Нашите орхидеи – тема 36

• 30 300
  • 746
  •   1
Отговори
# 435
Тези цимбидиуми от снимката са само рязан цвят, не са цели растения.
Гледат се много лесно, стига да имаш студено място за тях. Не са стайни цветя в никакъв случай, моите са на неотопляемо стълбище целогодишно. Лятото може и навън, аз не съм ги вадила досега. Искат много светлина, но не и да ги напича директно слъцето, много прегряват така. Ако не им е достатъчно светло, не цъфтят. Това е моят опит.
Мнооого растат на корени, направо тръгват да излизат от саксията след известно време Grinning
Значи в апартамент е немислимо,така ли?Как да й намеря студено място Sad

# 436
  • Мадрид / София
На края май няма да купя Катлея, но Катасетум ми е интересно да имам. Зимата остават само стъблото (булбата) без листа и е много странно на вид. Интересни цветчета има.

# 437
Дтдт5, в апартамент с постоянни температури според мен най-добре се чувстват фаленопсис. Те обичат целогодишно да им е топло, и не им трябва разлика в нощните температури. Неслучайно са най-продаваният вид.
При много други топлолюбиви видове, е нужно нощем температурата да спада с поне 5 градуса, иначе не цъфтят. Това е трудно да се постигне в обитаемите помещения, обикновено хората точно вечер са си вкъщи и температурите даже се покачват.

# 438
Тази нежна тийн-ка отново цъфна…
И пак само бяла.
Надявам се все някога да зачерви някое от листенцата❤

# 439
  • Мадрид / София
Second, какво стана с израстъчето на дендробиума? Какво се оказа в крайна сметка?

# 440
Това на върха ли? Не расте особено бързо, в момента изглежда така:

А другото което беше избило по-ниско на стъблото, изсъхна.

# 441
Значи в апартамент е немислимо,така ли?Как да й намеря студено място Sad
Ако имаш източна остъклена тераса е перфектно. В Фб групата показват страхотни цъфтежи на цимбита гледани на остъклени неотопляеми тераси.  
Секънд
Ето го моето. Поникна две седмици преди твоето. Помня онзи разговор. Расте от връх цъфтял 4 Пъти.

# 442
  • София
second,
четох, че червеното се появява в следствие на темепратурата на отглеждане, а не на светлината, както си мислех. Източникът ми не е проверен.

# 443
Аз го гледах в едно клипче на някаква канадка, която каза че при по-топло ставало червеното, но също “само го била чувала този факт”.
При мен е топло и светло там където точно тя стои. Все на някой следващ цъфтеж се надявам да се “изчерви” 😊

# 444
Тази хубавица я имам от 5-6 години и винаги цъфтеше по веднъж. Тази година цъфтя цяло лято и има нови 2 цветоноса.
Наскоро присадих всички орхидеи и сега почти всички имат цветоноси. Само най-старата ми орхидея, която не почиваше целогодишно, си е дала почивка.

# 445
Съни, голямо браво от мен за денфалчетата. Изглеждат в отлична форма и много щастливи. Аз не успях да ги убедя да ме харесат, с този вид май никога няма да се разбера, но много обичам да гледам вашите снимки на добре гледани растения Hug
Наскоро в един магазин се възхитих от себе си, имаше току-що доставен цял стелаж денфали всякакви видове и цветове, вълшебни-прекрасни, силни и здрави растения. Само погледнах, и отминах Sunglasses

# 446
  • Мадрид / София
И аз нещо подобно направих. Видях един зигопеталум и много ми хареса, ама иска студено и влага. Така че си остана в магазина. Имаше и други разни, но и място нямам. Та само ги погледах и си тръгнах. Имам да получавам 3 орхидеи (едната ми я подаряват) фалче Мини Макс,  Катасетум и една онцидия ( казаха ми, че е онцидия), но ще видим какво ще е накрая.

# 447
Ей, иде ми да се гръмна! Бясна съм на мен си! Rage
Поливах ги и пребих един цветонос. Sob Weary Как можах, бе, как!?
Толкова внимателно ги вадих от кашпите, опря се леко в ръката ми и се чу - пук. Спря ми сърцето, не посмях да погледна, че на мига се усетих какво се случи.

Да го отгледаш, да пращи от здраве, да пусне цветонос и ти да го пребиеш със собствената си ръка! Не е ли идиотско!?
Scream

За капак докато киснеха, бях намушкала салфетки да попия водата и видях на едната да се движи нещо миниатюрно. Излизаха и други от корите.
На мига я занесох в банята, изсипах водата и я опръсках с Райд. Флакона има накрайник като пръчица, много фина, мушнах я в корите и впръсках няколко пъти. Така се паникьосах и с това, че това беше единственото средство под ръка, за което се сетих. Сега е там и не смея да я прибера при останалите.
В другите слава Богу нищо не мърда.
Оплаках се.
Не ми олекна. Unamused

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 11:24 от Sysly

# 448
  • Мадрид / София
Може да пусне нов, все пак има надежда.

# 449
Сисли, не се ядосвай, нов ще пусне. На всички сигурно се е случвало.
Не ми върви с минитата на мен, обаче едно мини има бебе, което вече е с 3 корена. Все пак за момента няма да го местя.

Общи условия

Активация на акаунт