Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 25 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 20 006
  • 380
  •   2
Отговори
  • София
  • Мнения: 34 342
Добре дошли в новата тема Hug

Стари теми:
Тема 24
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Когато искате коментар, моля посочвайте:
- на кой ден от МЦ са правени изследванията
 - някакъв ориентир за годините

Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден, след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7-ми ден, след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на Базалната температура
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Тест за ИР /няма значение деня от МЦ/
(или обременяване с глюкоза)
- трикратно изследване на Инсулин и Кръвна захар, на 0, 60 и 120 мин.
- желателно е тестът да започне възможно най-рано сутринта 8-8:30ч.
- как точно се провежда теста, попитайте в избраната от вас лаборатория

Базови изследвания за дефицити на витамини и минерали, които имат влияние върху репр. с-ма и евентуална бременност:
- вит. Д, Желязо, Феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин (тълкуват се заедно) , В12, ФК, В6, Хомоцистеин ( ако там има проблем да се коригира), цинк, мед, селен...


Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро

# 1
  • Мнения: 23
Благодаря за коментара, denis! Насочих се към ендокринолог, защото преди година хормоните на ЩЖ бяха с по-добри резултати и тук чета, че за бременност ТСХ трябва да е по-близо до 1. И инсулинът ми не мърда, въпреки режима на хранене, но пък 1 месец може да не е много, за да окаже ефект... Преди седмица започнах и добавките, които препоръчваш в темата за Добавки за подобряване на МЦ, ОВ- много се надявам да ми помогнат.
Още веднъж благодаря Simple Smile

# 2
  • Мнения: 2
Здравейте,
по препоръка на гинеколога ми направих изследвания, които той разчете като "трябва да се забързаш".
Аз съм на почти 33 г., с две лапароскопии на ляв яйчник (шоколадова киста), нямам деца.
Може ли да споделите и Вашето мнение за изследванията, както и дали е подходящо да приемам DHEA?

LH 6.48 mIU/ml
FSH 16.61 mIU/ml
Estradiol 32 pg/ml
AMS 2.0 ng/ml
TSH 1.085 uIU/ml
TAT 29.77 IU/ml
MAT 8.735 IU/ml

# 3
  • София
  • Мнения: 34 342
Здравейте,
по препоръка на гинеколога ми направих изследвания, които той разчете като "трябва да се забързаш".
Скрит текст:
Аз съм на почти 33 г., с две лапароскопии на ляв яйчник (шоколадова киста), нямам деца.
Може ли да споделите и Вашето мнение за изследванията, както и дали е подходящо да приемам DHEA?

LH 6.48 mIU/ml
FSH 16.61 mIU/ml
Estradiol 32 pg/ml
AMS 2.0 ng/ml
TSH 1.085 uIU/ml
TAT 29.77 IU/ml
MAT 8.735 IU/ml
Здравей!
Дай рефер. граници, моля.
На кой ден от МЦ са правени изследванията?

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте,
Извинявам се за дългия пост.
Накратко, изследвах се заради депресията, тревожността ми и резките смени на настроения. Като физически "симптоми" наблюдавам нулево либидо, липса на енергия, лесно уморяване, забравяне, напоследък косопад.
Изследвах си и б12, вит д., фолиева, тях почвам да приемам както са ми предписани.
Искам да попитам вие виждате ли нещо нередно в хормоните? Разбира се, ще се консултирам с ендо, но доколкото аз се запознах от темата и др източници, няма нищо твърде фрапантно в тези стойности освен може би антителата, въпреки че и те не са супер завишени. Предполагам, че може и да са по-добре, но аз очаквах нещо трагично предвид колко зле се чувствам.

Благодаря предварително!

# 5
  • Мнения: 2
Здравейте,
по препоръка на гинеколога ми направих изследвания, които той разчете като "трябва да се забързаш".
Скрит текст:
Аз съм на почти 33 г., с две лапароскопии на ляв яйчник (шоколадова киста), нямам деца.
Може ли да споделите и Вашето мнение за изследванията, както и дали е подходящо да приемам DHEA?

LH 6.48 mIU/ml
FSH 16.61 mIU/ml
Estradiol 32 pg/ml
AMS 2.0 ng/ml
TSH 1.085 uIU/ml
TAT 29.77 IU/ml
MAT 8.735 IU/ml
Здравей!
Дай рефер. граници, моля.
На кой ден от МЦ са правени изследванията?


Щитовидните са в чист ден, а останалите в 4-ти ден от МЦ (третият се падаше почивен и нямаше как).


# 6
  • Варна
  • Мнения: 382
Здравей, Denis. Може ли да помоля за съвет? Искам да пусна някакви базови витамини или хормони и да коригирам докато е време, защото опитваме за бебе. На 37г. съм, имам една успешна бременност преди три години и аборт в 11г.с. този април. За аборта уж причина нямаше. Миналия ноември изкарах тежък Ковид и после се появи силен косопад. (Може би Ковид-а спомогна за аборта, защото забременях твърде скоро Sad ). Февруари, когато забременях косопадът спря, но после отново се възобнови. След кюретажа ми се появи и една съвсем малка миома. Отделно имам лека хипофункция на ЩЖ (пия еутирокс 25). Иначе на ехографа и според АГ всичко ми изглежда повече от добре (лигавица, овулация, яйчников резерв) и да очаквам още първите 2-3 месеца да стане. Два месеца вече минаха  Sad

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 00:16 от loter

# 7
  • Мнения: 182
Здравейте, не знам дали е правилната група, но пусках изследване за инсулинова резистентност трикратен профил и това са резултатите. Ако може да ми помогнете с тълкуването им, понеже доколкото намерих в интернет инсулинът на 60 и 120 е завишен. Не знам дали има значение, но изпих глюкозата много бързо за секунди, а не за 5 минути на глътки както е трябвало, след това разбрах. И между 60 и 120 имах разходка около 15 20 минути. Благодаря предварително. На 25 години съм

# 8
  • Мнения: 82
Здравей, Денис! Може ли да погледнеш моите изследвания? Пуснати са на чист ден след цикъл, щитовидни хормони. Опитваме са бебе и не мога да се ориентирам дали са в референтните стойности На 36г. съм. Благодаря предварително!

TSH   S        2.02      mIU/L     0.55 - 4.78     CLIA *
Free Т4 (fT4)   S        17.09       pmol/L     11.5 - 22.70     CLIA *
Free T3 (fT3)   S        5.81       pmol/L     3.5 - 6.5     CLIA *
ТАТ (Tg Ат)   S        < 1.3       IU/mL     0 - 4.5     CLIA *
Стойност под долната граница на измерване


A-TPO (MAT)   S        38       U/mL     0 - 60     CLIA *

# 9
  • София
  • Мнения: 34 342
Здравейте,
Извинявам се за дългия пост.
Скрит текст:
Накратко, изследвах се заради депресията, тревожността ми и резките смени на настроения. Като физически "симптоми" наблюдавам нулево либидо, липса на енергия, лесно уморяване, забравяне, напоследък косопад.
Изследвах си и б12, вит д., фолиева, тях почвам да приемам както са ми предписани.
Искам да попитам вие виждате ли нещо нередно в хормоните? Разбира се, ще се консултирам с ендо, но доколкото аз се запознах от темата и др източници, няма нищо твърде фрапантно в тези стойности освен може би антителата, въпреки че и те не са супер завишени. Предполагам, че може и да са по-добре, но аз очаквах нещо трагично предвид колко зле се чувствам.

Благодаря предварително!
Здравей!
Тези изследвания не показват проблем, нямаш Хашимото (антителата са добре).


Скрит текст:
Здравейте,
по препоръка на гинеколога ми направих изследвания, които той разчете като "трябва да се забързаш".
Скрит текст:
Аз съм на почти 33 г., с две лапароскопии на ляв яйчник (шоколадова киста), нямам деца.
Може ли да споделите и Вашето мнение за изследванията, както и дали е подходящо да приемам DHEA?

LH 6.48 mIU/ml
FSH 16.61 mIU/ml
Estradiol 32 pg/ml
AMS 2.0 ng/ml
TSH 1.085 uIU/ml
TAT 29.77 IU/ml
MAT 8.735 IU/ml
Здравей!
Дай рефер. граници, моля.
На кой ден от МЦ са правени изследванията?
Щитовидните са в чист ден, а останалите в 4-ти ден от МЦ (третият се падаше почивен и нямаше как).
Скрит текст:


ФСХ е висок, АМХ е нисък - показват че може да има проблем с ЯР.
Повтори АМХ заедно с Инхибин В ( на 3 ден от МЦ) и се консултирай със специалист по репр. медицина.
Не се притеснявай - шанс винаги има.
Добре е да повториш също ЛХ, ФСХ и Е2 - на 3 ден от МЦ


Здравей, Denis. Може ли да помоля за съвет? Искам да пусна някакви базови витамини или хормони и да коригирам докато е време,
Скрит текст:
защото опитваме за бебе. На 37г. съм, имам една успешна бременност преди три години и аборт в 11г.с. този април. За аборта уж причина нямаше. Миналия ноември изкарах тежък Ковид и после се появи силен косопад. (Може би Ковид-а спомогна за аборта, защото забременях твърде скоро Sad ). Февруари, когато забременях косопадът спря, но после отново се възобнови. След кюретажа ми се появи и една съвсем малка миома. Отделно имам лека хипофункция на ЩЖ (пия еутирокс 25). Иначе на ехографа и според АГ всичко ми изглежда повече от добре (лигавица, овулация, яйчников резерв) и да очаквам още първите 2-3 месеца да стане. Два месеца вече минаха  Sad
Здравей!
Много добро и правилно решение Peace
Всички базови хормони, витамини и минерали са посочени в 1-ви пост на темата.
Желателно е да се изследва всичко, защото всичко е свързано и взаимозависимо.


Здравейте, не знам дали е правилната група, но пусках изследване за инсулинова резистентност трикратен профил
Скрит текст:
и това са резултатите. Ако може да ми помогнете с тълкуването им, понеже доколкото намерих в интернет инсулинът на 60 и 120 е завишен. Не знам дали има значение, но изпих глюкозата много бързо за секунди, а не за 5 минути на глътки както е трябвало, след това разбрах. И между 60 и 120 имах разходка около 15 20 минути. Благодаря предварително. На 25 години съм
Здравей!
Имаш ИР. Трябва определен начин на хранене, спорт, добавки, медикамент.
Не е страшно, не се притеснявай - с малко воля, може да се контролира.


Здравей, Денис! Може ли да погледнеш моите изследвания? Пуснати са на чист ден след цикъл, щитовидни
Скрит текст:
хормони. Опитваме са бебе и не мога да се ориентирам дали са в референтните стойности На 36г. съм. Благодаря предварително!

TSH   S        2.02      mIU/L     0.55 - 4.78     CLIA *
Free Т4 (fT4)   S        17.09       pmol/L     11.5 - 22.70     CLIA *
Free T3 (fT3)   S        5.81       pmol/L     3.5 - 6.5     CLIA *
ТАТ (Tg Ат)   S        < 1.3       IU/mL     0 - 4.5     CLIA *
Стойност под долната граница на измерване


A-TPO (MAT)   S        38       U/mL     0 - 60     CLIA *
Здравей!
Добре са.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 19:09 от denis.

# 10
  • Мнения: 3
здравей denis!
искам да те помоля за коментар на моите изследвания, на 3ти ден ги направих, на мен ми се струват високи стойности въпреки че са в границите. Androstendion-ът не е излязъл още. Не знам колко време е нужно за него. Щитовидните ще ги пусна на чист ден.
Скрит текст:
Скрит текст:
(януари 2021 г. си спомням, че естрадиолът беше ужасно нисък, под долна граница ...) на 43г. съм, цикълът ми обикновено е 26-27-28 дни, редовен. последните години е по-оскъден откъм кървене. предния цикъл беше "интересен": имах овулаторно кървене (продължи 8 дни, имаше и ярка кръв), и така този цикъл излезе цели 40 дни - за 1в път ми се случи. Лекарят каза, че всичко ми е наред (преглед и ехограф) и да отида за цито и колпоскоп след следващата М, която е сега.

Последна редакция: ср, 17 авг 2022, 17:41 от tikapera

# 11
  • Мнения: 324
Здравей, Денис,

Много въм объркана. Имам поставена диагноза спя (бях си публикувала в предишната тема изследванията от 3-ти ден, изпращам ги пак), направих си такива и на 20-ти ден. Ендокриноложката ми каза да пия ясмин 3 м., а гинеколожката ми отговори уклончиво, че може и ясмин, но може и дуфастон и в крайна сметка ми изписа дуфастон. Каза, че нивата на прогестерона ми са много ниски (за справка о. ъм я измервала на 17-ти ден), а вторите извледвания са ми направени на 20-ти, (тези с прогестерона и щитовидните) та сега не знам дуфастон ли да пия или ясмин. Искам да подчертая, че много рядко ми е пропускал цикъла, понякога просто ми е удължен (напр. 35-40 дни).

с

# 12
  • Мнения: 59
Здравейте,
това са моите изследвания за прогестерон и тестостерон. Правени са на 20-и ден от цикъла. Имам нужда от мнение, тъй като чак края на другата седмица ще посетя гинеколог. Изследванията са на жена на 25 години.

# 13
  • Мнения: 434
Здравей, @denis
Моля те за мнение на резултатите на бебче на 6месеца. Как са феритина и б12 според теб ?
Предварително благодаря!

# 14
  • Мнения: 16
Здравей, Денис,

Може ли коментар на резултатите, на 3ти ден от МЦ, 34г:


Общи условия

Активация на акаунт