На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 35

• 90 722
  • 737
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
Привет!
Дробът, приготвен по този начин, е характерен за Одрин, така, както пататникът е характерен за Родопите, примерно. За Лозенград пък са типични някакви кюфтенца. Пълнения картоф, пълнените миди, балък екмекът са храни, които по-трудно ще намерим в тези градове, докато в Истанбул ги има в изобилие. Вероятно и другаде покрай морето. Да отидеш в Одрин и да не опиташ тава джигер е пропуск. Много хора не консумират дроб... и аз съм от тях... но пък в Айдън ям "тавук тава" - пилешко, приготвено по аналогичен начин на дроба. Добре приготвените ястия не са много мазни. Ако са, това значи, че мазнината не е била добре загрята и че не е отцедена добре. Подбирайте местата, на които сядате. Мъжът ми харесва повече дроба в Селимие кебап до джамията, но заради моята "тавук тава" сядаме обичайно в Айдън.
По стечение на обстоятелствата не сме сядали при Ниязи уста досега, но е в списъка. Ресторант има не само до пехливаните на изхода на града. В центъра, ако преминете през средата на закрития пазар и излезете от другата му страна ще намерите друго заведение на майстора. Вероятно първото.
цък поглед откъм задната улица... под флага насреща е изходът от средната пресечка на Алипаша чарши
Скрит текст:
Като прочетох, се успокоих.. Мислех, че съм единствената, която не е очарована от Айчичек. Разбира се, въпрос на вкус.

# 106
Превет!
Изчетох изцяло последните три теми "На пазар....", но пак останах с хиляда въпроса в секунда (типично за мен). Ако е удобно ще ги задам тук, а ако някои има опита ще се радвам да сподели. Родът на ММ  са бежанци от едно село близо до Лозенград и къщата, коята са притежали все още (след повече от 100 г) стои заключена с огромен катинар - по разкази на роднини, които са я посещавали. Искаме да отидем и да я видим.  Остава въпросът какъв тест трябва да си направим след като не сме ваксинирани? Разбрах, че от ГКПП М.Търново тази дни  (от 14-18.09. вкл) са връщали всички, които са с тест различен от ПСР. А другият нъпрос свързан с въпросния Хес код - имаме името на селото, но не и адрес - дали ще бъде удачно да попълня адреса на някои магазин в Лозенград?

# 107
  • у нас
Tedinadim, може с пср или антигенен тест.    В първия пост има линк към министерството и там пише как може да се пътува до Турция. Ако ще ходите само да видите къщата Хес код не ви трябва. Но ако ще ходите и по магазини и тн. - да, важи 1 год. Може да напишете адрес на някой магазин в Лозенград.
Кое е селото, ако не е тайна? Покрай границата има много западнали бълг. къщи в селата.

Последна редакция: нд, 19 сеп 2021, 18:18 от Sinara

# 108
Здравейте, искам да купя дамски дрехи на едро от Турция. Можете ли да ме насочите къде са местата в Одрин?

# 109
Да потвърдя и аз, че вече се пътува съвсем спокойно. В петък сутрин - 8 ч на Лесово - преминаване 15 мин. Връщане събота 14.30 ч пак от там 45 мин. На петъчния пазар няма тълпи, нито на складовете, нито на синия пазар в петък.

# 110
  • Бургас
Днес минахме през М. Търново с антигенен тест, няма никакъв проблем.

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 12:08 от Tintina

# 111
Здравейте, моля за напътствие къде се намира петъчния пазар-град, адрес и какво има на него?

# 112
  • Варна
Преди няколко години по Битиви имаше едно предаване "Ловци на храна" с шеф Андрей Токев и те също ходиха да ядат дроб в Одрин, в ресторанта на Ниязи уста , но в това, на което Беличката е дала адреса , като първото. Помня, че по стените на ресторанта имаше много черно-бели снимки.

# 113
Благодаря на всички за бързите отговори.
Sinara селото е Ислямбейли (старо име Урумбегли).

# 114
Здравейте , може ли някой да ми помогне с линк към преводач с камера и без да е нужен интернет .Дано да съм успяла да обясня.😊

# 115
Здравейте , може ли някой да ми помогне с линк към преводач с камера и без да е нужен интернет .Дано да съм успяла да обясня.😊
На Гугъл преводача ползвам аз. Изтегляш си го от магазина и после си теглиш езиците, с които искаш да боравиш.

# 116
На Гугъл преводача ползвам аз. Изтегляш си го от магазина и после си теглиш езиците, с които искаш да боравиш.
Благодаря !

# 117
Здравейте! Прочетох последните теми, както и първоначалната информация. Интересувам се от такситата в Одрин, както и какви сим карти ползвате, на кой турски оператор. Благодаря предварително!

# 118
  • Стара Загора
Дами, извинявам се ако е обсъждано, но спомените ми са съвсем бледи - някой ходил ли е в Karaagac и всъщност там ли се препоръчваха заведения за хранене?
Изглежда много спретнат квартал.

# 119
  • вкъщи
Това квартала след моста ли е, минаваш реката и е от другия край на Одрин. Ако е той, били сме там и е тотално различно от града. Много красиво, шарено и различно. Има заведения с оркестри и певци, народът танцува и се забавлява. Това обаче беше преди пандемията, сега не знам как е...Но определено е един различен Одрин и и струва да се види.

Общи условия

Активация на акаунт