Избор на прахосмукачка - 5

 • 37 735
 • 730
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 3 096
Каква прахосмукачка е подходяща за дом с котка, а настилките са ламинат, паркет, теракот, мокет, персийски килим и килим с къс, дебел и гъст косъм? Обикновената четка едвам помръдва по килимите и е ужадно трудно да се почистят. Взех допълнително турбо четка, с която е много по-добре и обира много по-лесно и с по-малко минавания космите, но пък доколкото знам, турбо четките не са подходящи за твърди настилки. Което ще рече, че първо трябва да се минат килимите с турбо четката, а след това само твърдите настилки с друга четка, което за мен лично е голямо неудобство.

Мислехме да вземем робот, но ми се струва, че няма да се справи, освен това има и прагове, които може да го затруднят. С една дума, отказахме се от този вариант и търся обикновена прахосмукачка.

Имам безжична вертикална, при която с бутон се минава към турбо четка, но не е подходяща за нашите заради многото килими и голямата площ, не знам дали едно зареждане на батерията ще стигне за целия апартамент.

Някакви предложения?

# 16
 • Мнения: 42 543
Аз не виждам какво толкова му е неудобството да смениш една четка с друга. Но ако толкова ти тежи, потърси комбинирана турбочетка. Когато аз имах такава с натискане с крак на едно бутонче върху четката валякът с космите се повдигаше, а космите на четката излизаха надолу и ставаше обикновена четка. Мислех си, че всички са такива, не съм гледала от тогава насам. Лошото е, че все пак въздухът минава покрай четката и някои косми се закачат по нея.  Ама пък не сменяш. Иначе косми от килими само с турбочетка или електрическа четка.

# 17
 • Мнения: 7 008
Неудобството идва от друго. Чистиш твърдите настилки и когато стигнеш до килима трябва да отидеш и да вземеш отнякъде турбочетката, защото ти не я носиш със себе си. След това изчистваш килима и пак трябва да отидеш да вземеш нормалната четка и да смениш турбо четката. Другия вариант е да изчистиш първо твърдите, а след това килимите /аз така правя/, но тогава пък трябва да се връщаш в стаи където си бил вече ако имаш в повече стаи килими.

# 18
 • Мнения: 3 096
Да, точно както го е описал The_Third е. Апартаментът е голям, често има преход от килим към твърда настилка и за мен лично е неудобство да се сменят четките. Вертикална прахосмукачка ли трябва да търся за бързо превключване на четките?

# 19
 • Мнения: 7 008
Какво имаш предвид под вертикална? Вертикална класическа с кабел или вертикална безжична?

# 20
 • Мнения: 3 096
Вертикална безжична би била супер, но се опасявам, че батерията няма да изкара да се минат всички килими на максимална мощност.

# 21
 • Мнения: X
На максимална сигурно няма, но зависи от модела и батерията. Аз новата батерия на Дайсън буквално не мога да я изхабя. Съвсем сериозно. Днес след като изчистих гладките подове, пуснах на максимална мощност върху килима. Той е към 20 кв.м., рошав и много дебел. Със старата батерия при такава рутина батерията свършваше за 3-4 минути, защото преди това към 20 минути съм чистила на по-ниската скорост. Сега обаче не свършва. Чистих и тревата на терасата, и мебелите, и стълбите, все на максимална степен, но така и не свърши батерията. 

В тази връзка, искам да попитам нещо. Вярно ли е, че преди зареждане е хубаво батерията да е изхабена изцяло, защото иначе й се съкращава живота?

# 22
 • Мнения: 7 008
Не, напротив. По-добре я зареждай преди да се е изхабила. Това с пълното разреждане беше валидно за никел-кадмиевите батерии и донякъде за никел-металхидридните.

# 23
 • Мнения: X
The_Third, благодаря. Двама човека ми го казаха, и двамата са инженери. И аз чистя докато свърши батерията, но тази не иска да свършва. Тя сигурно затова и  предната са прецака сравнително бързо.

# 24
 • Мнения: 7 008
При никел-кадмиевите батерии имаше памет ефект. Примерно батерията ти е 1000mAh и като я разредиш до 500mAh ако я заредиш тя все едно запомня 500mAh и толкова ти отдава. Затова при тези батерии зарядните имаха функция разреждане, първо я разреждаш и чак след това започваш да я зареждаш. Батериите на първите мобилни телефони бяха никел-металхидридни и при тях го имаше донякъде този ефект и затова хората свикнаха, че зарядните батерии трябва да се разреждат докрай. Ама при литиевите го няма това. При тях е лошо да се разреждат много и да стоят разредени.

# 25
 • Пловдив
 • Мнения: 3 615
The_Third, благодаря. Двама човека ми го казаха, и двамата са инженери. И аз чистя докато свърши батерията, но тази не иска да свършва. Тя сигурно затова и  предната са прецака сравнително бързо.
Soft Click, моля те припомни с кой дайсън си и на каква цена взе новата батерия?
Благодаря.

# 26
 • Мнения: X
V8, батерията е взех за около 50 евро, намалена от 70.

# 27
 • Бургас
 • Мнения: 20
Здравейте, търся мнения за тази прахосмукачка  https://brosbg.com/xiaomi-vacuum-deerma-dx700-product-18741
Пише, че всмукателната мощност е 15 KPa,  това малко или много е?

# 28
 • Мнения: 12 033
Нямам представа малко ли е или много, но е написано некоректно.  В килоПаскали се мери налягане.

# 29
 • Мнения: 7 008
Правилно е в килопаскали. Означава, че е в състояние да създаде разлика от 15 KPa в сравнение с атмосферното налягане. Само дето от този показател не може да се разбере много как ще работи прахосмукачката. Донякъде би ти помогнал ако я сравняваш с друга прахосмукачка на която също и знаеш този показател.

Общи условия

Активация на акаунт