Нашите уютни спални - тема 9

• 77 404
  • 781
  •   1
Отговори
# 585
# 586
Ами поне плота ще е цял. Но може да се добави върху модулите плот, въпросът е дали не е прекалена занимавка за питащия
🙂
Такива готови мебели, едва ли са предвидени да могат да носят и плот. На тези от ikea в предния пост пише макс 3кг на чекмедже. Те пък и едни чекмеджетаа -28 см дълбочина.
Може плотът да се захване за стената, ама е ирачка. То ако ще се заиграват, най-добре да си поръчат на мебелист, вместо да правят такъв сбирщайн.

# 587
Имам от квадратните EKET, не вярвам да издържи да се слага плот отгоре.

# 588
Всичко ще издържи, зависи от монтажа и дюбелите в стената. Вкъщи секцията е повдигната, както е показания "скрин" или както се нарича, има и от двете страни, отгоре са свързани, всичко това е шкафове.. а щерката се катери по нея и не е мръднала - т.е. ужасно много повече от просто една свързваща плоскост отгоре. Която може и 8 или 12 мм да е и пак ще е свързано.
Абсолютно нищо им няма на висящите чекмеджета.

# 589
Самите сглобки на екет са малко тънки. Не е въпрос на дюбели в стената. Само в тая зона под 45 градуса са.
Скрит текст:
Да не говорим че питането е за къде по елегантно изглеждащо нещо от тая елементарна серия на икеа.

# 590
  • Пловдив
Искрено ви се радвам с какъв ентусиазъм и интерес обзавеждате вашите домове. Blush
За мен е доста трудно, изнервящо, не съм тренирана да съобразявам възможни проблеми, критични точки и т.н.
Нямам възможност да наема дизайнер. И имам нужда от съвет.

Та за спалнята си съм купила само ъглов гардероб - мисля че се води бял дъб крафт на Кроношпан. Хванах го на много добра цена в Бриколаж.

модулите са различни, но горе долу общата визия ще е тази.
Сега ми предстои да правя по поръчка спалня (не успях да открия на крака, без тапицерия, т.е. устойчива на котки), с по-голяма табла и рафтчета на нея. За тоалетка нямам да имам място вероятно.
Срещу спалнята ми се иска да сложе 20-25 см скрин закачен на стената, но не знам дали ще може да се минава.
Моля за съвети:
1. Колко е минамлно приемливото разстояние от спалнята до срещуположната стена? 60-65 приемливи ли са?
2. Трябва да избера плоскости за спалня, таблата на спалнята, рафтчета и скрина евентуално). Повечето комбинации на белия дъб крафт са със сиво и черно. Харесвам студени цветове, но черно и сиво не искам. Моля за конкретни предложения на цвят/марка пдч или мдф.
3. За да бъде здрава конструкцията на спалнята от пдч или мдф?

Благодаря, че ме изчетохте и за опита, който споделяте.

# 591
Иланг, мога да бъда полезна само по първия въпрос за разстоянието - според мен е малко и ще е трудно с минаването и почистването.
Аз имам в момента такова едно разстояние в селската къща (временно разположение на мебели) и определено не е удобно.
По въпросите за марка ПДЧ и сравнение с МДФ не мога да дам мнение от опит, но мисля, че конструкцията трябва да е от ПДЧ, а вече таблите могат да са от МДФ, но се предпочита последният по-скоро, ако ще се прави фрезовка, т.е. някакъв по-сложен модел. При положение, че гардеробът не е в такъв стил, мисля, че е излишно да се оскъпяват таблите с МДФ.
Ако няма място за нощни шкафчета, а ще правиш странични рафтчета на горната табла на спалнята (така разбрах поне от описанието), може би надолу не пречи те да бъдат с чекмеджета, за да събираш дребни неща, а вече на стените над самите рафтчета може да сложиш симетрично на спалнята две огледала. Така едното ще играе ролята и на тоалетка.   
За цветовете трудно може да се даде страничен съвет, тъй като предпочитанията в тази област са най-индивидуални и зависят и от цвят на стените, подова настилка, текстил, но щом не харесваш сиво и черно (и аз не ги харесвам за обзавеждане), може да избереш някакъв цвят с дървесен декор, който да си пасне с гардероба (вземи си един малък елемент от гардероба и налагай на място в магазин за по-сигурно).
 Възможен е и вариант, при който, ако ти се получи срещу спалнята шкафчето, то да е с цвета на гардероба, а самата спалня да остане по-тъмен цвят, който да се явява акцентен. 

# 592
20-25 см дълбочина за скрина? Това е много плитко и е безсмислено да е с чекмеджета. Те ще са минус 5 см.
65 см е на границата, но се минава.
Здравата конструкция не зависи от пдч или мдф, а от майстора😆
Аз имам спални и от двата материала и няма никаква разлика в здравината им.

# 593
  • Пловдив
За цвят на спалнята си мислих пепел от рози, но това, което до сега видях в мострените зали за плоскости е повече рози и по-малко пепел. Много агресивни ми идват, аз не обичам шарениите.
Най-вероятно ще избера същото пдч като гардероба. Пък ще сложа пепелната роза на завеса.

Аз съм абсолютен инвалид във визуализацията, но имам щастието да работя с мебелист, който по принцип е художник и скулптор. Сега ми прави кухнята, надявам се и той да предложи някакъв по интересен преход от гардероба към спалнята (рафтчета, чекмеджета).

По отношение на скрина - срещуположната стена е много "куца" - на три нива. Освен един телевизор идея нямам какво да я правя. Само с телевизора ще е хем гола, хем куца.

Тези малки стаи и липсата на място се оказа най-голямата ми драма.

# 594
Като гледам, въпросната спалня не е чак критично малка - доколкото виждам, 14 кв.м. (има и по-малки), но е с дълги и къси стени, затова ти идва тясно между таблата и стената пространството. Моите селски спални са с приблизително същата площ, но са почти квадратни и между таблата и стената има доста място - в едната спалня има шкаф 55 см и малко повече от метър ширина за минаване - напълно достатъчно, в другата - писалище-скрин и пак метър пространство. На тази площ са събрани, без да са сгъчкани, и гардероб, две нощни шкафчета и тоалетка. Та не е само до площ, а и до разпределение и възможност за разположение на мебелите на всяка от стените.   
Ако сега е трудно да се прецени какво ще се събере под телевизора, сложи си го, обзаведи всичко останало, пък стената сама ще си каже какво й трябва.

# 595
И аз имам точно такава спалня. Абсолютно същата, даже с терасата. Но преместих вратата надясно, за да може гардеробът да е на цялата стена зад нея. Стената срещу спалнята, след чупката я преместих с 40см навън. Отрязах ги от хола. Тоя хол горкият го окастрих от три страни😂
И сега блея и не знам как да я запълня. В горния десен ъгъл ще сложа ТВ, а в долния ляв подов климатик. Скъсах се да рисувам разни шкафове и нищо не ми харесва.

Последна редакция: пт, 09 фев 2024, 00:51 от Чи лу

# 596
И аз имам точно такава спалня.Тази отсрещната стена я преместих с 40см. Отрязах ги от хола. Тоя хол го окастрих от три страни😂
И сега блея и не знам как да я запълня. В горния десен ъгъл ще сложа ТВ, а в долния ляв подов климатик. Скъсах се да рисувам разни шкафове и нищо не ми харесва.
На мен пък ми харесва да си мисля, че къщата е в развитие в някои отношения (бани и кухни ги предпочитам завършени наведнъж с изключение на дребни декоративни елементи) и не бих бързала да запълня стената, щом нямам идея в момента. Ще си я чакам идеята, със сигурност в подходящия момент тя ще срещне липсващия (ако въобще има такъв) елемент някъде - на снимка, в магазин, в разговор...

# 597
По спомен, когато поръчвах кухнята - МДФ е по-хубав материал и по-скъп, затова “скелетът” на мебелите се изработва от ПДЧ, защото той е по-евтин. 

# 598
Здравейте отново,

В чуденка съм отново - щори или пердета или и двете в спалнята.  Имаме една тясна врата/прозорец, от която се излизи на терасата. И един френски прозорец, до пода.  Гледах щори ден и нощ, не съм имала, ако може предимства и недостатъци да ми посочите. Най-красиво ми изглежда с тюл и завеса, но се чудя. Искам да е красиво и практично, имам тинейджър, мъж и малко дете и само аз ще отварям внимателно май:flushed:

# 599
Здравейте отново,

В чуденка съм отново - щори или пердета или и двете в спалнята.  Имаме една тясна врата/прозорец, от която се излизи на терасата. И един френски прозорец, до пода.  Гледах щори ден и нощ, не съм имала, ако може предимства и недостатъци да ми посочите. Най-красиво ми изглежда с тюл и завеса, но се чудя. Искам да е красиво и практично, имам тинейджър, мъж и малко дете и само аз ще отварям внимателно май:flushed:
Направи го, както на теб ти изглежда най-красиво, защото съмненията и после няма да те оставят, ако вече знаеш какво харесваш, а сложиш друго.
Аз например може да знам какви преимущества има щора пред завеса, но винаги бих предпочела завеса и в краен случай - римска щора, ако някое място просто не позволява завеса.
Нищо сложно няма в обслужването и поддръжката на завеси. Цели поколения мъже и деца са израснали с тях и не знам някъде да са се повредили, защото имало деца или мъж, включително в собствения ми дом.

Общи условия

Активация на акаунт