Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 65 050
  • 753
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Това дали е добре да се комбинира с вигантола? Детето е на 1г 6 месеца
https://galen.bg/terapija-i-zdrave/better-you-vitamin-d-k2-detsa-15ml
Да, хубаво е... според мен, по 4 впръсквания ( 1600 IU D3 + 40mkg K2) и допълваш с Вигантол-а Д3 до посочената от лекаря доза.

# 466
  • au bout du monde
Да, хубаво е... според мен, по 4 впръсквания ( 1600 IU D3 + 40mkg K2) и допълваш с Вигантол-а Д3 до посочената от лекаря доза.

За жалост намерих само варианта, който е 2 впръсквания 50mkg K2 и 2000IU D3. Дали ще му е много К2?

На другото дете, което е с вит Д близо до границата 89, при 80 долна граница. Може ли да му давам 1 впръскване 1000UI D3 и 25mkg K2 или да му давам само вит. Д?

# 467
  • София
Скрит текст:
За жалост намерих само варианта, който е 2 впръсквания 50mkg K2 и 2000IU D3. Дали ще му е много К2?
На другото дете, което е с вит Д близо до границата 89, при 80 долна граница. Може ли да му давам 1 впръскване 1000UI D3 и 25mkg K2 или да му давам само вит. Д?
От линка, който ми посочи:
Дозировка:
2 впръсквания доставят 800 IU (20 μg (микрограма)) витамин D плюс 20 μg (микрограма) витамин K2.
1-8 години-1 впръскване.

Ако искаш спазвай посочената доза или се консултирай с лекар ( за К2)  ... за мен, при този дефицит на вит. Д, доза вит. К2 20мкг ми се стори малко, затова ти посочих 4 впръсквания ( 40мкг)

мкг и μg е едно и също

# 468
  • au bout du monde
Аз имам този за него питах. Дозата е по-голяма. Личния дори каза само 2капки вигантол 🫣 вика нали ортопеда ти е казал, аз какво да гледам. Абсолютно неглижиране от негова страна.

https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030020191

# 469
  • София
Аз имам този за него питах. Дозата е по-голяма. Личния дори каза само 2капки вигантол 🫣 вика нали ортопеда ти е казал, аз какво да гледам. Абсолютно неглижиране от негова страна.
https://sopharmacy.bg/bg/product/000000000030020191
Ето за него:
Състав   в 4 впръсквания:
Витамин D3 1000 IU
Витамин К2   25 μg

Ортопедът е посочил 6 капки Вигантол - това са 3000IU ........ дозата е добра
Ако увеличиш до тази доза вит.Д, вит. К2 се получава 75 μg, тази доза е малко висока, според мен, за толкова малко дете.
В 1 впръскване има:
Д3 250 IU
K2 6,25 μg
Или, ако са 6 пръсквания се получава:
Д3 - 1500IU
K2 37,5 μg .... и добавяш 3 капки Вигантол ( 3х500=1500IU)... за да се получи за  Д3 доза 3000IU

# 470
  • au bout du monde
Малко съм объркана, защото на самото шише пише друго. Дозата е 3000, а една доза е 3 впръсквания.

# 471
  • София
Малко съм объркана, защото на самото шише пише друго. Дозата е 3000, а една доза е 3 впръсквания.
Скрит текст:

Ako  в 3 впръсквания са: 3000 Д3 и 75 К2, то тогава в 1 впръскване са:
1000 Д3 и 25 К2.... или нека да са 2 впръсквания, получава се 2000 Д3 и 50 К2 ... и добавяш 2 капки Вигантол ( 2х500=1000) така се получава дневна доза:
вит. Д 3000IU ... дозата препоръчана от лекаря
и К2 50 мкг

Ето един продукт за ориентир ... за дозата К2 за деца:
https://www.iherb.com/pr/childlife-organic-vitamin-k2-drops-natu … l-oz-7-5-ml/82294
- твоето дете е на 2 год.... дозата 15 мкг е 50% от Daily Value ( това е минимума, който трябва да се приема за да е здрав човек, най-общо казано)... или ако има дефицит, тази доза се увелича.
Ето и още един продукт за деца, за ориентир ... тук, на 1000 Д3 има 22,5 К2
https://www.iherb.com/pr/carlson-kid-s-super-daily-d3-k2-25-mcg- … oz-10-16-ml/78649
... или при 3000Д3 се получава  67,5 К2... което е повече от 50мкг, колкото ще приема от вашия продукт.

При добавките, препоръчват по-ниски дози, защото не се знае кой, за какво ще ги приема и ако е само за профилактика, просто така, защото някоя майка е чула от друга майка, че вит. К2 е много полезен за децата, просто дозата да не е висока, за да не навреди на детето... защото вит. К2 е мастноразтворим витамин и с него трябва да се внимава... както с всички мастноразтворими витамини.
При добавките, също се търси оптимална доза и ... "колкото повече, толкова по-добре" не е релевантно ... както и в медицината ( фармацията,токсикология ...)...: " Дозата прави отровата"

# 472
И аз си взех този спрей на BetterYou  D + K2. Кърмя.
Четох, че е съвместим, и че не се отделя значимо количество в кърмата (и че ако ставаше така лесно, нямаше на бебетата да се дава витамин К в родилното). Причината да взема тази формула е, че не успявам да усвоя добре класическия BetterYou вит Д, Вигантол пък съвсем.

# 473
  • au bout du monde
Кога най-скоро мога да го изследвам пак да видя дали има някакво раздвижване в нивата?
От 23ти февруари започнах да му давам.

# 474
  • София
И аз си взех този спрей на BetterYou  D + K2. Кърмя.
Четох, че е съвместим, и че не се отделя значимо количество в кърмата (и че ако ставаше така лесно, нямаше на бебетата да се дава витамин К в родилното). Причината да взема тази формула е, че не успявам да усвоя добре класическия BetterYou вит Д, Вигантол пък съвсем.
Да, чрез кърмата се отделя малко кол-во вит.Д и то ако майката приема високи дози вит.Д ... напр. като ориентир 4000IU  за да може бебето да получи над 100IU и то след 3-я месец... дотогава, дано да няма проблем Simple Smile
Затова на бебета, след 20-я ден, се дава вит.Д - превенция от рахит и т.н.
ето една табл. за ориентир... но, е посочено за литър кърма Simple Smile

Кога най-скоро мога да го изследвам пак да видя дали има някакво раздвижване в нивата?
От 23ти февруари започнах да му давам.
След 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола.

# 475
  • In the land of Never Never
...защото вит. К2 е мастноразтворим витамин и с него трябва да се внимава... както с всички мастноразтворими витамини.
При добавките, също се търси оптимална доза и ... "колкото повече, толкова по-добре" не е релевантно ... както и в медицината ( фармацията,токсикология ...)...: " Дозата прави отровата"
Стана ми интересно, защото К2 вземам постоянно с Д3, т.е. от ноември и до момента вземам 100 мг К2 заедно с 5000 единици Д3. Имам остеопороза. Лятото обикновено спирам добавките. Но докато нивото на Д го изследвам периодично, обикновено напролет и късна есен, то К-то никога не съм го изследвала. А обичам зелентии, всякакви, и ежедневно на обяд ям зелени салати с магданоз, рукола, спанак, броколи и подобни. По горе в темата стана дума за това, една потребителка беше писала, че К-то й е високо, и питаше на какво се дължи.
Веднъж ми изследваха фолиевата киселина, и беше малко над нормата, без да пия някакви добавки, и като попитах лекарката защо е така, дали е нещо опасно, тя каза да не се притеснявам, защото това зависи от това, с какви храни се храня, т.е. причината беше в това, че ям много зелентии. Т.е. и от естествени храни може да си над нормата.
Сега се чудя, дали не съм се предозирала с вземането на 100 мг К2 като добавка, като вероятно го приемам достатъчно с храната. Какво да правя, дали да продължавам да го вземам, като имам остеопороза и вземам Д3 във висока доза?
Сега не искам да спирам Д3, защото още сезонът на болестите не е минал, мислех да се изследвам някъде втората половина на април за нивото на витамин Д. А за да се изследвам, трябва да спра да го вземам поне две седмици.

Последна редакция: сб, 04 мар 2023, 21:27 от Glikoza

# 476
  • София
Здравейте, пуснахме на детето/13г/изследване за витамин Д и се оказа с много ниски стойности

Купих Вигантол, ЛЛ каза да давам по 6 капки на ден, според вас това достатъчно ли е предвид тези ниски стойности.

# 477

Здравейте Simple Smile Според вас трябва ли да продължавам приема на витамин Д? Изследвах се, след 2-седмично спиране. Благодаря

# 478
  • София
Скрит текст:
...защото вит. К2 е мастноразтворим витамин и с него трябва да се внимава... както с всички мастноразтворими витамини.
Стана ми интересно, защото К2 вземам постоянно с Д3, т.е. от ноември и до момента вземам 100 мг К2 заедно с 5000 единици Д3. Имам остеопороза. Лятото обикновено спирам добавките. Но докато нивото на Д го изследвам периодично, обикновено напролет и късна есен, то К-то никога не съм го изследвала. А обичам зелентии, всякакви, и ежедневно на обяд ям зелени салати с магданоз, рукола, спанак, броколи и подобни. По горе в темата стана дума за това, една потребителка беше писала, че К-то й е високо, и питаше на какво се дължи.
Веднъж ми изследваха фолиевата киселина, и беше малко над нормата, без да пия някакви добавки, и като попитах лекарката защо е така, дали е нещо опасно, тя каза да не се притеснявам, защото това зависи от това, с какви храни се храня, т.е. причината беше в това, че ям много зелентии. Т.е. и от естествени храни може да си над нормата.
Сега се чудя, дали не съм се предозирала с вземането на 100 мг К2 като добавка, като вероятно го приемам достатъчно с храната. Какво да правя, дали да продължавам да го вземам, като имам остеопороза и вземам Д3 във висока доза?
Сега не искам да спирам Д3, защото още сезонът на болестите не е минал, мислех да се изследвам някъде втората половина на април за нивото на витамин Д. А за да се изследвам, трябва да спра да го вземам поне две седмици.
Най-правилно е, да се проверят нивата на витамините, за които, имаш съмнения че може да има някои отклонения.
Ако нивата на вит. Д са достатъчно високи и си на поддържащи дози, възможно е да няма нужда от прием на К2.
Добре е да се консултираш и с лекар - ортопед, ортопед-травматолог, ревматолог, кардиолог ... дали в твоя случай трябва да се приема допълнително  вит.К2 ( ако имаш напр. много калцификати, ако има отлагания на калций по кръвоносни съдове и т.н.)

Здравейте, пуснахме на детето/13г/изследване за витамин Д
Скрит текст:
и се оказа с много ниски стойности
Купих Вигантол, ЛЛ каза да давам по 6 капки на ден, според вас това достатъчно ли е предвид тези ниски стойности.
Здравей!
Дозата вит. Д, която препоръчва лекаря е добра, но тъй като дефицита е голям е добре да приема и К2 ( има продукти за деца, Д3 +К2 - разгледай мненията назад в темата).
Най-общо, при този дефицит на вит.Д, калция започва да напуска костите, зъбите... а вит. К2 го връща обратно, точно там, където трябва да бъде, а не по други органи и системи, както е ако няма достатъчно К2 ... това грубо и по-разбираемо казано.
Контрола - след 2 месеца + 20 дни почивка ... и детето да играе повече навън, на открито... вит. Д се синтезира, физиологично, от слънцето Simple Smile

Скрит текст:
Здравейте Simple Smile Според вас трябва ли да продължавам приема на витамин Д? Изследвах се, след 2-седмично спиране. Благодаря
Зависи от възрастта, за какво го приемаш и какви са ти плановете Simple Smile ( почивка, слънце, море...)
Ако правиш опити за бебе - трябва да е поне 50-60ng/ml

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 06:59 от denis©

# 479
  • Sofia
Здравейте, имам нужда от вашите мнения. Става въпрос за момче на 21, с ниво на Вит. Д 10.6. Същевременно Д 3 е в норма - 43,5.
Как следва да се разчита това съотношение? Съответно Вит. К, желязо, феритин, В 12 и калция са в норма.

Общи условия

Активация на акаунт