ОСМИ клас 2021/2022: Учебната година предстои, нека по вода да им върви!

• 35 614
  • 736
  •   1
Отговори
# 645
Интересно защо всяко училище има собствени критерии ? От своя бюджет ли ги изплащат ?!

# 646
  • на Мелмак
Десем, така казаха на родителската. Родители попитаха, класната каза, че засега това е решението.

# 647
Кое училище е втора немска?
И ние не разчитаме на тях, те са доста малко за да са в помощ, но са стимул, награда за положения труд.

п.п. Desem и аз това видях, но не бях сигурна дали за същото училище става дума -73 СУ...?
Аз не бих повярвала толкова сляпо на това което казват учителите, не рядко не са запознати. В сайта на училището са обявени за предходните години, може би и директорите дори не са наясно още с тазгодишните, а какво остава за учителите. А вече видях че е възможно дори и директор да смени критериите след подаване на молби по обявени вече такива.

# 648
  • на Мелмак
73 СУ в София. Да, стимул са. Щерката иска да получава Simple Smile

# 649
Интересно защо всяко училище има собствени критерии ? От своя бюджет ли ги изплащат ?!
Отпускат се от бюджета. Могат и от собствения да добавят. Но нали се сещате, че има училища с 20 отличника  във випуск и такива със 120 .... Grinning
И в гимназията на дъщеря ми са по 20 лв стипендиите. Ми те всички взимат.

# 650
  • София
Да, Моли (Ети е отговорила).
Ети, може би защо са били много високи критериите затова да е казала така, т.е. все едно няма.

За съжаление парите не се отпускат от държавата пропорционално на децата с висок успех... както стимулиращо, така и демотивиращо може да е.
В двете училища сумите миналата година са били  26 или 22 лв. и 35 или 30 лв.

Баткото завърши с 5,70-73  9 клас и нямаше миналата година стипендия, вдигнаха летвата.
а бях му обещала да удвоим парите ако има стипендия, като може да си харчи за неговите си неща без да мрънкам Joy... наложи се да изплащам и основното.
10клас успехът е над 5.5 (като 1 срок бе под 5,5), но той директно си казва "няма смисъл да подавам, няма да получавам"

# 651
  • София
Втора немска няма стипендии за първи срок, от втори започва. Радвам се, че не разчитам на тези парички. Но наистина всяко училище само разпределя сумите и условията.
Това не е вярно. Аз преподавам в 73.СУ, класна съм на 11 клас и в момента събирам заявления за успех.

# 652
  • на Мелмак
За осми клас, първи срок. Това е осмокласна тема, нали? Дискусията е за първия срок.
Имаше и запитвания точно за висок успех - над 95 точки на матура, пак ли няма да има? Отговора беше утвърдителен!
Спирам, че нещо минах в обяснителен режим.

# 653
  • Варна
Добро утро Simple Smile
Видях, че съм изпуснала рожденика на Маги. Зло да го забрави Simple Smile Да е все така буден и многостранно развит младеж! Flowers Hibiscus

При нас ме е страх да отчитам какво се случва, за да не урочасам ситуацията. Класният разделил класа на 3 групи и всеки уикенд ще ги води нейде по баирите край града да се опознават. Първата група си е изкарала чудесно на съботния поход, щерката е планувана за тази седмица и тогава ще разказвам повече. Иначе с обучението - по АЕ са имали само 2ч досега, но са направили 2 контролни - тест със 100 затворени въпроса и съчинение "Как прекарах лятото". Днес предстои входно по физика, след това по математика. Домашните по математика са нереално големи, но господинът е казал, че няма да ги проверява, а са по-скоро насоки какво да решават за подготовка. Кой каквото и колкото реши. В час решавали "сериозните" задачи (от олимпиади и състезания). Но все пак това е само за преговор, ще видим като започнат новия материал как ще е.
За стипендии още не сме чули нищо, но и както каза Моли, тия 20 лв едва ли биха били стимул за някого, та не се и надяваме много-много на тях Simple Smile

# 654
  • София
В Първа немска ще имат  стипендии за първи срок, за успех над 5.75 от дипломата. Ще получат парите около Коледа. Не разбрах сумата, но в сайта пише, че са по 25 лв. ( ако е актуално още)

# 655
  • София
Привет на всички! Аз много ви изпуснах, кажи речи две-три теми 😳, но ще се постарая вече да съм по-редовна.
Накратко за нашите премеждия: Началото на септември бяхме на море в Турция (в крайна сметка заминахме и не съжаляваме). Ноо там имахме неприятности. Малкото ми момче единия ден започна да повръща, толкова яко, че за два часа така се обезводни, че стана жълт и започна да подбелва очите 🙁 През това време за медицинския персонал на хотела беше по-важно дали ще им се плати от застраховката вместо да помогнат на детето. Докато се чудеха и след мой луд скандал, положението на детето стана почти критично и се наложи да ни транспортират до болницата в града. Няма да влизам в подробности, важното е че стабилизираха сина ми, но когата дойде време да ни изпишат се оказа, че застрахователя Лев Инс не ни одобрява разходите и съответно от болницата не ни пускат да си тръгнем. Ситуацията се усложни и от факта, че освен турски език персонала не признава и не разбира нищо. Накрая ме свързваха по телефона с някаква рускиня… В крайна сметка останала без нерви, сили, без батерия на телефона, с две крайно притеснени деца (едното с мен и свидетел на всичко, а другото само в хотела), но слава богу с кредитна карта в джоба, си платих повече от половината от сумата за лечението и успяхме да се приберем в хотела. Сега превеждам документи и ще обжалвам пред застрахователя, но така съм набрала, че съм готова да стигна до кръв ако се наложи. Ами ако нямах пари в мен?!?!
Като изключим тези кошмарни една нощ и един ден, почивката беше на макс, забавлявахме се много, бяхме на разходка с кораб… абе турците знаят как да те забавляват.

Така, оплаках се, сега за осмокласничката Simple Smile Ами доволна е, класа й харесва, по-голямата част от учителите също. Дори започна да свиква с униформата 🙂 Родителска среща ще има онлайн другата седмица. Стипендията за успех е доколкото разбрах от детето 25 лв. Но класната й ми се обади и каза, че тя може да получава и социална стипендия, защото е с един родител. Ще видим колко ще е.
Честити да са всички рожденици, които съм пропуснала. Здрави и щастливи!
Стана дълго, ама като съм изостанала толкова… 😃

# 656
Десита, стискам силно палци да се пребориш със застрахователя и вие да сте добре. Как може при такова спешно състояние да отказват да покрият разходите!

Извинявам се за глупавия въпрос, който ще задам, но тези суми за стипендии на месец ли са или общо за първия срок? Навремето получвах стипендия, но нямам никакъв спомен колко е била. Помня само, че я изплащаха наведнъж. Щом казвате, че за 20лв не си струва, подозирам, че това е крайната сума, която получават децата, което наистина е крайно смешно.

# 657
  • Варна
Дъждец, на месец е сумата, но пак е смешна. Като ученичка също толкова получавах, а джобните ми бяха 15лв на месец... Сега давам джобни 50 (което на общия фон е малко, но никога не е оставала без пари), а стипендията е в същия размер като едно време. По-демотивиращото е, че чуват от приятелчета в други училища за съвсем други (дори трицифрени) суми и някак губят желание да се "борят" за тия 20лв. Те са си по-скоро "за чест и слава", а не за помощ.
Десита, важното е, че сте добре вече! Разбра ли се от какво му е прилошало на малкия? А относно застрахователя, мисля, че има групи за взаимопомощ, които могат да те насочат какво да предприемеш. Желая ти успех!

# 658
  • София
Дъждец, всеки месец. Не е голяма сумата, но децата се радват. Моята дъщеря спомена за 40 лв. в нейното училище.

Десита, на какво основание е отказала ЗК? Много е странно това - веднъж ми се наложи да водя детето в болница в чужбина и нямаше проблем - само трябваше да изчакам да ме насочат към съответното лечебно заведение. Дори покриха лекарствата, което ме учуди.

# 659
Мда, първият срок е 4-5 месеца. Ако е твърде голям гърч да се достигне успехът, наистина не си заслужава. Разликата обаче е фрапираща с училището, което отпуска 60лв.
При нас преди са вземали първите 10, но нямам представа колко е сумата и дали ще дават и тази година.

Общи условия

Активация на акаунт