Какво правят жени в менопауза, когато... 9

• 109 076
  • 756
  •   2
Отговори
# 495
Те май са с рецепта някои, но в Бг досега всичко даваха без.

# 496
  • София
Преди години си купих посъветвана от артекарката някакво хапче с кодеин за упоритата ми кашлица. Бях изпила де що имаше сиропи. Още с първото хапче ми намаля драстично. За има няма три дена спрях да кашлям.

# 497
Може би отровата е в дозата.

# 498
Здравейте момичета!
От 3г. съм в менопауза.
На 46г съм.
Екстрите си ги търпя, още повече, че след голям стрес Март месец, доста  се увеличиха.
Но последните два месеца нещата се успокоиха и...ново 20.
В началото на Декември бях на гинекологичен преглед защото се появи гъсто , безцветно течение , което се промени към бледо-жълтеникаво. На ехографът всичко беше нормално . Взеха ми цитонамазка и резултатите трябва да ги взема тези дни. Изписа ми антибиотик и глобули, но тях не ги слагах.
С появата на това течение започнаха болки в областта на яйчниците , отиващи към бъбреците. Напрежение в гърдите също.
От 3 дни силно разстройство и на всичкото отгоре съм и с настинка.
И от снощи имам кървене. Не е силно, светло е на цвят, но след 3г. пауза ме стресира.
Днес ще се опитам да мина на преглед , защото лекарят работи само следобед и е без записване. Отиваш и чакаш.
Пуснах си сама това изследване преди прегледа мин. месец, но резултата не беше готов и не го споделих с доктора.

Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Прогестерон (Progesterone)¹      <0.159   nmol/l   Виж забележка под черта

Референтни граници на Прогестерон ( Progesterone ) за жени в репродуктивна възраст по фази в nmol/L:
фоликулна 0.18-2.84; овулаторна 0.38-38.1; лутеална 5.82-75.9;
За жени в менопауза: до 0.40 nmol/L;
Може ли да споделите опит?
Благодаря и хубав ден!

# 499
  • sofia
За кървенето задължително на лекар!

# 500
За кървенето задължително на лекар!
Подкрепям.

# 501
Отидох вчера на преглед.
Важеше ми още направлението от Декември.
Прегледа ме на ехограф и каза, че има  кръв в матката.
Поиска да отида пак, след като кървенето е спряло и имам поне 2 чисти дни.
Тогава ще огледа с другият ехограф и ще реши какво да се прави.
Според него- евала за което- няма смисъл от излишни манипулации, без да се знае с точност има ли полип или не.
Кисти нямам, но това си е чист цикъл за мен.
Цитонамазката е ок.
Още не мога да осъзная този цикъл откъде дойде.

# 502
  • sofia
Благодаря ти, че сподели какво се случва!:wink:
Дано всичко се развие в една благоприятна посока!

# 503
Здравейте, от известно време ме налегнаха мисли за остеопорозата Rolling Eyes
Знам, че костната плътност намалява с възрастта, трябва ли по специален хранителен режим или да се взимат добавки в този превъзходен период -;)?
Не съм по сиренето, не че не обичам просто, нямам навика да си хапвам ей така, ежедневно например.
Кисело мляко си правя с плодове, чиа, ленено семе или овесени ядки

# 504
Здравейте, от известно време ме налегнаха мисли за остеопорозата Rolling Eyes
............................
Не съм по сиренето, не че не обичам просто, нямам навика да си хапвам ей така, ежедневно например.
............................

Най-доброто, което можем да правим за запазване на костната плътност, са редовни силови тренировки и правилно хранене.
Има страшно много доказателства, че именно силовите тренировки (със съпротивление) са ключови в това отношение.
Чудесно е, че не си падате по сиренето. Отминаха времената, когато се смяташе, че млечните продукти са ценни за костите. Сега науката е наясно, че те вредят. Не просто не са полезни, а директно вредят.
Лошо  е за тези, които са пристрастени към тях - като майка ми и свекърва ми например. И двете цял живот пият мляко и ядат сирене на корем, "щото е полезно", и двете са с тежка остеопороза и артрози, но продължават да пият прясно мляко и да ядат сирене всеки ден - не можели без тях Confused
Зелеви и бобови храни, спанак, сусам, конопено семе, разните ядкови млека са чудесен източник на калций.
Добавки за костите аз лично не взимам (на 51 г. съм).

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 12:41 от Vetrena

# 505
Най-доброто, което можем да правим за запазване на костната плътност, са редовни силови тренировки и правилно хранене.
Има страшно много доказателства, че именно силовите тренировки (със съпротивление) са ключови в това отношение.

Това ми звучи супер, от една година се занимавам точно с такива тренировки, с тежести,
с храненето се старая- също.

Много благодаря за коментара Ви Simple Smile

# 506
За костите следя вит Д, това е.Пусках си калций, лекар ми го искаше профилактично, не знам какво казва такова изследване.Костна плътност не съм мерила още:

# 507
  • оттам, откъдето започва България
Аз съм с напреднала остеопороза, която се установи при преглед. Освен това и нивото на вит. Д също ми е под минимума. Поне 3 месеца ще трябва да впръсквам вит. Д, правя изследване дали е в норма и след това ще пия някакво хапче, което се взема еднократно в месеца, но не знам колко месеца ще продължи лечението. И лечението е само за задържане на процеса, няма връщане назад. Simple Smile

# 508
За остеопорозата се прави Декса изследване, нещо като рентген е, което е най-информативно. Ако там се покаже някое отклонение, се пускат специални изследвания като вит. Д и други, и се действа по нататък според изследванията.
Моето Д също е средно, и ту го вдигам, ту пак пада.
По лошото е, че ми предлагат инжекции Пролия, а ме е страх от страничните ефекти, особено от некроза на челюстта.
Калцият от растителни храни се усвоява слабо, не разчитайте много на това.
Ранобудна, какво хапче, някой биофосфонат, Фосаванс предполагам 🤔
Доколкото зная, за по тежки форми предлагат направо инжекции - Бонвива или Пролия 🤔
Чета, че много важно за костите е да се пие вит. К2-МК4.

Последна редакция: пт, 05 яну 2024, 14:03 от Lemy

# 509
Аз още не съм в менопауза.
Но да ви питам има ли някой с шипове на стъпалата и как се справяте.
Имам шипове на петите и много болят. Сетих се за шиповете, когато споменахте за вит. Д и К, защото за правилното отлагане на калций в костите ми казаха да пия  добавка  Кинон Д3.

Общи условия

Активация на акаунт