Нашите орхидеи – тема 36

• 30 368
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
  • Мадрид / София
Може да се сложи малко тор с дълго подхранване (6 месеца) по края на саксията и заровени на 1 см в субстрата. Отделно веднъж седмично да се торят с течна тор в малки количества. По-разредено от посоченото от производителя, като предварително се поливат с вода и след това с торта за да не се изгорят корените от торта. И после 2 пъти седмично сутринта листата се пръскат с Калций и/или Магнезий.

# 211
  • Пловдив
Здравейте момичета, имам нужда от помощ. Преди време бях писала, че една от орхидеите ми е останала почти без корени. Има два цветоноса, които не съм отрязала, защото са свежи, зелени. На единия излизаше нещо, което се оказа кейки. В момента майката остана само с едно листо и без корени, коренчетата, които бяха набъбнали по стъблото май няма да ги бъде. Обаче пък кейкито си расте, даже и на другия цветанос тръгва друго. Въпросът ми е дали може някак само със старите цветоноси без растение майка да се изхранят бебета и как става. Ето как изглежда в момента
Скрит текст:

Кейкито

и другото

Предварително благодаря!

# 212
  • София
jujasol, може и без майчиното растение. Разбира се - не винаги. Имам три отрязани цветоноса в затворени съдове с малко вода, половин таблетка въглен и капка течна тор. Най-старият ми е от юни, вторият от юли, а последният от август. Пъвият извади кейки, което в момента е с два листа по 5-6 см. и два корена по 3-4 см. Вотрият извди две кейкита, които са само на листенца и то дребни - по около 2-3 см. Третият е надул пъпките, но още се чуди - кейки или разклонения да прави. Важно е, освен светлината, да имат и по-висока температура. При високи температури (според мен над 30 градуса) фалчетата са склонни да оформят кейки, а не разклонения и пъпки.
На майката и трябват бани с фунгицид. Всяко поливане/накисване следващите месеци да е с фунгицид. Може и да се оправи, но няма да успее и кейките и себе си.

Добавям снимка от преди две седмици на най-стария, като сега коренчетата са почти двойно по-големи:

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 12:59 от Raya

# 213
  • Пловдив
Да попитам таблетки въглен (така ли се казва) от къде се купува и какъв точно фунгицид. Не са ми ясни препаратите. Иначе майката не я поливам, само пулверизирам, искам да не загива за да изхрани бебетата, за пръв път ми се случва.
Вчера се наградих с това

# 214
  • София
Въгленът е Активен въглен от човешка аптека. Има на капсули и на таблетки. Виждала съм и на прах в кутийка/шишенце, но само на чужда снимка. Той не е фунгицид в смисълът, който се има предвид в агроаптеките. Не е като Топсин или Суич. По-скоро действа засушаващо и съдържа минерали от рода на калий, калций и фосфор.  Променя киселинността. Хората го пият най-често при хранителни натравяния. За орхидеите го ползвам за запечатване на срезове и за поддържане на вода, в която не искам да се развиват плесени.

Честита нова красотичка!

# 215
Гледала съм клипове в ютуб как отглеждат цветоноси без основно растение точно в такива запечатани съдове с вода. Така се поддържа влажност на въздуха в съда близо 100%. За съжаление не помня подробности за сетъпите. Мисля, че може да се получи това и с майчиното растение - цялото да е над водата.

# 216
  • София
Майчиното растение има гъбично заболяване. Вижда се по почернелите зачатъци на корените. Ако се сложи в съд с висока влажност или над вода, ще се покрие с плесен за няколко дни. Всъщност, това което наричаме плесен са хифи на гъбичките. Има шанс за майката, ако се потапя на два-три дни за по 5-10 минути в разтвор на системен фунгицид заедно с листата. Няма гаранция, че ще оживее. Поне моят опит е такъв.

# 217
А не може ли да се съчетае третирането с фунгицид и поддържането във висока влажност?

# 218
  • Пловдив
Raya, майчиното растение явно няма да го спася, мисля да направя с цветоносите като теб. Трябва да купя въглен и фунгицид, тор имам. Само не мога да разбера това стъклена ваза ли е и как точно си го затворила. А водата вътре сменя ли се и колко често?

# 219
На пластмасово шише с гърлото надолу прилича.

# 220
  • София
jujasol, Миоки,
това е пластмасово шишенце от минерална вода от 500 мл. Капачката му е затворена постоянно. Не мисля, че съм доливала вода изобщо. Не отварям капачката. Другите два са в стъклени буркани от 700-800 мл.
Фунгицид във водата не съм слагала, но спящите пъпки на цветоноса съм мазнала с цитокининова паста. На jujasol няма защо да се маже - и без това има кейки.
Вероятно може да се комбинират висока влажност и фунгициди - все пак не всеки живее в сух климат. Смятам, че ако се нацели фунгицидът, всичко ще е наред, но понеже никой от нас не е биолог или агроном и ползваме широкоспектърни препарати, то шансът е доста по-малък. Аз бих се пробвала. Не ми пречи да я дондуркам някоко месеца докато се види дали-или.
След малко ще редактирам и ще кача снимка на цялото шише, че в момента нямам.

Последна редакция: нд, 24 окт 2021, 16:04 от Raya

# 221
  • Пловдив
Благодаря Raya!
Значи, ако добре съм разбрала, режа цветоносите, слагам малко вода на дъното на пластмасово шише, слагам също въглен и капка тор, пъхам цветоносите вътре, затварям капачката и чакам. Може двата да ги сложа в отделни шишета, ама трябва да са големи, че са дълги цветоносите. До къде всъщност трябва да ги отрежа? Утре ще купя въглен и го правя.

# 222
Аз бих пробвала първо вариант със запазване на майчиното растение и ако то окончателно сдаде багажа, тогава да отрежа цветоносите. Ще ти трябва по-голям съд - например туба от минерална вода разрязана на две.

# 223
  • София
Моите са стари цветоноси от умиращи майки. Отрязах ги колкото можах по-ниско, защото нямаха много спящи пъпки. Не бих чакала да  видя какво ще се случи с майката, защото има голяма вероятност заболяването да тръгне по цветоносите.
Аз бих отрязала над най-ниската люспичка долу до основата. Двата бих сложила отделно един от друг - ако едното плесеняса, да не тръгне и по другото. Шишетата е добре да се измият с разтвор на белина, освен ако не са току-що отворени. Може да се иползват шишета от 1,5 литра, стига да влезе кейкито през гърлото. Добре е шишето да е безцветно или най-много зелено. Зеленият цвят не участва в фотосинтезата. Самите цветоноси също е добре да се минат със спирт /без спящите пъпки и БЕЗ СРЕЗА отдолу, защото може да изгори проводимата тъкан/ поне в долната половина.
Успех Simple Smile

# 224
  • Мадрид / София
Шишето е добре да се среже горе-долу по средата и после да се залепи среза с тиксо. Така става лесно изваждането на порасналото вече кейки. Само се маха тиксото, отваря се шишето и се изважда безпроблемно голямото вече кейки. Иначе, като разтвори листа през гърлото няма как да мине.

Общи условия

Активация на акаунт