Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 65 092
  • 753
  •   1
Отговори
# 450
Около 500 е оптимално за Б12 за възрастни, а за деца - 700.

От темата за Б12, първа страница:  https://www.bg-mamma.com/?topic=1468834

ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                         
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                 
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит   
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит 
Обърне внимание и на мерните единици!

# 451
Здравейте, насочиха ме тук от темата с изследванията, защото имам ниска стойност на витамин Д.
Октомври месец се изследвах и имах стойност 75 при реф. стойности 80-250 nmo/L.
Ендокринологът ми изписа Вигантол по 30 капки седмично (каза да ги приемам наведнъж). Приемах го така, вчера реших да пусна отново, за да видя имам ли подобрение.
Пуснах в същата лаборатория и сега стойността ми е 71.3.

Явно нещо не правя като хората. Сега според вас колко трябва да вдигна дозата? Жена, 30 г съм.

# 452
Sherilyn, може да пробваш с този продукт.
Но действително приеманата до момента доза ти е ниска. Пробвай с 5 впръсквания дневно от спрейчето, към което дадох линк - за около 2 месеца. После, 20-30 дни почивка и ново изследване след това, за да се проследи дали нивата са се вдигнали.

# 453
Като взимам витамин Д 2-3 таблетки наведнъж или сутрин и обед?

Наведнъж, след по-мазно хранене. Но пак ще повторя, че 2 таблетки са малко за наваксване на дефицит.
Добре колко да взимам наведнъж?

# 454
На този въпрос отговорих вече няколко пъти. Simple Smile Както и ти посочих как точно да приемаш добавката.

# 455
Здравейте. За първи път пиша тук и ще помоля за съвети. Направих си изследванията по-долу. Витамин Д ми е ужасно нисък, а уж приемах около 3-4 месеца спрея на Бетър Ю (3000 UI + К2). Ендокриноложката ми предписа Меглюкон, Вигантол (20 капки на седмица) + едно впръскване на ден от спрея на Бетър Ю, Хром (200 мг) и за хемоглобина и желязото като цяло - ако искам да си взема Билкова кръв. В аптеката не ми дадоха Вигантола без рецепта (докторката явно е забравила да го напише в самата рецепта). Взех си капките на Jamieson, но според мен дозата е доста малка (25 капки по 400 UI). Какво ще ме посъветвате както за вит. Д, така и цялостно спрямо резултатите ми? Simple Smile Да добавя, че от около 4-5 месеца пия вечер магнезий, но докторката ми каза, че е хубаво да правя почивки от него. Това за първи път го чувам. Та трябва ли да почивам от магнезия? Simple Smile

# 456
  • София
Здравейте. За първи път пиша тук и ще помоля за съвети. Направих си изследванията по-долу. Витамин Д ми е
Скрит текст:
ужасно нисък, а уж приемах около 3-4 месеца спрея на Бетър Ю (3000 UI + К2). Ендокриноложката ми предписа Меглюкон, Вигантол (20 капки на седмица) + едно впръскване на ден от спрея на Бетър Ю, Хром (200 мг) и за хемоглобина и желязото като цяло - ако искам да си взема Билкова кръв. В аптеката не ми дадоха Вигантола без рецепта (докторката явно е забравила да го напише в самата рецепта). Взех си капките на Jamieson, но според мен дозата е доста малка (25 капки по 400 UI). Какво ще ме посъветвате както за вит. Д, така и цялостно спрямо резултатите ми? Simple Smile Да добавя, че от около 4-5 месеца пия вечер магнезий, но докторката ми каза, че е хубаво да правя почивки от него. Това за първи път го чувам. Та трябва ли да почивам от магнезия? Simple Smile
Имаш ЖДА - оправи най-вече нея, защото тя е притеснителната. Надявам се, че не си болна от някакво по-сериозно заболяване?! За всеки случай се консултирай и с Хематолог.
Имаш ИР - то хубаво Меглюкон, но най-важно е храненето... КЗ на гладно в много висока  (показва, че не се храниш правилно за ИР) ...и това ти вреди (ССС-ма, бъбреци, очи... репр. функция и кач-во на яйцеклетките...)
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... дано да намериш лекар (Ендокринолог), който да ти обърне внимание...не посочваш години, но предполагам си малка/млада и затова ТСХ е все още добре - т.е. ЩЖ все някак успява да се справи, според мен - по-скоро "маскира/скрива" пролема, но както и да е.
За вит. Д - доза 6-7000IU + K2(MK-7) около 180mcg ( зависи и от годините ти... ако си над 40г. може и 240мкг)
За желязото - трябва добавка с хубава форма, защото не всяко желязо повишава Хемоглобина ...и да се приема правилно - на гладно, с вода... интервал 10-на часа от вит. Д и т.н.
За Магнезия Ок. - доза около 300мг... може да не се почива от него.... не се натрупва, а и за теб е важен - ти си с ИР и Хипофункция на ЩЖ и респ. може да страдаш от крампи ... а никой не се замисля че тези крампи ги има не само по краката, а и по всички мускули... т.е. той е важен и за сърцето ( мускула, който не спира да работи никога ). Избери хубава форма... защото, ако е напр. Магнезиев оксид - в 500мг има само 12 мг елементарен магнезий... т.е. пари на вятъра без никакви ползи ( освен на плацебо Simple Smile )
Разгледай сайта Iherb - има тема, от този сайт може да се поръчва всичко - без рецепта и най-важното на добри цени, възможно най-хубавите форми на всички витамини и минерали Simple Smile

# 457
  • София
Да използвам последните два поста и да попитам... в случай, че вигантол се приема  x 20-30-40к един път седмично, К2 всеки ден или  еднократно в деня с капките? Ако вигантол се пие х 7к всеки ден, предполагам и К2 също, има ли някакво отстояние... или заедно при приема/на 55г съм/?.... Благодаря...

# 458
  • София
Да използвам последните два поста и да попитам... в случай, че вигантол се приема  x 20-30-40к един път седмично, К2 всеки ден или  еднократно в деня с капките? Ако вигантол се пие х 7к всеки ден, предполагам и К2 също, има ли някакво отстояние... или заедно при приема/на 55г съм/?.... Благодаря...
Възрастта ви предполага, че сте в групата с риск от остеопороза и високите еднократни дози не са от полза за костната с-ма, защото има опасност да "избутват" калция от костната с-ма, по-бързо отколкото той намалява физиологично с годините ( и на база различни заболявания) и т.н.. Или, за костната с-ма, от полза са по-ниските дози, приемани всеки ден ... или поне през ден. При схема на прием на вит.Д, всеки ден, ще се приемат и по-ниски дози вит.К2. Еднократни дози вит. К2 над 320мкг, не са добър вариант... а неговата доза се определя на база дефицита на вит. Д, възраст, някои заболявания и т.н.

# 459
В тази връзка се сетих да питам... На последните ми изследвания Витамин K излезе малко над горната референтна стойност, без да съм го приемала в продължение на доста месеци. Каква може да е причината за завишаването, в такъв случай?

# 460
Освен приема на синтетичен витамин, той може да се достави и с много храни. Зеленолистни зеленчуци, цвекло, броколи, брюкселско зеле, трушии, кисели краставички, списъка е доста дълъг.

# 461
  • au bout du monde
Здравейте, детето ми има дефицит на вит Д. При минимум 80, той е с 58.
Калцият е на горната граница 2,8. Отбелязано е, че е повишен.
Ортопедът каза 6 капки вигантол. Има ли някакъв начин по-бързо да се набави дефицита? До сега приемаше спрея на бетер ю, по едно връскване. Другото ми дете е с 89, и за него се притеснявам да не падне.

На 7ми март сме при личния.

# 462
Здравейте. За първи път пиша тук и ще помоля за съвети. Направих си изследванията по-долу. Витамин Д ми е
Скрит текст:
ужасно нисък, а уж приемах около 3-4 месеца спрея на Бетър Ю (3000 UI + К2). Ендокриноложката ми предписа Меглюкон, Вигантол (20 капки на седмица) + едно впръскване на ден от спрея на Бетър Ю, Хром (200 мг) и за хемоглобина и желязото като цяло - ако искам да си взема Билкова кръв. В аптеката не ми дадоха Вигантола без рецепта (докторката явно е забравила да го напише в самата рецепта). Взех си капките на Jamieson, но според мен дозата е доста малка (25 капки по 400 UI). Какво ще ме посъветвате както за вит. Д, така и цялостно спрямо резултатите ми? Simple Smile Да добавя, че от около 4-5 месеца пия вечер магнезий, но докторката ми каза, че е хубаво да правя почивки от него. Това за първи път го чувам. Та трябва ли да почивам от магнезия? Simple Smile
Скрит текст:
Имаш ЖДА - оправи най-вече нея, защото тя е притеснителната. Надявам се, че не си болна от някакво по-сериозно заболяване?! За всеки случай се консултирай и с Хематолог.
Имаш ИР - то хубаво Меглюкон, но най-важно е храненето... КЗ на гладно в много висока  (показва, че не се храниш правилно за ИР) ...и това ти вреди (ССС-ма, бъбреци, очи... репр. функция и кач-во на яйцеклетките...)
ТСХ е добре, но Т4 е нисък и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ... дано да намериш лекар (Ендокринолог), който да ти обърне внимание...не посочваш години, но предполагам си малка/млада и затова ТСХ е все още добре - т.е. ЩЖ все някак успява да се справи, според мен - по-скоро "маскира/скрива" пролема, но както и да е.
За вит. Д - доза 6-7000IU + K2(MK-7) около 180mcg ( зависи и от годините ти... ако си над 40г. може и 240мкг)
За желязото - трябва добавка с хубава форма, защото не всяко желязо повишава Хемоглобина ...и да се приема правилно - на гладно, с вода... интервал 10-на часа от вит. Д и т.н.
За Магнезия Ок. - доза около 300мг... може да не се почива от него.... не се натрупва, а и за теб е важен - ти си с ИР и Хипофункция на ЩЖ и респ. може да страдаш от крампи ... а никой не се замисля че тези крампи ги има не само по краката, а и по всички мускули... т.е. той е важен и за сърцето ( мускула, който не спира да работи никога ). Избери хубава форма... защото, ако е напр. Магнезиев оксид - в 500мг има само 12 мг елементарен магнезий... т.е. пари на вятъра без никакви ползи ( освен на плацебо Simple Smile )
Разгледай сайта Iherb - има тема, от този сайт може да се поръчва всичко - без рецепта и най-важното на добри цени, възможно най-хубавите форми на всички витамини и минерали Simple Smile

Благодаря за бързия отговор! 💐
На 34 години съм, с две деца, като второто е на година и месец (ако това последното има значение). Правих си изследвания на щитовидната 15 дни след като родих, защото почти нямах кърма (не че успях да разбера какъв е проблема). Ще приложа снимка на тогавашните ми резултати, защото гледам, че и тогава съм си изследвала желязо и феритин. Иначе какво ще рече "по-сериозно заболяване"? Към този момент не знам да имам нещо по-сериозно. Ще се опитам да посетя и Хематолог!
За инсулина - докторката ми каза, че имам по-скоро хиперинсулинемия. Даде ми съвети за храненето, а Меглюкона е по-скоро да "задвижим" нещата. Като цяло доста напълнях с второто дете и храненето ми наистина не е ОК. Но ще вмъкна, че майка ми (както и други роднини по нейна линия) е с диабет.
За щитовидната - според ендокриноложката ми е добре 😀 По-интересното е, че не ме гледа на ехограф, а преди години друга докторка ми каза, че имам малко възелче. Изобщо не знам как да коментирам целия ми преглед и съм супер разочарована, защото много я хвалят тази докторка 😒 Ще прочета за хипофункцията.
За вит. Д - това е доза, която трябва да приемам всеки ден, нали така? Както и К2?
За желязото - може ли съвет за хубава форма, че изобщо не ги разбирам марките, дозите и т.н.?
За магнезия - сега пия магнезиев цитрат на Солгар, но ще свърши скоро и се чудя дали да не го сменя с магнезиев бисглицинат.
А по въпроса кое и кога - желязото сутрин на гладно ли се пие или може по-късно през деня, но преди ядене? До скоро приемах вит. Д сутрин и знам, че е хубаво до обяд да се приема. Сега обаче пия и Хром, та него го сложих сутрин, вит. Д на обяд и магнезия вечер. Не знам дали е ОК така, но ако вкарам и желязо - кога трябва да е? 😬🙈
Ще разгледам и iherb 🙃
Благодаря предварително!

# 463
  • София
Здравейте, детето ми има дефицит на вит Д. При минимум 80, той е с 58.
Калцият е на горната граница 2,8. Отбелязано е, че е повишен.
Ортопедът каза 6 капки вигантол. Има ли някакъв начин по-бързо да се набави дефицита? До сега приемаше спрея на бетер ю, по едно връскване. Другото ми дете е с 89, и за него се притеснявам да не падне.

На 7ми март сме при личния.
Здравей!
При по-сериозен дефицит на вит.Д, започва да се отделя калций от костите (зъбите...)  или просто да не се усвоява и да си стои в кръвта ( както е в случая)... затова и на бебета, още след раждането ( след 20-я ден) назначват вит.Д ( превенция от рахит и т.н.) ... до 1-2 год. възраст.
Доза 6х500=> 3000IU e Ok., но може да добавите и вит. К2 (МК-7). Има и детски, но нямам идея дали в БГ се предлага... в сайта iherb напр. има (има тема за него). Детските дози започват от 25mcg.
K2 вкарва калция в костната с-ма... и/или му пречи да я "напуска" ( едно от условията, защото това е сложно и зависи и от други фактори).
Правилния подход е, не бързо да се попълни дефицита, а да се попълни и да не се допуска  Simple Smile... защото, това е бавен процес и за костаната с-ма са от полза по-ниските дози, приемани по-дълго време... защото целта е да се подпомага костния/калциевият метаболизъм, а това е бавен и труден процес... Калция се отлага бавно, бавно в едни ламелки, които са много фини и  тънки ... и това е бавен процес ( ламелка по ламелка). В човешкото тяло, като цяло, процесите не трябва да се форсират... защото се докускат грешки в синтез и обновяване на тъкани ( в случая).
Проверете и за други дефицити... напр. желязо, цинк... защото, дефицита на вит.Д, никога не е самостоятелен и зависи и от други елементи. Добре е напр.  да приема и магнезий... също има детски - дозите започват от 50мг... зависи от възрастта на детето на детето
Не се притеснявай - хубавото е, че знаете вече за този проблем и ще го коригирате.
Детето трябва да се храни правилно ( витамини, минерали, протеин...) и да спортува/ да има повече движение...

silence``
Прехвърли си поста, моля,  в някоя от темите за Хормоните, за да не спамим тук, все пак темата е за вит.Д ( не че може, само той, да се коментира... според мен, защото за неговия дефицит, винаги има някаква причина и докато тя не се коригира, трудно или почти невъзможно е да се попълнят и поддържат добри нива)

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 07:05 от denis©

# 464
  • au bout du monde
Това дали е добре да се комбинира с вигантола? Детето е на 1г 6 месеца
https://galen.bg/terapija-i-zdrave/better-you-vitamin-d-k2-detsa-15ml

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 09:35 от La Libellule

Общи условия

Активация на акаунт