Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 68 013
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте,
Моля за помощ в определяне на дневната доза вит. Д!
С тежък дефицит съм, според последните изследвания - 25 - OH - Vit D 23 при реф. стойности 80-250 nmol/L
Назначени са ми по 20 капки Вигантол два пъти седмично.
Не откривам Вигантол никъде и в момента разполагам с това. Мога ли да приемам него и по колко капки, приравнени към изписаната доза? Някой приемал ли е тази форма?
Замайване и умора могат ли да се дължат на този дефицит?
ПКК, СУЕ, чернодробни - Асат, Алат, триглицериди, креатинин, албумин, пикочна киселина, хемоглобин, желязо, магнезий - в норма. Натрий- една единица под, на фона на калий в норма.

# 151
  • София
Здравейте,
С тежък дефицит съм, според последните изследвания - 25 - OH - Vit D 23 при реф. стойности 80-250 nmol/L
Не откривам Вигантол никъде и в момента разполагам с това. Мога ли да приемам него и по колко капки, приравнени към изписаната доза? Някой приемал ли е тази форма?
ПКК, СУЕ, чернодробни - Асат, Алат, триглицериди, креатинин, албумин, пикочна киселина, хемоглобин, желязо, магнезий - в норма. Натрий- една единица под, на фона на калий в норма.
Предписаната доза е 10000 IU 2 пъти в седмицата.
1 капка Вигантол е 500 IU (20 капки са 10000 IU)
1 капка Калцихол е 80 IU (125 капки са 10000 IU)

Последна редакция: чт, 03 мар 2022, 16:46 от tremble87

# 152
Вземете си на Ойлесен, там една капка по спомен е 500 единици.
Много ви е ниска дозата, с нея няма да вдигнете нивата. А, имате много за наваксване.
Ако приемате по-голяма дневна доза като 8-10 капки дневно, пийте заедно с витамин К2!
Замайване и умора могат да са от Д, но могат да са и от Б12.

# 153
Вит Б12 ми е 216 при реф. стойности 156 - 672
Търся причината за тази умора. 🙄

# 154
И Б12 е доста нисък. Може да вземете примерно на Натурал факторс подезичните таблетки за около 3 месеца, да приемате достатъчни дози Д, и да направите нова контрола. При добър прием умората би трябвало да размине за около месец, или малко повече, зависи колко качествено наваксвате нивата. При мен трябваха почти 3 месеца за някакъв ефект над умората и безсънието.

# 155
И Б12 е доста нисък. Може да вземете примерно на Натурал факторс подезичните таблетки
Много благодаря! 🌷🌷🌷
Аз виждам, че и вит. Б12 е ниско, но ЛЛ не го отрази него.😁
Подезичните таблетки тези ли са?
А Oilesen витамин Д3 е 400IU в капка.
Този занижен натрий опасен ли е? Една единица под нормата е. Знам, че е свързан с Калия, но той ми е в норма. Уж не ям безсолно.
Всичко друго, което изследвахме е в норма.

# 156
Тези са. Те са и приемливи като цена. Не всички ги усвояват тях, но на мен ми вдигнаха прилично нивата на Б12 Simple Smile
Натрият може и да е грешка. Може да сте пила повече течности. По принцип ако е много нисък е проблем, ако е висок също.

# 157
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте,
Щитовидни хормони изследвала ли си? Феритин? Инсулин и глюкоза? За б12 и д са ти казали.

# 158
  • София
Нова съм в темата!
Казвате че не намирате никъде Вигантол?

# 159
Щитовидни хормони изследвала ли си? Феритин? Инсулин и глюкоза? За б12 и д са ти казали.
Ето ги щитовидните
TSH 1.77
fT4 - 15.26 при реф. стойности 11.5 - 22.70
fT3 - 4.94 при реф. стойности 3.5 - 6.5
ТАТ и МАТ винаги са били в норма при 10 годишно проследяване. Сега не са пускани. Последно - преди две години бяха в норма.
Феритин - в момента не. Какво показва той?
Инсулин - не
Глюкоза на гладно, еднократно - 6.24

Б12 видяха, не го отразиха.😁 Сама виждам, че има дефицит. 🤔
Желязото и хемоглобина са в норма. ПКК също.

Последна редакция: пт, 04 мар 2022, 14:37 от *FIORE*

# 160
Щитовидните са наред.
Глюкозата на гладно, обаче, ако приемем, че всички изисквания за провеждане на изследването са изпълнени, идва височка.
Задължително отиди и си пусни Инсулин + КЗ на гладно, а в случай че желаеш по-комплексно изследване - направо пристъпи към Обременяване с глюкоза, с трикратно измерване на Инсулин и КЗ (на нулева, 60-та и 120-та мин.).

# 161
Благодаря! Да, планирам още изследвания.
Това за диабет ли говори или ИР или още не се знае. Ограничих сладко и въглехидрати, картофи, ориз и т.н. Жив заек на зеле и моркови. 😂

# 162
Хапвай и достатъчно протеини, това е много важно! Simple Smile

А иначе, рано е да се каже къде точно е проблемът. Затова казвам, че може би Обременяване с глюкоза, с включено трикратно измерване и на двата показателя, няма да е излишно.
Имаш ли излишни килограми, спортуваш ли, има ли диабетици в рода ти?

# 163
Имаш ли излишни килограми, спортуваш ли, има ли диабетици в рода ти?
Килограми - никакви излишни. Манекенка на средна възраст. 😁 НО.... Заради обездвижването напоследък се появиха отоци по крака, под очите.
Диабетици в рода - ммм да. Тип 2.С наднормено тегло са хората. Аз никога не съм имала излишни килограми, но движението ми е малко, твърде малко напоследък. Храня се здравословно.

# 164
  • Столичанин ама не в повече :D
Ето ги щитовидните
TSH 1.77
fT4 - 15.26 при реф. стойности 11.5 - 22.70
fT3 - 4.94 при реф. стойности 3.5 - 6.5
ТАТ и МАТ винаги са били в норма при 10 годишно проследяване. Сега не са пускани. Последно - преди две години бяха в норма.
Феритин - в момента не. Какво показва той?
Инсулин - не
Глюкоза на гладно, еднократно - 6.24

Б12 видяха, не го отразиха.😁 Сама виждам, че има дефицит. 🤔
Желязото и хемоглобина са в норма. ПКК също.
О тази кръвна захар е зле, води се предиабет, изследвай инсулин и гликиран хемоглобин и си преосмисли сериозно храненето и движението. Със сигурност няма как при "здравословно хранене" (според твоите думи и явно разбирания), да има такава кръвна захар, движението също е от огромно огромно значение, но ако приемем, че неговата част в поддържането на добро здраве е 30%, то останалите 70 са за храната. Замайването и умората категорично се дължат на това, най-вероятно изпадаш в хипогликемии.

Общи условия

Активация на акаунт