Недостиг на витамин Д

• 1 267
  • 11
  •   1
Отговори
Здравейте , преди седмица пуснах къвни изследвания + вит Д , вит Б12
Рзултаите са следните:
Симптоми от седмица- треперене(тикчета) и боцкания по краката , прасците, пръсти на ръце , обождания по гушата, мравучкане ,изтръпване, понякога леки болки по ръце,крайници.
Не са постоянни, вече зачестяват

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение,ако някой е имал подобен проблем ,и дефицит на витамин Д.

# 1
Може да питаш ендокринолог тук
https://www.bg-mamma.com/?topic=1608829.885

Аз съм  с по-голям дефицит от твоя. Ендокриноложката, при която ходя, ми каза по 6 капки вигантол на ден, след 3 месеца правя изследване, като не пия  само в деня на изследването и тогава се преценява дозата.

# 2
Здравейте, миналата година по това време си пуснах и аз изследване на Вит Д.
Естествено ми беше ниско, казвам естествено, тк се оказа ,че хората са масово с дефицит.
Личната ми каза да не пия нищо за момента, идвало лято и на слънце по някой и друг час /без слънцезащитни !!!/ ще си наваксам.
Междувременно есента по друг повод ходих на лекар и ми откриха Инсулинова резистентност и отново Дефицит на вит. Д, с който тя е свързана.
Изписаха ми Хидроферол, лекарство "депо", така ми го описаха и се пие по определена схема, по 1 или 2 табл месечно, в продължение на 6 месеца.

# 3
  • София
Категорично трябва допълнителен прием.
Аз и през зимата, и през лятото, все имам анемия, хем изкарвам всеки ден по няколко часа на открито.
Когато приемам Вигантол, нямам никакви симптоми. Когато правя почивка от него, започва да ми се спи, имам изтръпвания по тялото и т.н., подобно на теб. Аз от дете имам този проблем и ЛЛ отричаше необходимостта от допълнителен прием, докато навремето не отидох при ендокринолог и не ми обясни нуждата.
С приема на желязо успявам да се въртя близо под долната граница. Когато почивам, падам под твоите стойности.

# 4
Моля те, пий си Вигантола, резултатът ти е много нисък. Б12 също, трябва да е над средата на референтните стойности. Витамин Д много трудно се оправя, ще са нужни месеци пиене. А личният ти лекар е без коментар, при нива 8 нищо не било това... Пише и на изследването "за възрастни трябва да е над 40".

# 5
Може да питаш ендокринолог тук
https://www.bg-mamma.com/?topic=1608829.885

Аз съм  с по-голям дефицит от твоя. Ендокриноложката, при която ходя, ми каза по 6 капки вигантол на ден, след 3 месеца правя изследване, като не пия  само в деня на изследването и тогава се преценява дозата.
Писах  там , благодаря ти !
Аз пия вече втори ден по 5 капки.А имаш ли някакви неща ,които чувстваш ,поради този недостиг,или случайно е открит?

# 6
Не мога да кажа дали имам проблеми точно заради този дефицит на вит.Д. При мен беше 14 ( 80-200) в другата стойност, приравнени са 5,6 ng/ml. В момента пия, освен вит. Д и  В12, топ фолат и вит В6, но имам мутация, заради която все падам в дефицити и ги следя периодично. Пускам и вит. Д с тях, че и той все е нисък.

# 7
  • над кукувичето гнездо
За себе си установих, че 3 месеца по 10 капки дневно вигантол върши работа, но след време пак се понижава. Преди това пиех по по-малко вигантол, не сработи. Реших, че е от смотаната марка. Взех някакъв по-скъп с незнам какво усвояване, дали не беше спрей някакъв (не помня вече). Ефект 0. Върнах се на вигантол, само че по 10 капки и след 3 месеца (и то лятото) бях в норма малко над долна граница. Спрях прием, сега съм на 66 от минимална стойност 80 и пак започнах вигантола.

# 8
По мой опит лятото не е гаранция , че ще се качи. На мен и на мм са изписали витд .  В крайна сметка е решение на пациент и лекар. Говорете си.

# 9
Една капка Вигантол е приблизително 500 IU, значи 5 х 5 = 2 500 IU дневно. При такъв остър недостиг ми се виждат крайно недостатъчни.
На мен при стойност 18 ендокринолог ми назначи минимум 3 000 IU дневно. Аз пих 2-3 месеца, пуснах си изследвания и ми излизе стойност 21, т.е. при 3 000 IU пак се вдигна едва-едва.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 22:33 от Змей Горянски

# 10
Здравейте, благодаря на всички които се включиха,и ще се включат занапред ..
В лабораторията,където аз направих изследването пише ,че всичко по голямо от резултат,, 30 ,,е ок .
Вие в кои лаборатории пускате изследването ?

# 11
В Синево.

Общи условия

Активация на акаунт