Нашите орхидеи – тема 36

• 30 366
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
На повърхността, ако е само, да, ама ако целия обем е сфагнум, при мен поне, стои влажен дълго време.
Иначе на няолко орхи съм сложила по малко само отгоре да "дърпа" новите корени в субстрата - там като е само, съхне бързо.

# 166

Помагайте 😪

# 167
Вадиш, измиваш с вода и отстраняваш всичкия стар субстрат. След това пръскаш корените с 3% кислородна вода. После пресаждаш в нов субстрат и следиш да не преполиваш.

# 168
  • Мадрид / София
Вадиш, измиваш с вода и отстраняваш всичкия стар субстрат. След това пръскаш корените с 3% кислородна вода. После пресаждаш в нов субстрат и следиш да не преполиваш.
Точно. Действай така, както ти казва Миоки.

# 169
Само да добавя за кислородната вода. След като се напръскат хубаво корение, се оставя за 2-3 минути да шупне. Няма нужда от изплакване след това.

# 170
Аз пък не съм с наблюдение, че сфагнумът държи чак толкоз влага, напротив. Просъхва за норматив при мен.
Ако е по-рехав, наистина просъхва бързо. Аз също ги оставям в сфагнум, тези които са били закупени в него. Но преди да ги заотглеждам, ги вадя и махам част от сфагнума, защото в повечето случаи е МНОГО силно наблъскан вътре, тогава стои мокър много дълго време.

# 171
  • Варна
Marble_beach,
аз не разбрах какво точно те притеснява?

# 172
Има мухъл по корите и корените.

# 173
  • Варна
Аха, ясно. Като увеличих снимката го видях.

# 174
  • Тра-ла-ла
Вчера писах в общата цветарска тема погрешка. Днес съм тук. Вчера резнах единия цветонос, че търгна да пожълтява. Днес пожълтяването продължи и бързо слезе под отрязаното. Утре ще стигне и до бебето. Какво да правя го правя? Има 3 листенца и едно коренче около 4-5 см.
Скрит текст:

# 175
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има вероятност да не слезе под кейкито и то да се изхранва нормално. ако слезе, ще го резнеш и ще му дадеш шанс да се развива само.
съветът ми е - изчакай да видиш накъде ще тръгне и после ще го мислиш.

# 176
  • София
Съгласна съм с st. Dobri. Имам няколко, които засушиха цветоноса до кейкито. Даже и надолу, но оставят здрава ивица към него. Ето едно такова:

# 177
  • Тра-ла-ла
Съгласна съм с st. Dobri. Имам няколко, които засушиха цветоноса до кейкито. Даже и надолу, но оставят здрава ивица към него.
Каква е тази жълта чашка?! Подготвяш коренчето като форма за присаждане?!

# 178
Това според вас дали е цветонос?

# 179
  • Мадрид / София
На цветонос прилича, Миоки.

Джулая, едното коренче е потопено във вода в жълтата чашка. Прави се когато влагата не е достатъчна при липса на достатъчно коренчета. Ако видиш, че се дехидратира бебето ( листата омекват и се сбръчкват леко) можеш да го приложиш и ти.

Общи условия

Активация на акаунт