Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 65 127
  • 753
  •   1
Отговори
# 435
Като взимам витамин Д 2-3 таблетки наведнъж или сутрин и обед?

# 436
Скрит текст:
Витамин D е хубаво да почнеш да приемаш.

А желязото защо е толкова ниско, предвид допълнителния прием?
Желязото и феритина ми бяха с мега поднормени  стойности - мисля, че около 2, хемоглобинът ми беше 105, така че тези, които са сега, са резултат на много изпито желязо,  най-вероятно нещо не го усвоявам или губя много при цикъл, хематоложката не задълба повече,
желязото си го продължавам, въпросът е как се отнася към вит.Д
От моите записки - интервал поне 8 часа между желязо и витамин Д.
А по отношение на другите резултати според мен има нужда от прием на фолиева киселина и евентуално Б12. Може да пренесете питането си в темата за Б12, но посочете и мерните единици.

Току що ми изписаха 40 капки Вигантол седмично на тези резултати:

Скрит текст:
25OH Vitamin D                    7.63  ng/ml            20.0    43.0
Ionized Calcium (iCa++)    1.22  mmol/l    1.12    1.32
CALCIUM.TOTAL, SERUM    2.39  mmol/l     2.2    2.6
Inorganic phosphates    0.79 mmol/l             0.78    1.65

Изрично питах дали трябва да приемам и К2 - нямало нужда.
И нямало значение дали приемам по 6 капки всеки ден или 40 веднъж седмично. Това така ли е?

Ще бъда благодарна на всякакъв коментар Flowers Hibiscus

Не се препоръчва да се приемат големи дози еднократно, а за мен 20000 IU си е голяма доза.
Разделена обаче на дневни приеми е малко по-голяма от поддържащата доза при нормални нива на витамина. А тук има силен дефицит, който трудно ще се навакса.
Надявам се denis да се включи по отношение на К2.

# 437
20 000 ?
Аз разбрах че става дума за капка по 500 iu. 6 по 500 са 3 000 iu дневно.

Въпреки че не е уточнено в поста какъв препарат е изписан, с колко единици в 1 капка.

# 438
  • София
Ако става въпрос за мен, Вигантол ми е изписан. 1 капка е 500 IU, да. 40 капки наведнъж (както ендото ми каза днес) било ок. Аз бях започнала преди 10 дни по 6 капки на ден докато чаках часа днес да ми видят резултатите.
Озадачи ме, че каза, че нямало разлика дали 6 капки на ден или 40 наведнъж един път в седмицата. По-лесно било така, наведнъж Rolling Eyes

# 439
Озадачи ме, че каза, че нямало разлика дали 6 капки на ден или 40 наведнъж един път в седмицата. По-лесно било така, наведнъж Rolling Eyes
Да, няма разлика.
Иначе аз пия между 15 - 20 капки Вигантол на ден, че при 4 - 5 - 6, витамин Д ми е под долна граница. Когато пия по 14 капки и нагоре, го закрепвам около 34, при долна граница 30.

# 440

Наведнъж, след по-мазно хранене. Но пак ще повторя, че 2 таблетки са малко за наваксване на дефицит.

# 441
Витамин Д си е хормон, и е по-добре да се пие редовно на малки дози, а не на рядко ударни дози. Може да не се приема всеки ден, а примерно през 2-3 дена. Комбинирането с К2 е почти задължително, освен ако не приемате рядко в малки дози.

# 442

Наведнъж, след по-мазно хранене. Но пак ще повторя, че 2 таблетки са малко за наваксване на дефицит.
Казаха ми без К2 . Но колко наведнъж да взимам?

# 443
Витамин Д си е хормон, и е по-добре да се пие редовно на малки дози, а не на рядко ударни дози. Може да не се приема всеки ден, а примерно през 2-3 дена. Комбинирането с К2 е почти задължително, освен ако не приемате рядко в малки дози.
Аз пия х2 капки на ден.
Така ми е казал лекаря.
Ще гледам скоро да пусна витамин Д изследване и ще видим дали е добре като стойност и колко точно е необходимо да се пие.

# 444
Максималната доза вигантол на ден не беше ли 10 капки? Аз бих пила всеки ден по 6 капки.

# 445
Максималната доза вигантол на ден не беше ли 10 капки?
Не. Няма такава забрана.

# 446
Здравейте.Посъветвайте ме моля ви с кой витамин Д да започна и как да го приемам.Мисля че ми трябва и прием на Б 12 ако може да ми препоръчате някой от който сте доволни.Благодаря ви

# 447
Tuk.tam, Б12 ти е в норма. Трябва да се внимава с този витамин, не виждам причина за допълнителен прием.
Ти защо реши, че ти е необходим допълнително?

# 448
Tuk.tam, Б12 ти е в норма. Трябва да се внимава с този витамин, не виждам причина за допълнителен прием.
Здравейте.Защото целта ми е бременност и мосля че е добре ако бъде близо до горната граница.

# 449
Здравейте.Защото целта ми е бременност и мосля че е добре ако бъде близо до горната граница.
Важното е, че е в референтни граници и не е на долна граница.

Общи условия

Активация на акаунт