Домашен ябълков оцет

• 355
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте ,
реших да пробвам да направя ябълков оцет .
Дали е късно от сега нататък да започвам ?

Който е правил сполучлив оцет , би ли споделил рецептата си 🙂🙏

# 1
Здравейте, не е късно. Но ще ви трябва повече време, докато ферментира и се избистри. При нас стана готов чак пролетта. Ако има откъде да намерите "гъба" процесът ще се ускори.

# 2
Аз съм от консуматорите на домашен ябълков оцет. Тъй като гъба ми се завъжда и в шишето за ежедневна консумация, винаги я връщам в бидончето с новия. Не е късно и сега да го заложите. Установих, че най-добре става, ако ябълките се пюрират преди слагането в съда за ферментация. Използвам месомелачка за целта.

# 3
И аз сложих миналата седмица. Четох някакви чалъми, но малко се обърках кога трябва да прецедя и да оставя само чорбата да вкисва. Дали мога да прибавя малко изворна вода в този момент, защото количеството сякаш ще е доста малко? Настъргах към 1,2 кг ябълки и ги сложих в два буркана по 1,5 л. С мед, нямам гъба, но сложих малко домашен оцет от свекър ми. В момента имам чувството, че ще отцедя 1 л общо. Мога ли да долея, в кой момент и кога да махна плода?

# 4
  • Пловдив
Аз слагам захар , не съм пробвала с мед. На един 3 литров буркан слагам 4-5 ябълки и 2-3 супени лъжици захар. Става след месец, но е мътен не е бистър.

# 5
  • Пловдив
Нямам точна рецепта. Тази година не съм правила, снимка на миналогодишния. Но наистина, ако го заложите сега няма да бъде готов за консумация преди пролетта. Ябълките ги смилам с пасатора/шейкър каната на робота с вода, така на око вода към ябълки, за да може да ги смеля, иначе не искат. Може би да е 2:1 - ябълки:вода. Смилам цялото количество, и слагам в стъклен/глинен/неръждавейка съд. При мен 100 л тенджера, над половината се напълни. Опитвам на вкус сместа, трябва да се усеща сладка. Аз добавих няколко килограма захар, ама на 50-70 литра смес да съм добавила 4 кг захар, разтворена в топла вода. Слага се някакъв капак, но да не е плътно затворено. И оставяш. От време на време, при мен веднъж седмично уикенда разбъркваш сместа. Ако имаш оцетна гъба - слагаш, ако нямаш - появява се от въздуха. И чакаш, чакаш, чакаш, чакаш докато започне да мирише на оцет. Първо мирише на джибри, на алкохол, после става кисела миризмата. Колко ще продължи този период зависи от околните условия и температура. Когато стане горе-долу на оцет - прецеждаш от ябълковия пулп. Аз бих върнала в същата тенджера, но истината е, че насипах в стъклени 3 литрови буркани. Не затваряш бурканите, за да не влизат разни работи вътре завързваш марля/тензух/парче чаршаф с връв вместо капачка. В този момент оцета може да се консумира, но не е стабилен и е доста мътен. Насипваш и продължаваш да чакаш. Някъде през мерт видях как се самоутаява оцета и вече навсякъде има видими дебели оцетени гъби. Пак прецедих през тензух (ок, калъфка от възглавница, като сме тръгнали да бъдем честни). И пак насипвах по буркани и бутилки, но вече затворени плътно с капачки. Леко още е мътен. Избистри се чак през лятото. Но вече не протича ферментация - не надува капачките. И пак не е бистър като купешкия.

Само да ви покажа сетъпа с калъфката, много е забавен.

Последна редакция: нд, 12 окт 2025, 18:00 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт