Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 65 046
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
Скрит текст:
...защото вит. К2 е мастноразтворим витамин и с него трябва да се внимава... както с всички мастноразтворими витамини.
При добавките, също се търси оптимална доза и ... "колкото повече, толкова по-добре" не е релевантно ... както и в медицината ( фармацията,токсикология ...)...: " Дозата прави отровата"
Стана ми интересно, защото К2 вземам постоянно с Д3, т.е. от ноември и до момента вземам 100 мг К2 заедно с 5000 единици Д3. Имам остеопороза. Лятото обикновено спирам добавките. Но докато нивото на Д го изследвам периодично, обикновено напролет и късна есен, то К-то никога не съм го изследвала. А обичам зелентии, всякакви, и ежедневно на обяд ям зелени салати с магданоз, рукола, спанак, броколи и подобни. По горе в темата стана дума за това, една потребителка беше писала, че К-то й е високо, и питаше на какво се дължи.
Веднъж ми изследваха фолиевата киселина, и беше малко над нормата, без да пия някакви добавки, и като попитах лекарката защо е така, дали е нещо опасно, тя каза да не се притеснявам, защото това зависи от това, с какви храни се храня, т.е. причината беше в това, че ям много зелентии. Т.е. и от естествени храни може да си над нормата.
Сега се чудя, дали не съм се предозирала с вземането на 100 мг К2 като добавка, като вероятно го приемам достатъчно с храната. Какво да правя, дали да продължавам да го вземам, като имам остеопороза и вземам Д3 във висока доза?
Сега не искам да спирам Д3, защото още сезонът на болестите не е минал, мислех да се изследвам някъде втората половина на април за нивото на витамин Д. А за да се изследвам, трябва да спра да го вземам поне две седмици.
Най-правилно е, да се проверят нивата на витамините, за които, имаш съмнения че може да има някои отклонения.
Ако нивата на вит. Д са достатъчно високи и си на поддържащи дози, възможно е да няма нужда от прием на К2.
Добре е да се консултираш и с лекар - ортопед, ортопед-травматолог, ревматолог, кардиолог ... дали в твоя случай трябва да се приема допълнително  вит.К2 ( ако имаш напр. много калцификати, ако има отлагания на калций по кръвоносни съдове и т.н.)

Здравейте, пуснахме на детето/13г/изследване за витамин Д
Скрит текст:
и се оказа с много ниски стойности
Купих Вигантол, ЛЛ каза да давам по 6 капки на ден, според вас това достатъчно ли е предвид тези ниски стойности.
Здравей!
Дозата вит. Д, която препоръчва лекаря е добра, но тъй като дефицита е голям е добре да приема и К2 ( има продукти за деца, Д3 +К2 - разгледай мненията назад в темата).
Най-общо, при този дефицит на вит.Д, калция започва да напуска костите, зъбите... а вит. К2 го връща обратно, точно там, където трябва да бъде, а не по други органи и системи, както е ако няма достатъчно К2 ... това грубо и по-разбираемо казано.
Контрола - след 2 месеца + 20 дни почивка ... и детето да играе повече навън, на открито... вит. Д се синтезира, физиологично, от слънцето Simple Smile

Скрит текст:
Здравейте Simple Smile Според вас трябва ли да продължавам приема на витамин Д? Изследвах се, след 2-седмично спиране. Благодаря
Зависи от възрастта, за какво го приемаш и какви са ти плановете Simple Smile ( почивка, слънце, море...)
Ако правиш опити за бебе - трябва да е поне 50-60ng/ml

Благодаря, denis© Flowers Blossom На 35г съм, не планирам бременност в близката 1 година. Според теб каква поддържаща доза да взимам за да мога леко да покача резултата? И дали да го комбинирам с К2?

# 481
  • София
Денис, благодаря за информацията Flowers Bouquet
Върнах се назад да прочета за витамин К, и смятам да го поръчам от iherb, защото в България не се продава детски вариант. Ще пиша в темата за iherb.

# 482
Аз пак се появявам обаче този път не съм с дефицит.. 😒😒Прикачвам резултатите и ще помоля за съвет какво да направя/пия.
Тук от 60 паднах на този резултат след кортикостероиди.

Почнах да пия Д3 и К2 отново и края на януари, след тежко боледуване на венозни антибиотици и урбазон, го спрях, за да мога да направя почивка и контрола.
Ето началото на този месец какво цъфна. Б12 също не съм приемала изобщо в каквато и да е добавка след горната контрола.

За сравнение калций от януари е този:
Него също не приемам допълнително..

# 483
  • София
Аз пак се появявам обаче този път не съм с дефицит.. 😒😒Прикачвам резултатите и ще помоля за съвет какво да
Скрит текст:
направя/пия.
Тук от 60 паднах на този резултат след кортикостероиди.

Почнах да пия Д3 и К2 отново и края на януари, след тежко боледуване на венозни антибиотици и урбазон, го спрях, за да мога да направя почивка и контрола.
Ето началото на този месец какво цъфна. Б12 също не съм приемала изобщо в каквато и да е добавка след горната контрола.

За сравнение калций от януари е този:
Него също не приемам допълнително..
Най-правилно е да се консултираш с лекар.
При боледувате и някакъв период ( индивидуален) след това, много често се получават такива отклонения.
За всеки случай се консултирай със съответните специалисти ( възможно е от самото боледуване да има някакво отражения върху други органи  и респ. това да е и тяхна реакция -  няма да посочвам, за да не те притеснявам или обърквам излишно).
За всеки случай, повтори изследванията в друга лаборатория... може да е нещо инцидентно или лабор. грешка.
Посъветвай се и с лекаря на съответната лаборатория - да не са объркали изследванията, с тези на друг пациент, напр.?!
Ще чакам да споделиш какъв е проблема, моля.

# 484
Денис, на къде да очаквам да ме препрати личният ми лекар? Ендокринолог?

# 485
И преди мисля съм писал тук, но да споделя опит вече над 3 години.
Без добавки за Vitamin D няма да мине никой, това е 100% сигурно, рано или късно ще му трябват.

Ползвам Vitamin D 10000 UI (NOW) + Vitamin K2 (HAYA), слънце не виждам много, тоест не ходя по плажове.
Макар, че тази доза за мен е малко, седя в средното ниво на референтните граници.

Ако спортувате (дори не много интензивно) 10000 UI си е минимума. Преди да почна да ги пия бях 10 едници под долната граница, зле-та-зле.

Не е реклама на марка, просто споделям това което съм тествал. Жената пие всеки ден 5000UI, ама май ще мине и тя на 10000 UI. Силно препоръчително е да не пропускате Vitamin K2 (ама не го приемайте без лимит).

За деца е малко по-различна картинката, като там има и други неща които се гледат преди да им се дозира дневния порцион. Горните тестове са на около 45 годишен мъж и 49 годишна жена.

Витамин Д няма как да предозирате с храната, дори да се скъсате да ядете камари риби и водорасли, най-много да предозирате йода Simple Smile
Защо масово се препоръчва в България 500-1000UI нямам никаква идея, за мен (и за редица специалисти) това е мижава дажба и дори не я мисля.

# 486
Не за всички са нужни такива големи дози, трябва си проследяване.

Аз например бях към долна граница началото на миналото лято. Започнах прием за 2 месеца по 5000 UI, след него 2 месеца по 2000. Като изследвах нивото на витамина беше над горната граница. Направих 2 месеца без прием и беше паднал по средата на реф.стойности. Започнах пак от 2000 UI.

# 487
Сверка на резултати между МиЛаб и Рамус.. Явно не съм с повишени стойности.
МиЛаб преди 3 дни

И Рамус от днес

# 488
В този случай как ще разбереш в коя лаборатория има грешен резултат?

# 489
В този случай как ще разбереш в коя лаборатория има грешен резултат?
Като се има предвид, че по принцип съм към долните граници, а сега изследванията са контрола след месец и нещо почивка от изследваните неща, смятам да се доверя на Рамус. Бих пуснала и в трета лаборатория, но не ми се дават трети път 50 лв.

# 490
Бодимед и Синево били с коректни резултати.

# 491
Аз правя в Лина основно, понякога и в Статус. С 1вите нямам ядове. Имах няколко съмнения за грешни резултати, но те излязоха така и в други лаборатории и не съм се съмнявал повече.

# 492
Ако се прави контрола на резултатите, задължително трябва да се повторят в същата лаборатория - имам предвид две последователни изследвания в една и съща лаборатория.

# 493
Ако се прави контрола на резултатите, задължително трябва да се повторят в същата лаборатория - имам предвид две последователни изследвания в една и съща лаборатория.
По принцип ги пускам винаги на едно и също място. В случая просто другата лаборатория ми беше по-удобна като местоположение, съчетано с другите ми задачи за деня.. И все пак разликата не е малка.
Вече ще си знам 😒

# 494

Въобще не е задължително.
Идеята контролата да се прави в една и съща лаборатория е, че мерните единици ще са еднакви (макар пак да не е сигурно, защото понякога ги променят).
Иначе, не виждам проблем лабораторията да е различна и това не би трябвало да оказва влияние върху стойностите.

Общи условия

Активация на акаунт