя 1 л общо. Мога ли да долея, в кой момент и кога да махна плода?

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 1 679
Аз слагам захар , не съм пробвала с мед. На един 3 литров буркан слагам 4-5 ябълки и 2-3 супени лъжици захар. Става след месец, но е мътен не е бистър.

# 5
  • Пловдив
  • Мнения: 27 584
Нямам точна рецепта. Тази година не съм правила, снимка на миналогодишния. Но наистина, ако го заложите сега няма да бъде готов за консумация преди пролетта. Ябълките ги смилам с пасатора/шейкър каната на робота с вода, така на око вода към ябълки, за да може да ги смеля, иначе не искат. Може би да е 2:1 - ябълки:вода. Смилам цялото количество, и слагам в стъклен/глинен/неръждавейка съд. При мен 100 л тенджера, над половината се напълни. Опитвам на вкус сместа, трябва да се усеща сладка. Аз добавих няколко килограма захар, ама на 50-70 литра смес да съм добавила 4 кг захар, разтворена в топла вода. Слага се някакъв капак, но да не е плътно затворено. И оставяш. От време на време, при мен веднъж седмично уикенда разбъркваш сместа. Ако имаш оцетна гъба - слагаш, ако нямаш - появява се от въздуха. И чакаш, чакаш, чакаш, чакаш докато започне да мирише на оцет. Първо мирише на джибри, на алкохол, после става кисела миризмата. Колко ще продължи този период зависи от околните условия и температура. Когато стане горе-долу на оцет - прецеждаш от ябълковия пулп. Аз бих върнала в същата тенджера, но истината е, че насипах в стъклени 3 литрови буркани. Не затваряш бурканите, за да не влизат разни работи вътре завързваш марля/тензух/парче чаршаф с връв вместо капачка. В този момент оцета може да се консумира, но не е стабилен и е доста мътен. Насипваш и продължаваш да чакаш. Някъде през мерт видях как се самоутаява оцета и вече навсякъде има видими дебели оцетени гъби. Пак прецедих през тензух (ок, калъфка от възглавница, като сме тръгнали да бъдем честни). И пак насипвах по буркани и бутилки, но вече затворени плътно с капачки. Леко още е мътен. Избистри се чак през лятото. Но вече не протича ферментация - не надува капачките. И пак не е бистър като купешкия.

Само да ви покажа сетъпа с калъфката, много е забавен.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 18:00 от Янтра

# 6
  • Мнения: 734
И аз вчера направих моята заготовка  с моите ябълки - изцедих ги на сок и сложих мед и оцетната гъба от миналата година .
В трилитров буркан  и сега си разбъркват  с удоволствие ...
Миналата година направих но не беше достатъчно кисел и се отказах .
И докато си стоеше някъде забутан , видях , че си е направил фина гъба / което беше знак за качество 😄/ и я забравих  в едно бурканче .
И снощи като потърсих и я видях , се ококорих - гъбата се вплътнила като дебела гума .
Не знам гчтака ли трябва да бъде , според мен да ...и я сложих в Буркана при сока от ябълки ...

Такива неща с моя бъдещ  оцет 🫠

# 7
  • Мнения: 24 149
Опитах веднъж, три години стоя, не стана и повече не се занимавам. Яно не става само, иска майсторство. Но ви прочетох да се убедя напълно, че  е така.

# 8
  • Мнения: 734
Опитах веднъж, три години стоя, не стана и повече не се занимавам. Яно не става само, иска майсторство. Но ви прочетох да се убедя напълно, че  е така.

Често пъти вътрешните колебания стопират процеса / като всяко нещо/ .
При мен това работи много - когато имам притеснение докато приготвям нещо , то не се получава .
И обратно, когато правя нещо без са го мисля и не го зареждат със съмнение - то си се развива прекрасно

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 27 584
Опитах веднъж, три години стоя, не стана и повече не се занимавам. Яно не става само, иска майсторство. Но ви прочетох да се убедя напълно, че  е така.
Провай пак. Просто не ти е бил достатъчно сладък.

Искам да отправя няколко предупреждения - съда който втасва ябълковия пулп не трябва да бъде много пълен, защото почва да кипи. Максимум 2/3.

НЕ затваряйте плътно съдовете докато не приключите и оцета не е готов. Трябва ви този въздух. На снимката с калъфката се вижда единия буркан с парче плат отгоре - затварям всички съдове с плат, завързан с връв, при мен стар памучен чаршаф, нарязан на парчета. Ако нямате - купете си тензух от бебешките магазини, или чаршаф от втората употреба.

Не мога да ви казвам проценти захарности - аз опитвам на вкус. Трябва да е осезаемо сладко.

Трето - моите ябълки бяха диви, от личната ми овощна градина (имам 5 декара дивотия в нищото) и не са пръскани, нито нещо ги правя, просто не влагам никакви усилия в отглеждането им и не ги мия. Съжалявам да ви информирам, ама когато не се мие е по-лесно - има бактерии и микроорганизми по ябълките, които подпомагат процеса.

Купените ябълки ги измийте с гореща вода, защото ги пръскат за да не се развалят. НЕ съм пробвала, но мисля да заложа един буркан ей сега с купени ябълки и мая за хляб от пакетче за да подкара ферментацията.


И снощи като потърсих и я видях , се ококорих - гъбата се вплътнила като дебела гума .
Не знам така ли трябва да бъде , според мен да ...и я сложих в Буркана при сока от ябълки ...
Добре си е гъбата, това е зряла гъба.

# 10
  • Русе
  • Мнения: 910
Аз правя по тази рецепта от години, спазвам технологията и според мен резултатът е отличен.
https://pep-4o.blogspot.com/2010/04/blog-post_11.html

# 11
  • Мнения: 3 567
4 седмици минаха от моят опит. В буркана вече мирише на кисело и има такъв вкус, не наситен все още. Дали мога вече да го прецедя от сухата маса и да оставя само течността? Не мога да спазя ориентировъчните дни от рецептите за първата фаза на ферментация, защото не съм го сложила в топло време и не знам до какъв етап трябва да достигне.

# 12
  • Пловдив
  • Мнения: 27 584
Според мен е рано да прецеждаш. Но аз не правя нищо по книга и действам по усет.

# 13
  • Мнения: 734
4 седмици минаха от моят опит. В буркана вече мирише на кисело и има такъв вкус, не наситен все още. Дали мога вече да го прецедя от сухата маса и да оставя само течността? Не мога да спазя ориентировъчните дни от рецептите за първата фаза на ферментация, защото не съм го сложила в топло време и не знам до какъв етап трябва да достигне.

Разбърквате ли всеки ден ?
Започна ли да помътнява водата ?
Плътната маса от плода трябва да падне на долу и тогава може да го прецедите .

Ако искате дайте снимка

# 14
  • Мнения: 3 567
Разбърквам. Ябълките са настъргани и е мътно от самото начало. Отгоре се образува слузест слой. Гъба може ли да е?
Скрит текст:



Общи условия

Активация на акаунт