Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изследване на ХОРМОНИ – 22 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

  • 10 078
  • 243
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 31 459
Добре дошли в новата тема Hug

Стари теми:
Тема 21
Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден, след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7-ми ден, след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на Базалната температура
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Тест за ИР /няма значение деня от МЦ/
(или обременяване с глюкоза)
- трикратно изследване на Инсулин и Кръвна захар, на 0, 60 и 120 мин.
- желателно е тестът да започне възможно най-рано сутринта 8-8:30ч.
- как точно се провежда теста, попитайте в избраната от вас лаборатория


Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 07:43 от denis.

# 1
  • Мнения: 333
Записвам се да следя. Благодаря за темата, Денис Simple Smile

# 2
# 3
  • Мнения: 504
Благодаря за новата тема, Denis Yum От тук научавам доста неща, които докторите пропускат да обясняват, а ти имаш желанието и търпението да правиш Flowers Hibiscus

# 4
  • Мнения: 1
Здравейте.
Може ли мнение за тези изследвания. Направени са на 4 ден от МЦ.
Благодаря Simple Smile
 

# 5
  • София
  • Мнения: 31 459
Здравейте.
Може ли мнение за тези изследвания. Направени са на 4 ден от МЦ.
Благодаря Simple Smile
Скрит текст:
Здравей!
ФСХ и Е2 са високи - може да е от годините, ако си над 35 напр. ... добре е да се провери ЯР - АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ).
Пролактинът е малко висок, добре е да го следиш.
Другите са добре.

# 6
  • Мнения: 134
Здравей Денис,
Днес изследвах прогестерон 11 дни след +тест за О(незнам точно кой ден ми е била О) , и ми излезе 11.70. Тествах го понеже пусках Чхг. И ми е интересно дали мога да разбера дали е имало О по този прогестерон. Или въобще нещо подсказва ли този прогестерон.

# 7
  • Мнения: 39
Здравейте,отново🤗
Какво трябва да е съотношението между ЛХ и ФСХ? Доколкото знам е важно и то,не само стойностите им.

П.с.
Днес пуснах отново изследвания,този път на 17 ден/овулация на 11-ден, следена с тестове за овулация/.
Този път как е прогестерона,че доста съм притеснена за него?
ТСХ ми се е качило,ще посетя тези дни ендокринолог за корекция на дозата/пия 25 мкг Еутирокс/. Другите как са?

Последна редакция: сб, 16 яну 2021, 12:59 от sss2611

# 8
  • Мнения: 22
Здравейте отново, споделям пак предния ми пост:
Скрит текст:
Здравейте,
На 32 години съм, нередовен цикъл от около 1 година, 30-50 дни, преди това редовен и си усещах овулацията, сега не успявам да я засека с ленти или БТ. Изследвах хормони и бях на гинеколог юли, който каза, че са малко ниски половите, но като цяло всичко е добре, можело да пия противозачатъчни три месеца за да "рестартирам" цикъла, защото нещо се било нарушило в сигналите, но на пръв поглед неясно какво. ТСХ тогава беше 3.5, препоръча ако искам да забременявам, да се консултирам с ендокринолог, и да видя AMH за всеки случай.
Този месец вече решихме да започваме опити, пуснах си наново изследвания и бях вчера на ендокринолог. Ето изследванията (корекция - ден 5 от МЦ):

Скрит текст:Скрий
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose        4.82       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Креатинин/Creatinine        73       umol/l     44 - 96     PHOT
Урея/Urea       8.40       mmol/l     2.60 - 7.40     PHOT
Пикочна киселина/Uric acid        237.4       umol/l     149 - 363     PHOT
Холестерол/Cholesterol       5.82       mmol/l     < 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        3.25       mmol/l     М. > 1.45; Ж. > 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol        3.03       mmol/l     < 3.36     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        0.44       mmol/l     < 1.71     PHOT
ASAT/GOT        13       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        11       U/l     0 - 33     PHOT
GGT        13       U/l     0 - 50     PHOT
Желязо/Iron        19.6       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                     
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        39       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.7       %    4.8 - 5.9     TINIA
C-реактивен протеин/CRP        0.90       mg/l     < 5     TD
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        3.28       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        16.04       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.19       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        36       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        22       IU/ml     < 34     ECLIA
LH        5.8       U/l     2.4 - 12.6     ECLIA
FSH        7       U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        185       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol       30       pmol/l     46 - 607     ECLIA
Тестостерон/Testosteron        0.54       nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA
Инсулин/Insulin        6.5       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA
AMH (Анти-Мюлеров хормон)        6.8       ng/ml     0.1 - 10.4     ELISA
HOMA-IR        1.4            Нормален HOMA-IR < 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) >5.0   

Както се вижда, ТСХ ми е повишено, док каза, че ще трябва да пия хормон да го сваля, ако искам бременност. Ехография на ЩЖ - има леко "затъмнение", малко неравномерна структура без възли, която показвала вероятност да се отключи автоимунно заболяване. Назначи да направя обременяване с глюкоза, и да дойда да назначим дозата на хормона за ЩЖ.
По принцип знам, че ако започна да пия хормон, после ще трябва да го пия цял живот, тя каза, че не било задължително, можело да е само по време на опити за забременяване и евентуална бременност.
Моля за коментар, адекватно ли подхожда д-р? И ако имате някакви коментари по резултатите също ще съм много благодарна.
Днес си направих ОГТТ, и отново пуснах хормоните на щитовидната жлеза. Първите резултати са от Кандиларов, 22 дек, тези от днес са от Цибалаб, защото ендокриноложката каза, че там било най-добре.
Скрит текст:
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      5.20   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   9.30   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   ↓   2.80   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      4.42   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      76.80   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      7.73   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.02   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      3.24   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      13.10   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.360   mIU/l   0.300 - 4.200

Първо, ТСХ е с цяла единица надолу за няма и месец. Възможно ли е?
Второ, на 60 мин при обременяването нещата май са много зле. Имам ли ИР? На 120 мин пък захарта ми е ниска... Храня се нисковъглехидратно от повече от 2 години, последните месеци малко по-либерално заради щитовидната жлеза (включих плодове понякога, и кисело мляко), откъде пък тези проблеми с захар и инсулин?

Денис, много ще съм благодарна за коментар на тези и предишните ми резултати, както и на всички останали.

# 9
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 641
Здравейте.Може би не съм много по темата,но понеже съм сигурна,че в от хормоните та... на какво може да се дължи ужасен косопад+ изтъняването на косъма и на всички косми по тялото?Какви изследвания да пусна?

# 10
  • Мнения: 14
Здравейте, за първи път ще изследвам щитовидни хормони. Може ли да ме посъветвате в коя лаборатория да отида(за София), в коя според вас са най-точни изследванията? Искам да ги пусна преди да ида при ендокринолога.

# 11
  • София
  • Мнения: 31 459
Здравей Денис,
Днес изследвах прогестерон 11 дни след +тест за О(незнам точно кой ден ми е била О) , и ми излезе 11.70. Тествах го понеже пусках Чхг. И ми е интересно дали мога да разбера дали е имало О по този прогестерон. Или въобще нещо подсказва ли този прогестерон.
Здравей!
Дай рефер. граници.
ПП.
Прогестеронът е показателен само ако е изследван точно на 7-ми ден, след доказана О.


Здравейте,отново🤗
Какво трябва да е съотношението между ЛХ и ФСХ? Доколкото знам е важно и то,не само стойностите им.
Скрит текст:
П.с.
Днес пуснах отново изследвания,този път на 17 ден/овулация на 11-ден, следена с тестове за овулация/.
Този път как е прогестерона,че доста съм притеснена за него?
ТСХ ми се е качило,ще посетя тези дни ендокринолог за корекция на дозата/пия 25 мкг Еутирокс/. Другите как са?
Здравей!
Точно на 3 ден от МЦ, ЛХ:ФСХ трябва да е 1:1 ( при нормален МЦ, с редовна О. и без никакви проблеми с МЦ)
Прогестеронът показва, че е имало О., но може да е и по-висок.
ТСХ е висок - може да говориш с лекаря и да коригирате дозата.



Здравейте отново, споделям пак предния ми пост:
Скрит текст:
Здравейте,
На 32 години съм, нередовен цикъл от около 1 година, 30-50 дни, преди това редовен и си усещах овулацията, сега не успявам да я засека с ленти или БТ. Изследвах хормони и бях на гинеколог юли, който каза, че са малко ниски половите, но като цяло всичко е добре, можело да пия противозачатъчни три месеца за да &quot;рестартирам&quot; цикъла, защото нещо се било нарушило в сигналите, но на пръв поглед неясно какво. ТСХ тогава беше 3.5, препоръча ако искам да забременявам, да се консултирам с ендокринолог, и да видя AMH за всеки случай.
Този месец вече решихме да започваме опити, пуснах си наново изследвания и бях вчера на ендокринолог. Ето изследванията (корекция - ден 5 от МЦ):

Скрит текст:Скрий
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Глюкоза/Glucose        4.82       mmol/l     2.8 - 6.1     PHOT
Креатинин/Creatinine        73       umol/l     44 - 96     PHOT
Урея/Urea       8.40       mmol/l     2.60 - 7.40     PHOT
Пикочна киселина/Uric acid        237.4       umol/l     149 - 363     PHOT
Холестерол/Cholesterol       5.82       mmol/l     &lt; 5.17     PHOT
HDL-холестерол/HDL-cholesterol        3.25       mmol/l     М. &gt; 1.45; Ж. &gt; 1.68     PHOT
LDL-холестерол/LDL-cholesterol        3.03       mmol/l     &lt; 3.36     PHOT
Триглицериди/Triglycerides        0.44       mmol/l     &lt; 1.71     PHOT
ASAT/GOT        13       U/l     4 - 31     PHOT
ALAT/GPT        11       U/l     0 - 33     PHOT
GGT        13       U/l     0 - 50     PHOT
Желязо/Iron        19.6       umol/l     6.6 - 26     PHOT
Гликиран хемоглобин/HbA1c                     
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        39       mmol/mol    29 - 42     TINIA
     Гликиран хемоглобин/HbA1c        5.7       %    4.8 - 5.9     TINIA
C-реактивен протеин/CRP        0.90       mg/l     &lt; 5     TD
Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        3.28       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        16.04       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        3.19       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        36       IU/ml     &lt; 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        22       IU/ml     &lt; 34     ECLIA
LH        5.8       U/l     2.4 - 12.6     ECLIA
FSH        7       U/l     3.5 - 12.5     ECLIA
Пролактин/Prolactin        185       mIU/l     102 - 496     ECLIA
Естрадиол/Estradiol       30       pmol/l     46 - 607     ECLIA
Тестостерон/Testosteron        0.54       nmol/l     0.29 - 1.67     ECLIA
Инсулин/Insulin        6.5       uIU/ml     2.6 - 24.9     ECLIA
AMH (Анти-Мюлеров хормон)        6.8       ng/ml     0.1 - 10.4     ELISA
HOMA-IR        1.4            Нормален HOMA-IR &lt; 2.5 Рискова зона 2.5-5.0 Висока Инсулинова резистeнтност ( HOMA-IR ) &gt;5.0   

Както се вижда, ТСХ ми е повишено, док каза, че ще трябва да пия хормон да го сваля, ако искам бременност. Ехография на ЩЖ - има леко &quot;затъмнение&quot;, малко неравномерна структура без възли, която показвала вероятност да се отключи автоимунно заболяване. Назначи да направя обременяване с глюкоза, и да дойда да назначим дозата на хормона за ЩЖ.
По принцип знам, че ако започна да пия хормон, после ще трябва да го пия цял живот, тя каза, че не било задължително, можело да е само по време на опити за забременяване и евентуална бременност.
Моля за коментар, адекватно ли подхожда д-р? И ако имате някакви коментари по резултатите също ще съм много благодарна.
Днес си направих ОГТТ, и отново пуснах хормоните на щитовидната жлеза. Първите резултати са от Кандиларов, 22 дек, тези от днес са от Цибалаб, защото ендокриноложката каза, че там било най-добре.
Скрит текст:
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
ОГТТ + Трикрат. Инсулин      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )      5.20   mmol/l   3.60 - 6.10
Глюкоза - 60та мин   ↑   9.30   mmol/l   3.30 - 8.90
Глюкоза - 120 та мин   ↓   2.80   mmol/l   3.30 - 7.80
Insulin ( Серумен Инсулин )      4.42   mU/l   2.60 - 25.00
Insulin ( 60 м post 75g glucose )      76.80   mU/l   
Insulin ( 120 м post 75g glucose )      7.73   mU/l   
HOMA ( IR ) индекс      1.02   индекс   &lt; 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; &gt;5 висока IR
Хормонален анализ
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
FT3+FT4+TSH      Профил   *   *
FT 3 ( свободен Т3 )      3.24   pmol/l   3.20 - 6.80
FT 4 ( свободен Т4 )      13.10   pmol/l   12.00 - 22.00
TSH ( Тиреотропен Хормон )      2.360   mIU/l   0.300 - 4.200

Първо, ТСХ е с цяла единица надолу за няма и месец. Възможно ли е?
Второ, на 60 мин при обременяването нещата май са много зле. Имам ли ИР? На 120 мин пък захарта ми е ниска... Храня се нисковъглехидратно от повече от 2 години, последните месеци малко по-либерално заради щитовидната жлеза (включих плодове понякога, и кисело мляко), откъде пък тези проблеми с захар и инсулин?

Денис, много ще съм благодарна за коментар на тези и предишните ми резултати, както и на всички останали.
Здравей!
Имаш ИР и нивата на КЗ доста играят, не са много стабилни, напр. на 120 мин. отиваш в хипогликемия, което не е добре.
Консултирай се с Ендокринолог.
Докато не си изчислиш дневния прием като кол-во ( гр.)  въглехидрати, мазнини и протеини, не е много сигурно колко НВ е храненето ти. Много е вероятно там да имаш грешки.

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 13:49 от denis.

# 12
  • Мнения: 134


Ето тук са реф.г. ,не мога да се ориентирам въобще. Благодаря ти, знам за 7 ден, но просто исках да знам дали и от този резултат на 11 ден мога да разбера дали е имало О този месец.

# 13
  • Мнения: 39
Благодаря 🤗
А за колко време ще се нормализира ТСХ след покачване на дозата,трябва ли да спрем опитите,докато падне или не е толкова висок?
Фт3 и фт4 добри стойности ли са за забременяване?

Последна редакция: нд, 17 яну 2021, 15:43 от sss2611

# 14
  • София
  • Мнения: 31 459
Скрит текст:
Ето тук са реф.г. ,не мога да се ориентирам въобще. Благодаря ти, знам за 7 ден, но просто исках да знам дали и от този резултат на 11 ден мога да разбера дали е имало О този месец.
Нивата на Прогестерона са добре, имало е О.


Благодаря 🤗
А за колко време ще се нормализира ТСХ след покачване на дозата,трябва ли да спрем опитите,докато падне или не е толкова висок?
Фт3 и фт4 добри стойности ли са за забременяване?
Различно е, до около 30 дни ... Т3 и Т4 също ще се променят, след корекцията на дозата, но те и сега не са зле, не се притеснявай.
Не се спират опитите.

Общи условия

Активация на акаунт