Нашите орхидеи – тема 36

• 30 328
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
  • Варна
Флокс, поздравления ! Simple Smile
А каква е орхата ? Blush

# 316
Цъфнах я, ура! Имаше два цветоноса, но единият изсъхна още в зародиш, явно не е имала сила и за двата.
Скрит текст:
Много хубав цвят, честито Simple Smile Винаги е много награждаващо, когато успееш да накараш орха, кото се опъва, да цъфне Satisfied
Само ми се струва или изглежда малко дехидратирана - листата имам предвид?

Моята жълтурка със скромните четири цвята и форсираното с кейки паста разклонение, пуска втори цветонос по собствено усмотрение. Все още е само пъпчица. Гледах стари снимки, на които е с три цветоноса. Някои прецъфтели, но все пак явно има потенциал, само иска повече грижа.

# 317
Флоренче, ринхостилис е. На живо е дребосък.
Миоки, наистина е много дехидратирана. Откакто дойде при мен се сбръчка милата, и не мога да я оправя, вече от година е при мен. Нещо не правя както трябва, но откакто забелязах цветоносите не смея да променям нищо в отглеждането. Като прецъфти ще пробвам нещо друго, може би ще я сложа в кошничка с кори.

# 318
Нямам идея как се гледат. Може би им трябва по-висока влажност на въздуха?

# 319
  • София
Миоки, ако четеш на руски, може би този материал ще ти помогне:

http://www.orchidee.ws/orchideen/rhynchostylis/rhynchostylis.htm

# 320
Благодаря, Рая.
Не съм достатъчно на "ти" с руския, но ще го "преведа" на английски Simple Smile

# 321
  • София
Ако трябва - мога да помогна с превод.

# 322
Много благодаря, но с гугъл превода на инглиш е идеално разбираемо, така че се справям.
Не са за мен тези орхи, искат слънце, а аз точно това нямам Simple Smile

# 323
  • София
Лампи тогава? Хем и другите ще се обалгодетелстват.

# 324
Аз лампи имам, място под тях нямам Satisfied Ако сложа още обаче, ще ме изхвърлят от къщи. То няма и много къде де, възможните места ги ползва котката. Синът не си дава стаята, едвам кандиса на едно цвете, за повече и дума не дава да се каже.

# 325
  • София
Здравейте момичета,
реших да се включа в темата доколкото ми е възможно според свободното време. Досега от 2013 се подвизавах в Биозеленчукова градина, където от март до септември предимно чета, а не пиша. Тази година тъкмо се бях нагласила да се снимам със щайгите зарзават, който отгледах, но докато го консервирам и времето мина, дойде есента и тн. За щастие, сега настъпва сезона на цъфтежа на орхидеите и имам време да споделям снимки, аз много обичам да ги снимам, както и снимам пейзажи (любителски). В последно време се запалих по катлеи, но нещо не ги внасят, откакто започна коронавируса и затова използвам случая да кажа, че ако някоя от вас има катлеи, които вече са изпълнили саксията, много са големи и е решила да дели, бих купила делението. Търся си такива в червеникави, оранжеви тонове, имам розова и бяла и жълта с червено. И накрая една снимка от мен, сега при мен цъфти само милтонията ми, след като 2 години се възстановява, защото една зима я полях и я оставих за седмица на 15 градуса в стая без отопление, при което разбира се, корените изгниха (но тогава не знаех че така става).

На втората снимка е бялата ми катлея, при цъфтежа и през юни месец.

# 326
  • Мадрид / София
Бях поръчала точно бяла катлея, но от Холандия така и не дойде за повече от месец, та я замених за друга - Камбрия Нели (втора).

# 327
  • София
Бях поръчала точно бяла катлея, но от Холандия така и не дойде за повече от месец, та я замених за друга - Камбрия Нели (втора).
А от кой сайт беше поръчана? Аз засега знам само Швертер и Вихман, тези немските.
Камбрия Нели Айлър... единствената орхидея, която ми е умирала някога. Пристигаха на борсата на Петков в София насадени в нещо ситно като земя + малко кокосови влакна, и така след първото поливане вкъщи загнива и заминава. Слеващите камбрии, които съм купувала, вече знам и ако не са в кори, веднага пресаждам.

# 328
Cucumis melo, много са ти хубави цветовете!

Аз да се оплача, Нели-то изкара нов разтеж който стана дълъг около 8 см и спря. Незнайно защо, не е местена и няма сериозна промяна в условията. Може би като цяло спад в температурата в стаята с 2 десети градуса, но си е нормална, между 20 и 23 като само в началото преди да пусна отоплението, спадаше за няколко дни сутрин до 19, но не по-ниска.
Милтониопсиса продължава да не изкарва нищо. Има едно миниатюрно ново разтежче, което стои замръзнало в същото положение от месеци.
Вече сериозно започват да ме дразнят тези двете и мисля да ги натиря някъде където няма да ги виждам непрекъснато и ако оцелеят.
Зайгото расте много добре - вади два нови разтежа които растат с доста добра скорост. В самополиваща се саксия е и се развива супер.
Розовият онцидиум с дребните цветчета расте по-бавничко, но очевидно има движение. Само с онези двете горе споменатите имам проблеми и не проумявам защо. Нищо не жълтее, нищо не умира, но и някакво развитие няма.

# 329
  • Мадрид / София
Cucumis melo, много са ти хубави цветовете!

Аз да се оплача, Нели-то изкара нов разтеж който стана дълъг около 8 см и спря. Незнайно защо, не е местена и няма сериозна промяна в условията. Може би като цяло спад в температурата в стаята с 2 десети градуса, но си е нормална, между 20 и 23 като само в началото преди да пусна отоплението, спадаше за няколко дни сутрин до 19, но не по-ниска.
Милтониопсиса продължава да не изкарва нищо. Има едно миниатюрно ново разтежче, което стои замръзнало в същото положение от месеци.
Вече сериозно започват да ме дразнят тези двете и мисля да ги натиря някъде където няма да ги виждам непрекъснато и ако оцелеят.
Зайгото расте много добре - вади два нови разтежа които растат с доста добра скорост. В самополиваща се саксия е и се развива супер.
Розовият онцидиум с дребните цветчета расте по-бавничко, но очевидно има движение. Само с онези двете горе споменатите имам проблеми и не проумявам защо. Нищо не жълтее, нищо не умира, но и някакво развитие няма.
Щом има нов растеж поливай да му е влажно около него, но не да го удавиш и трябва да се премахне листото от майчиното растение, което пази новия растеж (ако има такова и не си го махнала).

А от кой сайт беше поръчана? Аз засега знам само Швертер и Вихман, тези немските.
Камбрия Нели Айлър... единствената орхидея, която ми е умирала някога. Пристигаха на борсата на Петков в София насадени в нещо ситно като земя + малко кокосови влакна, и така след първото поливане вкъщи загнива и заминава. Слеващите камбрии, които съм купувала, вече знам и ако не са в кори, веднага пресаждам.
Сайта е този:
  https://www.floresfrescasonline.com/orquideas-a7e/
В Испания е.

Общи условия

Активация на акаунт