Кюретаж и забременяване след това - тема 86

• 37 699
  • 776
  •   1
Отговори
# 240
А инфекции изследвахте ли и кой от многото пакети? Чакам второ мнение от специалист и ще пусна и тях, те поне излизат бързо за 1 ден (така казаха от Геника). Относно разчитането - аз мисля да се консултирам с генетик и имунолог, ако има някакви отклонения в тромбофилиите

# 241
  • Sofia
И аз ще си правя основния пакет в Геника тези дни. След мисед преди месец и половина. Само че аз съм с медикаментозен аборт. Изчаках един цикъл и сега подновихме опитите. Интересува ме после има ли от Геника някой, който да коментира становището от резултатите. Също така основният пакет достатъчен ли е? Препоръча ми го АГ, но каза, че нямало нужда от друго. Но знам ли...

Основният пакет показва дали имаш мутации в изследваните гени (две от които са високорискови и са най-важните). Иначе има още доста други. Може да се каже, че е достатъчен, ако излезнат мутации, които да налагат терапия. Тогава някои АГ казват, че няма смисъл да се изследват повече фактори, защото терапията е все една и съща. Но ако не излезнат никакви мутации от основния панел, няма как да занеш дали имаш някакви други, ако не се изследваш.

Резултатите излизат заедно с коментар към тях - кратко обяснение дадената мутация до какъв риск води (тромбози, аборти или др.). В Геника си имат генетик и можеш да се консултираш за повече разяснения.
Аз навремето отидох и на консултация при проф. Кременски в Майчин дом, но той май се пенсионира. Сега там можеш да се консултираш с проф. Савов.

# 242
И аз ще си правя основния пакет в Геника тези дни. След мисед преди месец и половина. Само че аз съм с медикаментозен аборт. Изчаках един цикъл и сега подновихме опитите. Интересува ме после има ли от Геника някой, който да коментира становището от резултатите. Също така основният пакет достатъчен ли е? Препоръча ми го АГ, но каза, че нямало нужда от друго. Но знам ли...

При предишното изследване го коментирах директно с генетик от Геника. Сега тромбофилията мисля отново с тях да го коментирам.
А след това с АГ при преглед обсъждаме отново.

# 243
  • Замък сред облаците
И на мен АГ ми препоръча основен след аборта, на своя глава пуснах пълен и добре че го направих, защото нямаше да ми излезе MTRR мутацията и да съм наясно, че трябва да приемам метилирани В витамини.

Иначе резултатите са придружени с изричен коментар какво значат мутациите (примерно при мен, възможни нарушения във фибринолизата, възможен повишен хомоцистеин, възможни дефекти в невралната тръба на плода при недостиг на В12). Допълнително ходих при проф. Лисичков в СБАЛХЗ за консултация, отдели ми 50 мин, разпитва ме надълго и широко за зравната история и навиците ми,  обясняваше ми много подробно за мутациите и леченията. Единственият минус е, че в СБАЛХЗ не проследяват терапии, трябва да си намериш хематолог за това отделно (аз утре примерно съм на първа консултация с др Кондева след 2 седмици терапия).

# 244
АА, т.е. лечението се започва и следи от хематолог ли? Извинявам се, ако не съм разбрала. Имам и друг въпрос - лечението следва да се предприеме само при бременност, или веднага след установяване на проблем, независимо дали има бременност?

Brin de muguet, аз малко се забавих с това изследване, но ще го направя със сигурност. Чувала съм за Кременски, ще имам предвид проф. Савов. Simple Smile

# 245
  • Замък сред облаците
Така, ако става въпрос за тромбофилия - назначава се при бременност или при инвитро съответно. Следи се от хематолог, разбира се, макар че много АГта почнаха да се разпореждат с терапии за кръвта, което не им е по специалността в крайна сметка. Въпрос на избор е на кого ще се довериш, моята АГ не се меси в терапиите за тромбофилия примерно.

При бременност под влияние на новия хормонален баланс в организма кръвта на здравата бременна жена се сгъстява до 7 пъти. При наличие на вродени (генетични мутации) или придобити (антофосфолипиден синдром) тромбофилии, са налице различни фактори, което могат да предразполагат към намалено фибринолизиране на тромбоцитите, по-големи и лесни агрегации на тромбоцити (тромби), проблеми със съсирваемостта и др. Всички това води до риск от тромбози, прокървявания, прееклампсия и прочее проблеми, които могат да попречат на здрава бременност. Леченията най-често са елементарни - инжекции с нискомолекулен хепарин или аспирин, според вида на мутациите. Но трябва да се следят стриктно, защото си носят рисковете (аз от началната терапия с аспирин леко прокървих и съм само на инжекции сега).

Понякога при тромбофилии може да се получи и извън бременност дълбока венозна тромбоза, най-често на долните крайници. Предразполагащи фактори са прием на противозачатъчни, пушене, наднормено тегло и/или заседнал начин на живот. Ако човек претърпи такава тромбоза, обикновено назначават някаква терапия, примерно с аспирин протект за дълги периоди от време.

# 246
АА, благодаря за изчерпателния отговор! Simple Smile

# 247
Момичета, точно днес преди 1 година разбрах, че съм бременна за първи път. За съжаление в 8+4гс сърчицето на моето бебче спря и точно преди Коледа ми направиха кюретаж. За мен беше огромен шок и страдах безумно много. Всичко ми беше черно.
Моят начин да се преборя с огромната мъка беше да се насоча изцяло към нов опит. Направих всички възможни изследвания, за които прочетох тук във форума, правих консултации с препоръчани лекари, взимах добавки и какво ли още не. И още на следващия цикъл забременях отново (след разрешение от моята АГ) от само един опит. Изобщо не вярвах, че ще се случи толкова бързо, защото съм на 37, с почти изчерпан яйчников резерв и само един яйчник. Ама ето че се случи... напук на всичко.
От изследванията излязоха няколко нискорискови мутации и леко повишени НК клетки. Направих си вливка при доц. Русев, започнах да си бия Клексан всеки ден, смених АГ с такава, която се занимава с проблемна бременност, ходих всяка седмица на прегледи при няколко различни лекари. Като цяло бях обсебена да изследвам всичко и да проверя за всякакви възможни проблеми. Дадох хиляди за куп ненужни неща, само за да съм спокойна. Бях много наплашена, че пак ще се случи нещо лошо... за щастие всичко е наред!
И така на 18.10 се роди нашето прекрасно момиченце! Естествено, че не съм забравила моето изгубено бебче и никога няма да го забравя, но мъката ми е изключително притъпена от радостта, която ми дава моето прекрасно момиче!
Пожелавам на всяка една от вас това щастие и не губете вярата, че след нощта винаги изгрява слънце!

# 248
cherry_blossom
Изключително много се радвам за теб.
Благодаря за лъча светлина, който ни изпрати!
Желая ви безкрайно много моменти на щастие! Бъдете здрави! ❤🍀🐣

# 249
Благодаря ти, cherry!
Едни такива думи наистина дават усмивка, сили и най-вече вяра!

# 250
cherry_blossom, много се радвам да чуя такива истории с хубав завършек! Бъдете здрави!

# 251
  • София
Честита радост!!! Да сте здрави пожелавам от сърце и безкрайно щастливи! 💗Дай Боже на всяка една от нас такава благословия! 🙏🍀🤞💗

# 252
Един може би странен въпрос..

След като подновихте опитите и се случи очакваната бременност, усетихте ли симптоми преди да направите тест?

Един вид..след като 1 път вече познавате симптомите на тялото си, усетихте ли, че сте бременна преди това да се потвърди с теста Confused

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 16:36 от Анонимен

# 253
  • Sofia
Това, което усетих още преди положителен тест и при втората бременност и при третата, е че имах леко повишена температура 37,1/37,2. Гърдите и крайниците ми бяха нетипично топли, а по принцип са ми студени до направо ледени (за стъпалата).
Но това може да се дължи на хормоналните промени. Странното е, че преди цикъл никога не съм засичала подобно затопляне, тоест не е част от ПМС.

Последна редакция: пт, 19 ное 2021, 18:47 от Brin de muguet

# 254
Здравейте  аз пък изчакам 1 месец дойде ми следващата менструация на време обаче като отидох на лекар съм получила киста
Това лошо ли е много другата седмица трябва да отида пак

Общи условия

Активация на акаунт