Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 763
  • 753
  •   1
Отговори
# 420
О, не, абсурд, трябва да вземаш поне по 6000 IU дневно, при този дефицит.
6 таблетки ли на ден значи ?

# 421
По 6 таблетки на ден? Без К2?

Желателно е с K2.
Дори на самия етикет на твоя продукт би трябвало да пише, че се пият по 2 таблетки дневно, но това е, един вид, профилактична доза, а ти трябва да наваксваш доста голям дефицит. Просто няма да стане с малки дози.

# 422
Здравейте, този резултат на Витамин Д добър ли е? Ако не, колко трябва да приемам? Имам на Солгар, течен, май на основата на зехтин.
Около 25 дена съм правила почивка преди изследването.

# 423
  • София
denis, Отново ти благодаря
Скрит текст:
за полезните коментари! За хипофункция досега нито един от двамата ендокринолози не спомена нищо… вече не знам при кого да отида честно казано.
Иначе това е спрея, от два дни го ползвам, пръскам по 2 пъти:
https://remedium.bg/betteryou-vitamin-d3-k2-oralen-sprey-h12-ml-059825/p
С ИР съм, в момента съм на режим и след 2 месеца на контролен преглед - първото ендо искаше директно да мина на метфогамма.

Да, същият е като този, който посочих.
2 пръскания са:
вит. Д - 2000IU
K2 - 50mcg

Здравейте, този резултат на Витамин Д добър ли е?
Скрит текст:
Ако не, колко трябва да приемам? Имам на Солгар, течен, май на основата на зехтин.
Около 25 дена съм правила почивка преди изследването.
Здравей!
Вит. Д е добре.

# 424
Благодаря, Денис! Бях с дефицит преди 4-5 месеца и явно успях да го вдигна. А дали не трябва някаква профилактична доза да взимам?

# 425

Желателно е с K2.
Дори на самия етикет на твоя продукт би трябвало да пише, че се пият по 2 таблетки дневно, но това е, един вид, профилактична доза, а ти трябва да наваксваш доста голям дефицит. Просто няма да стане с малки дози.
Отивам в аптеката и искам витамин К2 от колко милиграма по колко пъти на ден?

# 426

Желателно е с K2.
Отивам в аптеката и искам витамин К2 от колко милиграма по колко пъти на ден?

Защо не си вземеш спрея на BetterYou, от него има витамин Д + К2?

# 427
  • София
Благодаря, Денис! Бях с дефицит преди 4-5 месеца и явно успях да го вдигна. А дали не трябва някаква профилактична доза да взимам?
Не мога да отговоря.
Ако си с перманентен дефицит на вит. Д, здравословни проблеми, вкл. автоимунни заболявания, при които това е симптом, годините, начин на живот ( малко излагане на слънце) и т.н.  - вероятно трябва да приемаш някаква поддържаща доза. Това се установява, чрез проследяване серумните нива на вит. Д.
Ако е нещо инцидентно и тези нива се запазят или не паднат много, до късна пролет и началото на лятото - може и да не приемаш.

# 428
Благодаря ти, Денис! До преди две години не съм следила нивата на витамина. Тогава ендокринолог ми назначи изследването, заедно с други неща и се видя дефицит. Бях доста под долната граница. Пробвах с различни препарати, но вдигнах много малко. И последно със Силгар наваксах. Ще проследя серумните нива и ще видим как се движат.

# 429
Здравейте,

Много се радвам, че открих тази тема. През ноември изследвах витамин Д, като си мислех, че може да съм предозирала. От 1 година и повече приемах Витамин D3 1000 IU  на Natural Factors по 1 таблетка на ден. Изследването показа че съм на долна граница- 32,7 при референтни стойности 32-80. Вероятно съм имала много голям дефицит за да ми е толкова нисък резултата, въпреки приема, но не съм си правила изследване на витамина преди това. Според личния лекар, щом е в референтните стойности, значи няма проблем. На мен ми се иска да е поне към средата. Сега започнах Витамин D3 2000 IU  софтгел капсули - Nature's Way по 3 на ден, общо 6000 IU, но нямам представа дали тази доза е достатъчна или пък е висока. Бихте ли ме посъветвали?
Благодаря предварително!

Редактирам се за да допълня - на 52 години съм с много фино телосложение, тясна конструкция. Предполагам, че съм в риск към развитие на остеопороза. Може и да съм я започнала. Все отлагам профилактичен преглед, но ще се организирам за следващия месец.

Последна редакция: чт, 16 фев 2023, 11:42 от necha

# 430
През ноември изследвах витамин Д, като си мислех, че може да съм предозирала. От 1 година и повече приемах Витамин D3 1000 IU  на Natural Factors по 1 таблетка на ден. Изследването показа че съм на долна граница- 32,7 при референтни стойности 32-80.

Тази доза е профилактична, даже по-малко от това - с нея няма как да попълниш дефицит.
Контролни изследвания се правят на няколко месеца, година е доста време.
Новата доза е адекватна, но трябва да комбинираш с препарат, съдържащ K2.

# 431
  • Бургас
На 49г. съм. От около година пия желязо поради силен косопад и  ниски хемоглобин, желязо и феритин, сега изследвах и разни други витамини, май трябва да почвам вит.Д, има ли някакво отношение с приема на  желязо, други добавки да приемам  ли
Мед              18.4     /13.20-24.30/  
Магнезий     0.85     /0.65-1.03/  
Селен            728      /423-1123/  
Цинк           16.4       /12-24/  
Калций         2.37      /2.12-2.62/  
Йон.калций  1.212   /1.05-1.32/    
В12               528      /300-883/    
Фолиева       11.1     /3.1-20.5/  
Вит.Д          23.2      /20-100/    
Желязо         7.2      /6.0-26.0/  
ЖСК           55.3      /47.0-77.0
Феритин    55.5       /5 - 204/

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:58 от bur02

# 432
Витамин D е хубаво да почнеш да приемаш.

А желязото защо е толкова ниско, предвид допълнителния прием?

# 433
  • Бургас
Витамин D е хубаво да почнеш да приемаш.

А желязото защо е толкова ниско, предвид допълнителния прием?
Желязото и феритина ми бяха с мега поднормени  стойности - мисля, че около 2, хемоглобинът ми беше 105, така че тези, които са сега, са резултат на много изпито желязо,  най-вероятно нещо не го усвоявам или губя много при цикъл, хематоложката не задълба повече, желязото си го продължавам, въпросът е как се отнася към вит.Д

Последна редакция: пт, 17 фев 2023, 14:57 от bur02

# 434
  • София
Току що ми изписаха 40 капки Вигантол седмично на тези резултати:

25OH Vitamin D                    7.63  ng/ml            20.0    43.0
Ionized Calcium (iCa++)    1.22  mmol/l    1.12    1.32
CALCIUM.TOTAL, SERUM    2.39  mmol/l     2.2    2.6
Inorganic phosphates    0.79 mmol/l             0.78    1.65

Изрично питах дали трябва да приемам и К2 - нямало нужда.
И нямало значение дали приемам по 6 капки всеки ден или 40 веднъж седмично. Това така ли е?

Ще бъда благодарна на всякакъв коментар Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт