Всичко, което ни вълнува около дистанционното обучение на учениците - Teмa 20

• 36 379
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Ноември вече имаше антигенни тестове.

# 691
  • Бургас
Съжалявам, че ще го кажа, но основният проблем е, че, вместо да направят тест при първи симптоми, хората по няколко дни "карат нещо", без да "подозират", че е ковид и чак след дни им "светва червената лампичка". А докато светне...

И аз това съм се чудила. При положение, че вече година и половина само за това се говори, локдауни, карантини и прочее. Все още има хора, които при първи симптоми си мислят, че е може да е банален вирус. Някакво особено отрицание на действителността. Не казвам, че няма други вируси, има си доста, но в сегашното положение да не ти хрумне първо, че може да е ковид.

# 692
Съжалявам, че ще го кажа, но основният проблем е, че, вместо да направят тест при първи симптоми, хората по няколко дни "карат нещо", без да "подозират", че е ковид и чак след дни им "светва червената лампичка". А докато светне...

И аз това съм се чудила. При положение, че вече година и половина само за това се говори, локдауни, карантини и прочее. Все още има хора, които при първи симптоми си мислят, че е може да е банален вирус. Някакво особено отрицание на действителността. Не казвам, че няма други вируси, има си доста, но в сегашното положение да не ти хрумне първо, че може да е ковид.
Може и да бъркам, но след като сме изкарали веднъж не искам да психясвам вече на тая тема. При вирус спирам  детето от училище, следя го и го лекувам. След третия ден когато при банален вирус вече трябва да няма температура го водя на лекар за преглед - да види гърло, да преслуша и ако детето няма остатъчна хрема или друго му взимам бележка да се връща на училище. Ако имаше някакъв тест при ЛЛ и искаше да тества бих се съгласила. В случая слушам какво ми казва и му вярвам. Бих си държала детето много повече време в къщи за свое спокойствие, даже на ДО бих го пуснала, по принцип мразя вирусите от времето на детските градини, но не е добре за него психически и много учебен материал се натрупва. Който има нерви и пари да тества сам, да го прави. При тая гъчканица в училище каквото е там се извърта през всички.

# 693
Педиатърката изрично ми е казвала да правим тест най-рано на 4ти ден от симптомите, защото преди това има голяма вероятност да излезе отрицателен.
Ако това е така, защо тестват БЕЗСИМПТОМНИ ученици два пъти седмично почти навсякъде из Европа вече втора  година.

# 694
И какво толкова страшно ще стане ако София се наложи да мине на ротация за две, три седмици. По-добре да се ограничи разпространението навреме.
С ротация ще се ограничи разпространението? Мдадамм, точно така работят нещата.

# 695
Педиатърката изрично ми е казвала да правим тест най-рано на 4ти ден от симптомите, защото преди това има голяма вероятност да излезе отрицателен.
Ако това е така, защо тестват БЕЗСИМПТОМНИ ученици два пъти седмично почти навсякъде из Европа вече втора  година.
С редовно тестване на всички два пъти в седмицата все някога излизат повечето от заразените - ако не на първия, то на третия тест, или поне като контактни.  Педиатърката на детето е страхотен лекар с много пациенти. След като практиката ѝ е показала, че тогава най-често излизат позитивни децата със симптоми, не виждам причина да не следвам препоръките ѝ. В България, ако изобщо се тества  детето,  обикновено е еднократно при боледуване, по-добре е да се случи когато вероятността да е фалшиво отрицателен е по-малка.

Последна редакция: сб, 09 окт 2021, 21:40 от crow

# 696

Точно. Безсимптомните често излизат позитивни, а симптомните преди 4-ти ден - не. Нонсенс.
Не оспорвам казаното от лекарката, явно е с опит.
Проблемът в момента е по-скоро в постановките на, как беше, науката и в тестовете, но ... да не спамя.

Може и да бъркам, но след като сме изкарали веднъж не искам да психясвам вече на тая тема.
И правилно. Flowers Hibiscus

# 697
  • Бургас
Ако това е така, защо тестват БЕЗСИМПТОМНИ ученици два пъти седмично почти навсякъде из Европа вече втора  година.

Точно. Безсимптомните често излизат позитивни, а симптомните преди 4-ти ден - не. Нонсенс.

Не е нонсенс. Безсимптомните са също като боледуващите, но без симптоми. Т.е. ако на симптомните теста им се позитивира на 4-тия ден (примерно да вземем този ден), то и на безсимптомните се позитивира тогава. Само дето едните кашлят и имат температура, а другите не. Едните отделят вируса докато са болни и малко след това, а другите също го отделят някакъв период от време (не е ясно колко, няма подобни изследвания) и ако се прави ПСР в този период той излиза положителен. Просто на безсимптомните не може да се каже кога е бил ден първи, за да броим кога е четвъртия ден (в случая си харесахме този ден, но при някои е повече, при някои по малко). За това се правят тестове два пъти седмично, защото се предполага, че това е оптималния вариант да се хване периода на "боледуване" на някой безсимптомен.

Последна редакция: пн, 11 окт 2021, 11:08 от Irene Adler

# 698
Неколкократно си правихме на работа, всъщност при всеки болен се тествахме всички. Имаше на два пъти безсимптимни положителни, които обаче после развиха симптоми. Всичко е много индивидуално и май няма правила.

# 699
  • Варна
От днес нашите са на ДО. Имат двама с + ПСР. Единият от сряда, другият от петък. В деня преди тестовете и двете деца са били на училище. Отделно имат други  7 болни. Две от тях са с отрицателен тест, за останалите не знам. От четвъртък се боря с училищните власти да не прикриват случая и да не се  скатават, а да предприемат необходимите действия. Меко казано, крайно неадекватно се държаха. Разни смешки твърдяха - то сега един не бил достатъчен да се карантинира класа, после и двама не им стигаха. Чакали РЗИ да каже..., чакали училищния лекар да се произнесе. Сезирах РЗИ, РУО - докато се задействат стана понеделник. Втора година вече, те нямат отработен план как да се действа. Или  имат - да се правят на умрели лисици и да замитат под килима случаите. Не ми се мисли тези деца къде са ходили тези 5 дни и с колко души са се виждали. В сайта на училището информация никаква по въпроса. Иначе качили Протокол за действия при Ковид - еми поне него да спазваха. На какво мислят, че учат децата по този безхаберен начин на действие не знам.

# 700
  • София
От нашето училище пък пуснаха съобщение, че са получили информация в Школо за положителен ученик и от днес се карантинира класа. Това ме навежда на мисълта, че карантинират по информация от родителите, щом в Школо са ги информирали....

# 701
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Ще се повторя, ама недоумявам защо не се продължи практиката
да се качват заданията за домашни в някаква платформа(поне това, след като е зор за другото), за да могат отсъстващите по една или друга причина да имат информация какви са. Невъзможно е да се стигне до това тайнство по никакъв начин, егати.

Нашите две училища продължават да са острови на здравето на фона на това, което съобщавате. Такива съобщения никога не е имало, няма и сега. Витошкият въздух на тоя вирус му духа под опашката очевидно.

# 702
  • София
В нашето училище освен половината боледуващи от нещо деца, почват да окапват и учители, днес двама от програмата за деня са болни. Както е тръгнало ще ходят на училище за Музика и Физическо само, ха познайте дали ще го пусна за тези два часа да се разхожда насам натам.
Има ли карантинирани учители ученици се пази все така в държавна тайна, никой нищо не казва. А най-хубаво се съчиняват градски легенди при липсваща или непълна информация. Директорката ни е службогонец Герберски, сама нищо няма да посмее да направи и се стреми да е политкоректна. Това здраве на деца, това грижа за персонала и .... са крайно несъвместими с нейното собствено значение и величие.
Айде децата болни, ама все някой ще отиде на училище, но като останеш и без учители ....

# 703
  • Бургас
За съжаление това е едно огледало за работата на училищата по всички въпроси. По всички. Защото то не може само в тая ситуация да се правиш, че няма нищо, а във всички останали неща да си идеален. Сега покрай ковид ситуацията започнаха да лъсват огромните дупки (направо пробойни) в нашето образование. Не знам децата ни дали че научат валентността на въглерода или какви полезни изкопаеми има в Южна Америка, но със сигурно ще научат много неща от ситуацията в момента, ще си изградят своите изводи и опасявам се, че няма да ги научим на хубаво. След време те ще станат възрастни и ще си действат както сме ги научили, т.е. както са видели от нас.

# 704
julisa, ако не е тайна, кое е това варненско училище?
при дъщеря ми на следващия ден от положителен ПСР излязоха в ДО - 10 дни, още същия ден ни уведомиха през Школо. Днес са били почти целия клас на училище вече. Говоря за Четвърта Езикова.

Общи условия

Активация на акаунт