Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 65 036
  • 753
  •   1
Отговори
# 495
Ако се прави контрола на резултатите, задължително трябва да се повторят в същата лаборатория - имам предвид две последователни изследвания в една и съща лаборатория.

Въобще не е задължително.
Идеята контролата да се прави в една и съща лаборатория е, че мерните единици ще са еднакви (макар пак да не е сигурно, защото понякога ги променят).
Иначе, не виждам проблем лабораторията да е различна и това не би трябвало да оказва влияние върху стойностите.
Напротив.
По този начин се вижда дали се касае за лабораторна грешка, или грешката е вярна.

# 496
Да, но при такава разлика трябва да се пусне и в трета лабаратория, а това струва ужасно много пари - да сравняваме кой крив и кой прав.
Много ще е добре ако някой някога е направил такава статистика да напише в кои лаборатории да ходим и в кои да не ходим.

# 497
  • Sofia
Здравейте, имам нужда от вашите мнения. Става въпрос за момче на 21, с ниво на Вит. Д 10.6. Същевременно Д 3 е в норма - 43,5.
Как следва да се разчита това съотношение? Съответно Вит. К, желязо, феритин, В 12 и калция са в норма.

Не сте особено отзивчиви в тази тема Sad Sad Sad

# 498
Здравейте,

Преди време писах в темата. Витамин Д ми беше на долна граница- 32,7 при референтни стойности 32-80. Започнах Витамин D3 2000 IU  софтгел капсули - Nature's Way по 3 на ден, общо 6000 IU и по препоръки от тук включих и витамин К 120 mcg + витамин Д 1000 IU на Natural Factors.  Въпросът ми е дозата вит. Д става 7000 IU. Дали да я намаля? Също да попитам вит.К 120 mcg достатъчен ли е?

Успях да убедя и съпруга да се изследва. При него положението е много зле. Пуснахме пакет витамини.
В12 е 259.8 при норма 145 - 569
Фолиева к-на 8.7 при норма 8.8 - 60.8
Витамин Д 39.5  при норма от 80 - 250

Личният лекар му е изписал само Вигантол 2 пъти по 10 капки на седмица. Съпругът ми обаче предпочита от моите да приема.
Витамин D3 2000 IU  софтгел капсули - Nature's Way по 3 на ден
Витамин К 120 mcg + витамин Д 1000 IU на Natural Factors по 1 на ден
Калций и витамин D3 на GNC по1 на ден, като тук Витамин Д е много малко - 400 IU
Отделно започна и прием на Б12 и фолиева киселина.
Въпросът ми е, неговата доза адекватна ли е спрямо дефицита, който има?
И още нещо да попитам след колко време да изследваме дали сме наваксали дефицитите при тези дози?
На 52 г. сме и двамата. За него не очаквах да има такъв дефицит, прекарва доста време навън и не ползва никаква слънцезащита. При мен също изненадата беше голяма, мислех, че съм предозирала защото повече от година приемах по 1000 IU всеки ден, пазя се от слънцето, не се показвам много навън и целогодишно ползвам слънцезащита, но въпреки това съм била на долна граница, като нямам идея колко ми е бил преди. За пръв път изследваме.
Извинявам се за дългият пост и многото въпроси.
Ще бъда много благодарна, ако някой се отзове с препоръки.

# 499
Здравейте.
Днес сутринта бях във цибалаб и пуснах изследвания.
Изследвах Витамин Д
Моя Резултат е 49.00 от 50.00-120.00
Според вас добър ли е резултата.
Трябва ли да пия витамин Д  (вигантол)
За първи път го изследвам този витамин.

# 500
Здравейте.
Изследвах Витамин Д
Под долна граница е, следователно се налага допълнителен прием.

# 501
Здравейте.
Изследвах Витамин Д
Във такъв случай.
Колко капки Вигантол трябва да се пият.
Във вкъщи имаме Вигантол капки

# 502
Здравейте.
Изследвах Витамин Д
Във такъв случай.
Мога да кажа при мен как е. В лабораторията, в която аз пускам изследвания, долна граница на Вит Д е 30. За да поддържам моя на стойности около 34, пия по 15 капки Вигантол всеки ден, почти целогодишно.

# 503
Здравейте.
Изследвах Витамин Д
Във такъв случай.
Мога да кажа при мен как е. В лабораторията, в която аз пускам изследвания, долна граница на Вит Д е 30. За да поддържам моя на стойности около 34, пия по 15 капки Вигантол всеки ден, почти целогодишно.
Преди малко личния лекар ми изписа Вигантол 4 капки на ден за 2 месеца

# 504
Преди малко личния лекар ми изписа Вигантол 4 капки на ден за 2 месеца
Това е пренебрежимо ниска доза. Пробвайте, направете след два месеца контрола и ще прецените.

# 505
  • София
Здравейте,

Преди време писах в темата. Витамин Д ми беше на долна граница- 32,7 при референтни стойности 32-80.
Скрит текст:
Започнах Витамин D3 2000 IU  софтгел капсули - Nature's Way по 3 на ден, общо 6000 IU и по препоръки от тук включих и витамин К 120 mcg + витамин Д 1000 IU на Natural Factors.  Въпросът ми е дозата вит. Д става 7000 IU. Дали да я намаля? Също да попитам вит.К 120 mcg достатъчен ли е?

Успях да убедя и съпруга да се изследва. При него положението е много зле. Пуснахме пакет витамини.
В12 е 259.8 при норма 145 - 569
Фолиева к-на 8.7 при норма 8.8 - 60.8
Витамин Д 39.5  при норма от 80 - 250

Личният лекар му е изписал само Вигантол 2 пъти по 10 капки на седмица. Съпругът ми обаче предпочита от моите да приема.
Витамин D3 2000 IU  софтгел капсули - Nature's Way по 3 на ден
Витамин К 120 mcg + витамин Д 1000 IU на Natural Factors по 1 на ден
Калций и витамин D3 на GNC по1 на ден, като тук Витамин Д е много малко - 400 IU
Отделно започна и прием на Б12 и фолиева киселина.
Въпросът ми е, неговата доза адекватна ли е спрямо дефицита, който има?
И още нещо да попитам след колко време да изследваме дали сме наваксали дефицитите при тези дози?
На 52 г. сме и двамата. За него не очаквах да има такъв дефицит, прекарва доста време навън и не ползва никаква слънцезащита. При мен също изненадата беше голяма, мислех, че съм предозирала защото повече от година приемах по 1000 IU всеки ден, пазя се от слънцето, не се показвам много навън и целогодишно ползвам слънцезащита, но въпреки това съм била на долна граница, като нямам идея колко ми е бил преди. За пръв път изследваме.
Извинявам се за дългият пост и многото въпроси.
Ще бъда много благодарна, ако някой се отзове с препоръки.
Здравей!
За теб - дозата вит. Д е Ок.... приемай я поне 2 месеца + 20 дни почивка => контрола ... ако имаш някакви притеснения, намали Д3 на 4000+ 1000=>5000IU ... просто повече време ще отнеме попълването на дефицита Simple Smile
За ТМ - също е подходяща  ... и също: 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола
Приема се след по-мазно хранене
За Калция - по-добре да е калциева формула, защото тя съдържа всичко необходимо за правилното усвояване на калция... напр. трябва магнезий, вит. А, бор, стронций ... и т.н.... нещо като тези, напр:
https://www.iherb.com/pr/nature-s-way-alive-calcium-max-absorpti … -60-tablets/86471
https://www.iherb.com/pr/natural-factors-whole-earth-sea-bone-st … -60-tablets/66432
https://www.iherb.com/pr/garden-of-life-living-calcium-advanced- … rian-caplets/7073
- нямам идея дали се предлагат в БГ... ако избереш нещо (от БГ)  и ако искаш, може да ми го покажеш ( на ЛС).
- за калциевите формули... ако не са препоръчани от лекар, е по-добре да се приемат по някаква схема с почивки ( напр. 10 дни прием -  10 дни почивка... е моята любима Simple Smile ) ... това се прави с цел, калция да се усвои добре и да отиде там където трябва ( кости, зъби...)
В12....1000мкг/дн, след хранене
ФК... 400мкг/дн., след хранене
- формите да са метилирани... защото след като е с дефицит, най-вероятно не може да го усвоява от храната... и най-вече, не може да го метаболизира ( тялото му) до активна форма

За ТМ, а и за теб... ако има дефицит на вит. Д е много вероятно да има дефицит на желязо ( тълкува се заедно с Хемоглобин, Феритин, ЖСК, Трансферин), да не може да се усвоява вит.А, да има дефицит на цинк, мед и селен ( важен за мъжете - подпомага метаболизма на тестостерон... за простатната жлеза и т.н.)... при дефицит на В12 и ФК - има вероятност нивата на Хомоцистеина да са по-високи ( риск за ССС-ма)... споменавам го, защото е много лесно това да се коригира и да се поддържат оптимални нива.

# 506
Денис, а каква е взаимовръзката между вит.Д и цинк, мед и селен? Аз на децата давам магнезий за по - добро усвояване на вит.Д, наред с всички други негови ползи?
 Мисля обаче, че в даден момент ще трябва са давам и калций, за да не нарушавам тяхното съотношение. Давам им по 100 мг магнезиев цитрат дневно. И двете деца са на долна граница на референтните стойности на вит. Д.

# 507
  • София
Денис, а каква е взаимовръзката между вит.Д и цинк, мед и селен? Аз на децата давам магнезий за по - добро усвояване на вит.Д, наред с всички други негови ползи?
 Мисля обаче, че в даден момент ще трябва са давам и калций, за да не нарушавам тяхното съотношение. Давам им по 100 мг магнезиев цитрат дневно. И двете деца са на долна граница на референтните стойности на вит. Д.
Най-общо - участват (синергично, комплексно...) в различни процеси - костен/калциев метаболизъм, имунната с-ма...а когато има дефицит на вит. Д, много често той по-трудно се попълва или поддържа в оптимални нива, ако има и някой от посочените, други дефицити... което не означава, че ако има дефицит на вит.Д трябва да се приема цинк или желязо, а да се проверят серумните им нива, като причина ...защото факторите, на неусвояване са много и различни, споменах само тези, които  по-често се срещат и по-бързо могат да се констатират...и защото коментираме само дефицити  на витамини и минерали.
За децата, най-правилно е да се консултираш с педиатър, ортопед... ендокринолог.
За магнезия - дозата от 100мг/дн. е добра, детска доза... той не се натрупва, а и нашия ареал е такъв ,че масово сме с дефицит на Магнезий ( и йод, напр.)

# 508
Здравей Денис.Каква дневна доза магнезий е добре да се взима преди забременяване?Имам на солгар и вземам една таблетка дневно.Добре ли е? И този Витамин К2 подходящ ли е с прием на Вигантол всеки ден?

# 509
Денис, много ти благодаря за препоръките Flowers Hibiscus Ще потърся предложеното от теб и ако не го намеря, ще ти пиша на лични.

Общи условия

Активация на акаунт