Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 29 297
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 19

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца (най-общо).
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура
(тълкува се по-точно, ако се изследва заедно с Е2)

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:




Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро
 

# 1
  • Мнения: 2 942
Здравейте, на 31 години съм и имаме детенце на 4г, с което забременях след 1г и 4 м. опити и едно кухо яйце преди това. Сега правим опити от 8-9 месеца.

На 4ти ден от цикъла ми пуснаха LH, FSH и Estradiol.
LH 10,38 (1,7-13,3)
FSH 22,43 (4,5-11)
Estradiol 674,8 (73-1103)

Според докторът има нещо сбъркано в изследването и аз се надявам на същото. Каза да ги повторя като иска да пусна и АМХ, но този път ще ги направя на 3ти ден.
Миналият месец се установи овулация от левия яйчник чрез фоликуметрия, днес бях на преглед и вече десния отделя фоликул. Попитах за задържан фоликул, каза че няма и всичко на УЗ изглежда нормално.

Имам няколко въпроса:
1. Възможно ли е при евентуален намален яйчников резерв на УЗ да се установява нормална овулация всеки месец?
2. В коя лаборатория да пусна изследванията - Рамус или Бодилаб? В Бодилаб АМХ е с 30лв по-евтин?
3. Да пусна ли и нещо друго на този етап, освен тези хормони? Пакета, който съм избрала е LH, FSH, Estradiol, Progesteron, Prolactin. Отделно АМХ
4. Прогестерон се пуска на 7ми ден от доказана О, но първия ден деня на О ли е или следващия? Ако О е на 1во число, прогестерон кога пускаме - на 7ми или на 8ми?

# 2
  • София
  • Мнения: 29 297
Здравейте, на 31 години съм и имаме детенце на 4г, с което забременях след 1г и 4 м. опити и едно кухо яйце преди това. Сега правим опити от 8-9 месеца.

Скрит текст:
На 4ти ден от цикъла ми пуснаха LH, FSH и Estradiol.
LH 10,38 (1,7-13,3)
FSH 22,43 (4,5-11)
Estradiol 674,8 (73-1103)

Според докторът има нещо сбъркано в изследването и аз се надявам на същото. Каза да ги повторя като иска да пусна и АМХ, но този път ще ги направя на 3ти ден.
Миналият месец се установи овулация от левия яйчник чрез фоликуметрия, днес бях на преглед и вече десния отделя фоликул. Попитах за задържан фоликул, каза че няма и всичко на УЗ изглежда нормално.

Имам няколко въпроса:
1. Възможно ли е при евентуален намален яйчников резерв на УЗ да се установява нормална овулация всеки месец?
2. В коя лаборатория да пусна изследванията - Рамус или Бодилаб? В Бодилаб АМХ е с 30лв по-евтин?
3. Да пусна ли и нещо друго на този етап, освен тези хормони? Пакета, който съм избрала е LH, FSH, Estradiol, Progesteron, Prolactin. Отделно АМХ
4. Прогестерон се пуска на 7ми ден от доказана О, но първия ден деня на О ли е или следващия? Ако О е на 1во число, прогестерон кога пускаме - на 7ми или на 8ми?
Здравей!
Доста са високи за годините ти ( като за пременопауза са и то в края и) - може да не са обективни. Другият вариант е да има някаква киста/ЗФ, но това се установява с УЗ.

1. Да
2. не съм фен нито на едната, нито на другата, предпочитам Цибалаб или Кандиларов ( пуска добри оферти, може да провериш)
https://www.omed.bg/Antimulerov-hormon-za-30-lv-ot-Laboratorii-K … ilarov-p5192.html
3. ТСХ, Т3,Т4 и андрогените, ако не са изследвани скоро - Тестостерон, ДХЕА, Андростендион ...
4.деня на О. не се брои:
или: О.-1-2-3-4-5-6-7-ми ден
Добре е да се пуска заедно с Е2

# 3
  • Мнения: 2 942
Благодаря за съветите. В нашия град няма тези лаборатории, затова споменах само тези две. Аз пуснах в едното ДКЦ, но ще повторя в една от тези двете на следващия МЦ. Изброените от теб хормони ще пусна ако тези, които съм изследвала пак са зле.
АМХ пуска ли се с нещо друго да се сравни или може самостоятелно?

# 4
  • София
  • Мнения: 29 297
Скрит текст:
Благодаря за съветите. В нашия град няма тези лаборатории, затова споменах само тези две. Аз пуснах в едното ДКЦ, но ще повторя в една от тези двете на следващия МЦ. Изброените от теб хормони ще пусна ако тези, които съм изследвала пак са зле.
АМХ пуска ли се с нещо друго да се сравни или може самостоятелно?
С Инхибин В ( на 3 ден от МЦ) - тълкуват се заедно.

# 5
  • Мнения: 2 942
Значи ще пусна само LH, FSH, Estradiol и ако има отклонения тогава на другия цикъл АМХ и Инхибин B, че много пари отиват по тия изследвания.

# 6
  • София
  • Мнения: 29 297
Значи ще пусна само LH, FSH, Estradiol и ако има отклонения тогава на другия цикъл АМХ и Инхибин B, че много пари отиват по тия изследвания.
Ок., както прецениш.  Peace

# 7
  • Мнения: 83
Здравейте,

Септември месец бях на еднокринолог и чрез изследвания установихме, че имам ИР - 2,8 HOMA Index и тогава нивото на ТСХ беше 3,69.

Ендокринолога ми изписа л тироксин - 50 мг и също така Глюкофаж ХR 1000 mg.  L Тироксина го взимам всеки ден, но Глюкофажа все още не защото разбрах, че има доста странични ефекти, а правим опити за бебе с ММ и сега се чудя, дали ИР би попречила на това да забременея. Според вас по добре ли е да започна да пия и Глюкофажа или да изчакам още / в момента съм на кето режим и започвам да спортувам активно/.

# 8
  • София
  • Мнения: 29 297
Здравейте,
Скрит текст:
Септември месец бях на еднокринолог и чрез изследвания установихме, че имам ИР - 2,8 HOMA Index и тогава нивото на ТСХ беше 3,69.

Ендокринолога ми изписа л тироксин - 50 мг и също така Глюкофаж ХR 1000 mg.  L Тироксина го взимам всеки ден, но Глюкофажа все още не защото разбрах, че има доста странични ефекти, а правим опити за бебе с ММ и сега се чудя, дали ИР би попречила на това да забременея. Според вас по добре ли е да започна да пия и Глюкофажа или да изчакам още / в момента съм на кето режим и започвам да спортувам активно/.
Здравей!
За Глюкофажа - зависи до какви нива ти скача инсулина, какви нива поддържаш и как се понижава. ИР повече би ти навредила от този медикамент.
Когато се правят опити за бебе, хранене с повече мазнини, за сметка на протеините, не е най-доброто решение.
По-добре се консултирай с лекар.
При Кето режима се приемат и малко въглехидрати - това не е добре пък за функцията на ЩЖ. А след като си с ИР, вероятно си и с Хипофункция на ЩЖ.

# 9
  • Мнения: 83
Благодаря за отговора, Денис. Да с хипофункция съм на ЩЖ, но пак със малко отколонение FT4 - 12.21 и затова си мислех, че бих могла да се справя и със повече спорт и правилно хранене, но явно ще отнеме повече време.  Относно ЩЖ на ехографа ми е гледаха и ендокринолога каза, че е в много добро състояние и ако не беше забременяването, нямаше да се налага да пия л тироксина.

А като цяло ИР има ли общо със забременяването? Просто никъде не попаднах на статия за вредите на ИР отностно забременяване.

# 10
  • Мнения: 49
Благодарим за новата тема Simple Smile

Денис, може ли мнение за моите изследвания Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

СУЕ/ERS       20 mm/h     0 - 30   
Глюкоза/Glucose       5.84 mmol/l     4.10 - 5.90; деца 3.3 - 5.6   
Холестерол/Cholesterol       5.16    mmol/l     < 5.2   
Триглицериди/Triglycerides   1.52    mmol/l     < 1.7   

(25 OH ) Vitamin D       48.5 ng/ml     30 - 50   
TSH       1.88       mlU/L     0.27 - 4.20   
FT4       13.09       pmol /l     12.0 - 22.0   
Anti-Tg/TAT/       981.5       IU/ml     до 115   
A-TPO/МАТ/       94.3       IU/ml     до 34

# 11
  • София
  • Мнения: 29 297
Скрит текст:
Благодаря за отговора, Денис. Да с хипофункция съм на ЩЖ, но пак със малко отколонение FT4 - 12.21 и затова си мислех, че бих могла да се справя и със повече спорт и правилно хранене, но явно ще отнеме повече време.  Относно ЩЖ на ехографа ми е гледаха и ендокринолога каза, че е в много добро състояние и ако не беше забременяването, нямаше да се налага да пия л тироксина.

А като цяло ИР има ли общо със забременяването? Просто никъде не попаднах на статия за вредите на ИР отностно забременяване.
Да, може да създаде проблеми при зачеване, износване (спонтанен аборт, гестационен диабет, прееклампсия)  вкл. на навреди на плода ( макрозомия - увеличено тегло (5-6кг на новороденото), респ. увеличени сърце, черен дроб, далак...високата КЗ причинява диабетна фетопатия ( нарушение на панкреаса, бъбреците и кръвоносните съдове на бебето), малформации и т.н. да не те плаша - всичко това може да прочетеш и в интернет - има много информация или говори с лекаря си.
Влияе на МЦ - проблем с О. ( ановулаторни МЦ-ли), високи нива на андрогените (Тестостерон, Андростендион), по-високи нива на естрогените,  респ. хормонален дисбаланс.


Благодарим за новата тема Simple Smile

Скрит текст:
Денис, може ли мнение за моите изследвания Simple Smile
Благодаря предварително Simple Smile

СУЕ/ERS       20 mm/h     0 - 30   
Глюкоза/Glucose       5.84 mmol/l     4.10 - 5.90; деца 3.3 - 5.6   
Холестерол/Cholesterol       5.16    mmol/l     < 5.2   
Триглицериди/Triglycerides   1.52    mmol/l     < 1.7   

(25 OH ) Vitamin D       48.5 ng/ml     30 - 50   
TSH       1.88       mlU/L     0.27 - 4.20   
FT4       13.09       pmol /l     12.0 - 22.0   
Anti-Tg/TAT/       981.5       IU/ml     до 115   
A-TPO/МАТ/       94.3       IU/ml     до 34

КЗ е висока, може да си с ИР?!
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва Хипофункция на ЩЖ. Антителата са високи, вероятно имаш и Хашимото.
Консултирай се с Ендокринолог, защото Хипофункцията влияе зле/провокира Хашимотото - трябва терапия.
При следващи контроли, пускай и трите хормона: ТСХ, Т3 и Т4

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 15:48 от denis.

# 12
  • Мнения: 49
Много благодаря за отговора, Денис Simple Smile
И благодарение на добавките, препоръчани от тебе за един месец ТСХ от 2,21 падна на 1,88 Simple Smile Също така имам и положителна промяна в антителата, триглицеридите, холестерола. (май само със сладкото не мога да се преборя Simple Smile )

# 13
  • Мнения: 41
Денис,здравей отново. Може ли да погледнеш изследванията ми на 24 ден ( на 17 засякох овулация) притеснява ме естрадиола. На 14 ден имах фоликул 22мм. Откриха ми и ендометриоза

http://prikachi.com/images.php?images/580/9694580S.jpg

# 14
  • София
  • Мнения: 29 297
Денис,здравей отново. Може ли да погледнеш изследванията ми на 24 ден ( на 17 засякох овулация) притеснява ме естрадиола. На 14 ден имах фоликул 22мм. Откриха ми и ендометриоза

http://prikachi.com/images.php?images/580/9694580S.jpg
Здравей!
Е2 е малко висок, Прогестерона показва, че е имало О., но е нисък, може да е по-висок. Не мисля, че е ЛУФ, но все пак го имай предвид.

Общи условия

Активация на акаунт