Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 087
  • 756
  •   2
Отговори
# 180
  • волно калдъръмче
При мен беше с всички екстри: напълняване, стави, екстрасистоли, задъхване, непоносими чести вълни, обилно потене, безсъние, повяхнала кожа, задълбочаване на назолабиални бръчки, сериозен косопад с отслабване на косъма, раздразнителност, нервност, влагалищна сухота и спад на либидото. Започнах да наблюдавам определени деформации в стойката си, глезените на краката ми напълняха и като цяло налях много подбедриците, раменете не просто се заоблиха, а започнаха да добиват вид на балон, много лошо натрупах излишна маса по гръб, корем и паласки, чувствах се подпухнала, краката ми започнаха да придобиват форма на О, изгърбих се и нищо не беше в състояние да ми върне предишния вид.

Тези изменения настъпваха постепенно с времето. Бях на 40-42 когато се върнах назад и установих, че за две-три години съм се състарила значително. Имах още цикъл и през ум не ми е минавало, че може да съм в пременопауза.

През цялото време съм се стремяла да поддържам активен начин на живот - кардио, плуване, колело, много разходки и преходи в планината, включих специални упражнения за подобряване на стойката, ходих на терапевтичен масаж. За шест месеца колебания в цикъла и търсене на причини и решения симптомите, характерни за менопаузата, се проявиха. За щастие ендокринологът и гинекологът бяха на едно мнение и сега съм към живите с ХЗТ. В перфектна форма съм. Всичко това, което ме притесняваше, е овладяно. Ставите ми отново са гъвкави. Поддържам постоянно тегло леко над нормата, но тялото ми е хармонично, стойката ми е изправена и стегната. С лекота поддържам тази форма. Не се лишавам от нищо, но ям с мярка. Нося дрехи, които не съм обличала от 15 години. Косата пак капе, но вече и расте нова. Харесвам се много повече от преди. Притеснява ме дали ще трябва да премина през целия този ад, когато спра хормоните.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 15:42 от Вяра

# 181
  • София
Кой те кара да ги спираш? Пий си ги до 60, после уж менопаузалните симптоми отзвучавали.

# 182
Късметлийка. Заради гърдите не мога да пия ХЗТ и си страдам. Мислех че вече мога да спирам фемовитата и ремифемина ама като го спрях стана една... Върнах се към вълните отпреди 2 години, чак с прилошаване. Почнах ги отново. Не съм перфектна но определено е доста по-добре.

За килограмите е много зле. Отслабнах 5 кила за няколко месеца, което за моят ръст въобще не е много. Но не мога да падна под 80. Малко да пофилософствам. Всъшност, смятам, че не е толкова лошо че преминавам към менопауза, толкова бавно ( почти 4 години) и с толкова екстри. Ако ми беше спряло и раз и ме бяха споходили от раз всички сегашни болежки, драстични визуални, физически, ментални промени, най-вероятно щях да се скапя психически  от това, че трябва да се приема такава  - нова, променена не към по-добро. А така, вече четвърта година нещата стават на час по лъжичка. По-щадящо го намирам някак.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 15:50 от _re_ge

# 183
При мен ментално нещо от раз се случва и съм отчаяна …😭
Иначе физически съм добре с малки изключения, но за 45г жена изглеждам перфектна.Вчера разхождах бебето на приятел и сестра му каза: “- Като те гледам отстрани, няма как да кажа, че не си майка на това бебе, като момиче си.”
Нооо…умът и душата ми нещо много страдат.

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 20:16 от ДХ3

# 184
При мен беше с всички екстри: напълняване, стави, екстрасистоли, задъхване, непоносими чести вълни, обилно потене, безсъние, повяхнала кожа, задълбочаване на назолабиални бръчки, сериозен косопад с отслабване на косъма, раздразнителност, нервност, влагалищна сухота и спад на либидото. Започнах да наблюдавам определени деформации в стойката си, глезените на краката ми напълняха и като цяло налях много подбедриците, раменете не просто се заоблиха, а започнаха да добиват вид на балон, много лошо натрупах излишна маса по гръб, корем и паласки, чувствах се подпухнала, краката ми започнаха да придобиват форма на О, изгърбих се и нищо не беше в състояние да ми върне предишния вид.

Тези изменения настъпваха постепенно с времето. Бях на 40-42 когато се върнах назад и установих, че за две-три години съм се състарила значително. Имах още цикъл и през ум не ми е минавало, че може да съм в пременопауза.

През цялото време съм се стремяла да поддържам активен начин на живот - кардио, плуване, колело, много разходки и преходи в планината, включих специални упражнения за подобряване на стойката, ходих на терапевтичен масаж. За шест месеца колебания в цикъла и търсене на причини и решения симптомите, характерни за менопаузата, се проявиха. За щастие ендокринологът и гинекологът бяха на едно мнение и сега съм към живите с ХЗТ. В перфектна форма съм. Всичко това, което ме притесняваше, е овладяно. Ставите ми отново са гъвкави. Поддържам постоянно тегло леко над нормата, но тялото ми е хармонично, стойката ми е изправена и стегната. С лекота поддържам тази форма. Не се лишавам от нищо, но ям с мярка. Нося дрехи, които не съм обличала от 15 години. Косата пак капе, но вече и расте нова. Харесвам се много повече от преди. Притеснява ме дали ще трябва да премина през целия този ад, когато спра хормоните.
Хубаво е,че ХЗТ така Ви действа!Аз обаче не мога да пия хормони заради ендометриозата.Евентуално от септември фитоестрогени, а те са слаби.Дори незнам дали ще ми действат!Но ако видя ,че нещата излизат извън контрол с килограмите, състаряването и секса ако куца,предпочитам да пия хормони въпреки ендометриозата!

# 185
Девойки, аз навършвам 54 след няколко седмици. Къде се мерите с мен на 40+ или 45 +.... Аз съм в друга категория вече...

# 186
Девойки, аз навършвам 54 след няколко седмици. Къде се мерите с мен на 40+ или 45 +.... Аз съм в друга категория вече...
О, не се меря аз, по-скоро се плаша какво ми предстои ако сега се чувствам така.😓
То затова ви чета, да събирам кураж и информация как да оцелявам.😅

# 187
  • София
Реге, аз ти водя с една година. От две години съм на ХЗТ. Е, килограмите не спаднаха, но екстрасистолите изчезнаха, няма вълни, няма изсъхване на кожата, сексът си е супер.

# 188
  • волно калдъръмче
Реге, аз ти водя с една година. От две години съм на ХЗТ. Е, килограмите не спаднаха, но екстрасистолите изчезнаха, няма вълни, няма изсъхване на кожата, сексът си е супер.
Забравих да спомена и раздразнените черва и газовете. Мислех че правя рак на дебелото черво. С ХЗТ и това отшумя и се успокоих, че ми няма нищо.

За сухата кожа се препоръчва допълнително витамин Е, а за профилактика на ставите витамин Д (Вигантол).

Последна редакция: вт, 19 юли 2022, 17:33 от Вяра

# 189
Относно секса на мен ми казаха два месеца.Като чета статии пише ,че може след 6 седмици-вече нямам търпение.Утре ми е 42 ден.

# 190
  • София
Забравих да спомена и раздразнените черва и газовете. Мислех че правя рак на дебелото черво. С ХЗТ и това отшумя и се успокоих, че ми няма нищо.

За сухата кожа се препоръчва допълнително витамин Е, а за профилактика на ставите витамин Д (Вигантол).
Здравейте, може ли да кажете малко повече, какво имате предвид за раздразнени черва? Ще съм ви благодарна за отговор.

# 191
  • волно калдъръмче
Здравейте, може ли да кажете малко повече, какво имате предвид за раздразнени черва? Ще съм ви благодарна за отговор.
След консумиране на определени храни (млечни и някои плодове) започват болезнени спазми, куркане, усещаш движение  в червата и подуване. Спешно отиваш до тоалетна с разстройство. Рязко се подобряват нещата, но подуването остава. На следващия ден може да си със запек и да не може да изходиш няколко дни. Усещаш, че дебелото черво не се прочиства добре. Това редуване на запек с диария може да те побърка. Няма ден, в който да си като нормалните хора, независимо от прецизността, с която формираш менюто си. Дори и спирането на въглехидратите не е решение  за запека. Днес може да те дразни киселото мляко на определена марка, утре го сменяш - няма проблем. Продължаваш упорито с това, което работи - пак проблем. Затова реших да експериментирам с домашен кефир заради полезните бактерии и за да приемам все пак някакви белтъчини. Целулитът, който натрупах, беше страшен и спрях млечните. Реших, че чревната ми микрофлора е нарушена. Започнах пробиотици и вода с алги - нищо.

# 192

[/quote] Ох, и аз съм така с червата и точно това си мисля за рак. Благодаря за споделеното, май наистина е от менопаузата.

# 193
  • София
Благодаря, Вяра.

# 194
Разбира се ореглед при гастро, вътрешни болести, колоноскопия са належащи, ако човек има дълго време оплаквания.
Писала съм,ме при мен се оказа възпалена жлъчка, пълна с камъни.
Но пропускливи черва също отговарят на такива симптоми.Може да се направи тест за непоносимост към храни да се спрат за дълъг период-6м-12м
За няколко дни няма да се установи дали проблемът е дадена храна.

Общи условия

Активация на акаунт