Нашите орхидеи – тема 36

• 30 360
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
Значи не съм само аз Майка Тереза. Simple Smile
Моята последна лидълска миди прецъфтя. Бях се засилила да режа цветоносите, но от тях тръгнали нови цветоноси. Та сега и нея чакам.
Още две са с цветоноси, но ще ви ги покажа като/ако цъфнат напълно. Simple Smile

А два мъника берат душа в момента. Развиваха си се чудесно в сфагнум и преди два дни видях, че са мухлясали. Извадих ги, опръсках с кислородна вода, изплакнах, изсуших и сега тъмното е в серамис, че не обича много водата, а бялото е на водно. Върнаха се в изходна позиция. Много ме е яд! Tired Face

Последна редакция: пт, 22 окт 2021, 14:06 от Sysly

# 196
  • Мадрид / София
Месечинка виторога, ама много е нежна. Честито ! Щом има желание за живот, заслужава да ѝ се даде шанс. Аз така спасих един дендробиум дето беше оставен на произвола на съдбата по време на карантината миналата година и беше единствения здрав екземпляр в много добро състояние и оцелял на месечна пълна суша.

# 197
  • Варна
Тази на Месечинка прилича на фаленопсис " make up". Simple Smile
Честита !

# 198
  • София
Месечинка виторога, този цветонос, ако не е съвсем откъснат, може да се пробвате да го шинирате прав с две-три клечки за зъби и тиксо. Няма да зарасне, защото сигурно по-отдавна е пречупен, но ако има цяла ивица проводяща тъкан, може и да успее да го храни.

# 199
  • Варна
Крепи се на нещо, да. Залепих го с тиксо за пръчката, да видим.

# 200
_re_ge,

Брассада:
В първия материал, първия линк - под снимките веднага ( http://orchids.wikia.cm/wiki/Brassada ) не ми се отваря. Т.е. отваря се бяла страница без никакви съобщения за грешка или съдържание. Може да е нещо от моя компютър.
Първия материал, втория линк - веднага под заглавието има адрес, който е верен, но не е зададен като хиперлинк. ( https://orchideen-pflege.net/brassia-hybriden/ )

Брасия:
Втория линк (Брасия ангуста) - под заглавиет има адрес, който е верен, но не е хиперлинк. ( http://www.orchidee.ws/orchideen/brassia/angusta/angusta.htm )

Бурагеара:
Първия линк - адрес под заглавието без хиперлинк (http://amazing-orchids.nethouse.ru/articles/167136)

Онцидиум:
и трите материала имат линк под заглавието, който е един и същ (http://www.orchidee.ws/)

Другото ми се отваря правилно.

1. документът който липва вече не е разположен на този домейн. Няма как да го намеря къде е бил преместен, нито да разбера дали въобще е качен на нов домейн някога. Ще си стои така, всепак материалът не е мой аз само съм го превела.
2. Фактът че някои от линковете не са хиперлинкове не е притеснителен. който му трябва ще си го отваря през браузър.
3. Оправих всичко за онцотатаБ

Благодаря!

# 201
  • Варна
Видях го този цветонос дето започва с листо на една друга орхидея. Джиджи писа, че се случва. Явно ще имам 2 цветоноса на различни орхидеи започващи с листо. Simple Smile
Скрит текст:

Един глупав въпрос : до колко цветоноса оставяте на фаленопсис ? До колко може да изхрани без да се изтощи прекалено растението ? Имам един фаленопсис с 3 избили цветоноса и се чудя дали не са му много. Най- дългият е около 5 см. другите са по- малки. Дали да премахна единият и да оставя другите два. Какво бихте посъветвали ?

# 202
  • Варна
Нищо не махай. Ако не може да ги изхрани просто няма да ги развие.

# 203
Никакви цветоноси не махам - колкото повече, толкова повече Laughing освен прецъфтели де.

Торя по-честичко - на всяко поливане. Бялото ми мини, кото имаше лятото цветонос, който бързо премина, пуска втори и разклонение на прецъфтелия и частично отрязан стар.
Едното ми лилаво мини, което не е цъфтяло до сега тази година, изкарва два цветоноса наведнъж. Изобщо, забелязах, че торя ли системно, орхитата ми изкарват цветоноси, корени, листа - избухват направо.

# 204
  • София
_re_ge, каквото видях, това написах Simple Smile Знам, че са бели кахъри.
Благодаря за огромния труд Heart

# 205
  • Варна
Редовно торя след появата на първия цветонос. Ще видим какви ще ги свърши орхидеята, ще покажа като има какво да се показва. Само да не станат 3 цветоноса с по 2 пъпки, кел файда за количеството, предпочитам 1 да има, но отрупан. Bowtie

# 206
Моята жълтурка продължава да развива вторичния цветонос, който провокирах с кейки пастата. Тази която ми е само с 4 цвята. Скоро ще бъде с повече. Доволна съм. Пробвах я (пастата) и на друга орха дето хвърли цветовете на единия от двата цветоноса и там расте. Много съм доволна, за такива които се стискат за цвят.

# 207
Миоки,друг път правила ли си го това с торенето докато цъфтят? Аз знам,че докато цъфтят не се торят,за да не окапят преждевременно цветовете.
Преди две седмици окипазих една буйно нацъфтяла.Накиснах я в торта при останалите,които още не са цъфнали, и цветовете започнаха вече да падат един по един.Не знам дали е от торта наистина или им е дошло времето,защото е само на единия цветонос,на другия цветовете са добре,третия горкия го пречупих докато я разнасях,окапаха му цветовете скоростно и започна да жълтее Cry

# 208
Вече цяла година торя редовно, включително по време на цъфтежа и всяка от орхидеите си държи цветовете колкото обикновено.
Преди торях когато се сетя, не съм се съобразявала с цъфтеж, точно обратното, ако ми се стори, че е минало много време от последното, започвах да торя по-интензивно докато пуснат цветонос и после спирах, от мързел. Сега, жълтурката, която е обикновен фал и държи много дълго цветовете - около година, макар и малко на брой, цъфна преди 2 месеца и няма никакви признаци на прецъфтяване. Бялото мини, ги хвърля много бързо - извади цветоноса малко преди жълтурката и вече сигурно минаха седмица две откакто прецъфтя и го отрязах над последната спяща пъпка. За пръв път обаче, пуска веднага втори, а това да ми се разклони отрязан, не ѝ се беше случвало никога.

Лилбитчето също ми е в аткивен цъфтеж и отваря нови цветове, и него торя със същата тор. Вече е отворил 5 цвята, има още пъпки, торенето не му се отразява негативно.

Взех тор за цъфтеж пролетта, ето този:
Скрит текст:
и с него торя всичко наред - с или без цветоноси. Иначе има същата марка тор за листа и корени, но аз взех голяма бутилка за цъфтеж и си карам с нея. Като гледам, ще имам за поне 2 години редовна употреба за моите 10-тина орхидеи. С нея, всичко расте и цветове и листа/корени.

Иначе забелязах, че като само поливам, без тор, цъфтят рядко и по малко, и почти никакви нови корени и листа не изкарват. Изкарват по нещичко, но много пестеливо - 1 листо, 1 корен я извадят, я не и цъфтят рядко.

Аз и против на всякакви съвети, пресаждам по време на оформяне на цветоноси и не чакам да спукат саксиите от корени, че тогава да преместя в нова. Не съм забелязала да им се отразява негативно по никакъв начин.

# 209
  • Варна
Оф, аз торя 1-2 пъти годишно, последно беше лятото. И аз съм чела това за неторенето по време на цъфтеж, но вероятно по време на пускане на цветоноси няма проблем. Ако не забравя на следващото поливане ще им капна малко.
Веднъж ги бях зарязала без грам тор към 2 години, усетих се, когато дойде юни, а нито една не беше пуснала ни ново листо, ни нов корен. От тогава гледам поне 1-2 пъти на година да им слагам.

Общи условия

Активация на акаунт