Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 927
  • 753
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте момичета, Откакто се помня съм с постоянен дефицит на Вит Д, стойностите се движат в интервала 11-18 при норми над 30. Отделно не усвоявам добре и Б9 и Б12 (ако изобщо има значение), но за тях метилираната форма ми върши работа. Вит Д обаче не се вдига от нищо. Вчера прочетох за липозомна форма на Вит Д. Някой приемал ли е и каква марка, каква са впечатленията ви?

# 211
  • София
Здравейте момичета, Откакто се помня съм с постоянен дефицит на Вит Д, стойностите се движат в интервала 11-18 при норми над 30. Отделно не усвоявам добре и Б9 и Б12 (ако изобщо има значение), но за тях метилираната форма ми върши работа. Вит Д обаче не се вдига от нищо. Вчера прочетох за липозомна форма на Вит Д. Някой приемал ли е и каква марка, каква са впечатленията ви?
Здравей!
За да повишиш нивата на вит.Д, трябва да приемаш достатъчно висока доза и след като достигнеш оптимални нива, продължаваш приема с т.н. поддържаща доза... защото, ако не го направиш, отиваш отново в дефицит.
Друга причина - да си почти постоянно и в други дефицити - желязо, феритин... В9, В12, В6 ( ти вече си го знаеш), цинк, мед и т.н.... предполагам и вит.А... и е много вероятно, да си с проблеми с ЩЖ и т.н.

Та, за вит.Д -дефицита  - тези стойности (11-18 ng/ml) показват, че има и загуба на калций от костната с-ма, зъби и т.н.... и тъй като това е бавен процес е желателно да го имаш предвид.
Няма значение каква е формата ( на прием)  на вит. Д ( Д3) - просто трябва да се вземат под внимание някои фактори и да се приема правилно - вкл. да се спазва условието за прием с по-мазна храна.
Това е добавка, която не е скъпа и не трябва да се дават луди пари за нея ... по-добре с тези пари да добавиш вит. К2 ( МК-7), който в твоя случай е задължителен. Включи и магнезий.

# 212
  • Столичанин ама не в повече :D
Какво точно си пила като дозировки и за какъв период от време? Бъбречни показатели изследвала ли си, паратхормон, инсулин, кръвна захар? Класическата препоръка, която действа при повечето хора е по 5000 iu дневно за 3 месеца и след това контрола, ако няма ефект се вдига на 10 000 iu дневно, и отново се проверява (като трябва да се следи и калция), ако се стигне до 20 000 iu дневно и няма ефект, тогава евентуално би могло да се обърне внимание на други форми като примерно алфакалцидол (който пропуска една от стъпките нужни за преобразуването на витамина в активната форма).

# 213
  • София
Здравейте, последната година посещавам постоянно ендокринолог, заради желано забременяване. При последните изследвания, освен следените хормони ми пусна и вит. Д и Б12, които се оказаха ниски и доктора ми предписа само за ниският вит. Д - Вигантол по 20 капки, веднъж седмично. Бихте ли коментирали резултатите и евентуално да ме насочите дали трябва да си купя и вит. Б12, колко вит. Д трябва да се приема при такъв дефицит и нужен ли е прием на К2?

# 214
Да, и Б 12 ви е нисък. А за д мисля, че са ви изписали ниска доза.

# 215
При тези стойности, аз бих пила поне 3 месеца по 10 капки на ден + витК2, както и поне 3 месеца Б12. И след 2 седмици почивка ново изследване.
Но, не съм лекар, по моят опит споделям. Консултирайте се с някой друг? въпреки, че рядко изписват адекватни дози.

# 216
Да, защо тези лекари изписват толкова ниски дози….

# 217
  • София
Да, защо тези лекари изписват толкова ниски дози….
Реторичен въпрос.
Не мисля, че е защото не са наясно ?!

# 218
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, последната година посещавам постоянно ендокринолог, заради желано забременяване. При последните изследвания, освен следените хормони ми пусна и вит. Д и Б12, които се оказаха ниски и доктора ми предписа само за ниският вит. Д - Вигантол по 20 капки, веднъж седмично. Бихте ли коментирали резултатите и евентуално да ме насочите дали трябва да си купя и вит. Б12, колко вит. Д трябва да се приема при такъв дефицит и нужен ли е прием на К2?

Да, вигантол по 10 капки дневно и б12 по 1000мкг дневно и двете по три месеца и след това контрола, като трябва да се следи желязото за да не падне много, освен това е добре да изследваш щитовидни хормони и инсулин.

# 219
  • София
Здравейте, минавам само да се похваля.
Имах дефицит на вит Д 5ng/ml. Друг показател, който беше повишен е ТАТ на щитовидната жлеза. 1 година след като започнах приема на вит Д, вече няма силна умора, няма болки, няма психични отклонения - живея нов живот! 🙂
А ТАТ вече е спаднал и влиза в норма, не мога да повярвам!
Нивото в момента е 26,5, повече от това не се качва, но важното е, че има коренна промяна!
Успех на всички!

# 220
  • София
Виждам че коментирате изследвания
Ето на детето ми  от сутринта

# 221
И д-р Тошков с добро видео - хубаво е добре да се знае, че масово се вярва, че слънцето едва ли не ви дава лимита на Вит Д за деня - това е измама, буквално лъжа. Същата лъжа и измама като йода в орехите (9 от 10 човека още си мислят, че има йод в орехите - така де, има, но за дневната нужда ви трябват 1.44кг - надявам се на всеки да е вкусна тази доза от 9100 калории Simple Smile )

# 222
  • In the land of Never Never
И д-р Тошков с добро видео - хубаво е добре да се знае, че масово се вярва, че слънцето едва ли не ви дава лимита на Вит Д за деня - това е измама, буквално лъжа. Същата лъжа и измама като йода в орехите (9 от 10 човека още си мислят, че има йод в орехите - така де, има, но за дневната нужда ви трябват 1.44кг - надявам се на всеки да е вкусна тази доза от 9100 калории Simple Smile )
Абсолютно е така. Много добро видео. Моят опит - от ноември до април вземах 5 000 единици дневно. Изследвах го през май, 85 nmol, при референтни граници 50-120. т.е. при тази доза 6 месеца, съм докарала до средата, което е добре. Аз имам матова кожа, и ходя на слънце все пак и през зимата, защото съм в Испания.  Две години преди това вземах по 2000 единици зимата, и винаги бях на долната граница или под нея.
Тази зима не съм боледувала, не съм настивала, и ковид още даже не ме е хванал. Октомври си направих Янсен, която била слаба уж ваксина, ама хубава-лоша, дали тя ме е опазила от ковида, или витамин Д, все пак в достатъчна доза, не знам. Във всеки случай, е добре.
Разбира се, вземам витамин Д в комбинация с витамин К2, на Нечъръл факторс. Витамин Д го купих от Амазон, една капка е 5000 единици, бутилката стигна за двама души и остана за още година напред. https://www.amazon.de/gp/product/B01M27L452/ref=ppx_yo_dt_b_asin … ie=UTF8&psc=1

# 223
Моите резултати след двумесечен прием на 5000 единици са плачебни, никакво покачване… Първо ползвах спрей на джеймисън, след което спрей на бетер ю. Сега си взех капки на нейчърълс фактор и увеличих на 8000, пък да видим😔

# 224
  • Варна
Здравейте! Когато постигнете оптимални нива на вит. Д, как ги поддържате? Защо питам? В началото на януари вит. Д ми беше 21 ng/mL, в продължение на 3 месеца пих по 10 капки Вигантол дневно с вит. К2. Спрях ги, за да проверя накъде съм, но ми се случиха разни неща и вместо след 15 дни отидох след 2 месеца и 15 дни до лабораторията. Резултатът ми е 29 ng/mL. Вярвам, че преди 2 месеца стойностите са били по-високи, макар и далеч от оптималните. Това ме кара да мисля, че целогодишно трябва да си го пия, в различна дозировка. А кога се почива? Според лабораторията, в която се изследвах, <12 е сериозен дефицит, между 12-30 е дефицит, а >30 е "задоволително количество". Горна граница не е посочена, но от вас знам, че 50-60 е оптимално ниво.

Последна редакция: вт, 14 юни 2022, 21:10 от gallizia

Общи условия

Активация на акаунт