Нашите орхидеи – тема 36

• 30 307
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
  • Мадрид / София
Фалчетата - Беллина и новото (без цвят още).

Лепанте 1 (салтатрикс) ще цъфти, Лепанте 2 ( калодиктиом) от днес - горе в дясно над епидендрума,  Бижу 1 и Епидендрум пиперомия (полегналото):

# 376
Благодаря за снимките Simple Smile

Каква е тази кутия, в която ги държиш? Временна ли е? Ще ми се нещо такова, но и с прозрачен капак, в която да слагам най-чувствителните на липса на влага през зимата, че става доста сухо с включеното парно. Стъклените аквариуми ми се струват скъпи Rolling Eyes а не съм попадала на подходящ размер втора ръка.

# 377
Миоки, не си спомням къде живееш, но виж във вашия амазон нещо такова ,
мини оранжерия за разсад, има с различни височини...

# 378
peneva_a, много благодаря bouquet   
Точно нещо такова ми трябва. Ще разгледам за размери.

# 379
  • Мадрид / София
Миоки, мойто е пластмасов аквариум (терариум) за костенурки и е малък. Капака му е с много отвори за проветрение и има прозрачно капаче от горната страна, което се отваря (за евентуално внасяне на храна или друго), но на мен ми служи за осветяване отгоре. Най-много да може да се сложи още една миниатюра и вече ще е окупирано пространството.
Гледах подобно нещо за разсад, но не ми допадна виждайки го на живо в един магазин. Пластмасата не беше достатъчно прозрачна и капака имаше малко отвори за проветрение, а и беше нисък (този, който видях). Ако има други с по-добро качество и размери, тогава би било добра идея.

# 380
Аз намерих един голям - висок капак, но нещо цената му хич не ми харесва малко над £40. Другият който харесах, в коментарите пише, че долната част е с дупки и за да е вътре на прозореца, трябва някаква тава отдолу допълнително, която да събира излишната вода, освен че е на границата на височината която би ми свършила работа. Продължавам да търся Simple Smile

# 381
Момичета, орхидеите ми са дехидратирани. Явно в старанието си да не ги препополея ги дехидратирам. Има ли начин да изпъна набръчканите и омекнали листа без риск от преполиване?

# 382
Съвсем без риск е трудно. Колко често и как ги поливаш?
Моите, напоследък само ги пръскам, но само корите. Всеки ден общо взето пръскам по малко да се навлажни горния слой на корите и следя корените в саксията. Ако са повечето сребристи, пръскам по-стабилно, ако са повечето зелени - по-пестеливо и гледам дали има конденз по саксията и дали корите във вътрешноста изглеждат влажни.

При мен се оказа, че всички онцидиумподобни са много щастливи в самополиващи се саксии.
Оплаках се преди няколко поста, че Нелито ми е замръзнало и нищо не прави, е оказа се, че е пуснало нови корени от старата булба, която беше с изгнили. Вчера го извадих от кашпата и разгледах саксията и се оказа че има поне два дълги корена свежи и белички с растящи връхчета - толкова успях да видя без да я ровя.

# 383
  • Мадрид / София
Момичета, орхидеите ми са дехидратирани. Явно в старанието си да не ги препополея ги дехидратирам. Има ли начин да изпъна набръчканите и омекнали листа без риск от преполиване?
Дай снимки. Мисля, че причината е в корените ама го казвам наизуст.

# 384
Здравейте момичета и аз си взех Фаленопсис Беллина. Притесняват ме тези черни петънца. Вие какво ще кажете?

# 385
Наблюдавай, ако не се увеличават, нямаш повод за притеснение. Ако расте, вероятно е някакво активно гниене. Може да напудриш с канела мястото, ако е "мокро", в краен случай да отрежеш листото, но ако не расте, аз не бих пипала.

# 386
Наблюдавай, ако не се увеличават, нямаш повод за притеснение. Ако расте, вероятно е някакво активно гниене. Може да напудриш с канела мястото, ако е "мокро", в краен случай да отрежеш листото, но ако не расте, аз не бих пипала.
Не е мокро, така си я получих…

# 387
Наблюдавай го тогава както и цялото растение. Не ми изглежда проблем за момента, поне до колкото успявам да видя от снимката.

# 388
Прикачвам снимки на моите орхидеи. Първата е най- зле, но и тя е с най- малко корени. Не мога да кажа точно на колко време ги поливам. Може би няколко седмици 3-4 🙄. Пластмасовите кашпи с които се продават са сложени в прозрачни стъклени кашпи. Пълня ги с вода и след няколко часа я изливам. Не са пресаждани никога ( само съм вадила първата няколко пъти да видя състоянието на корените и съм рязала сухите) и никога не съм сменяла кори. От време на време торя с тор на Лактофол. Ще съм благодарна на съвети. Орхидеите не са нови, т.е. 5+ години са.
Скрит текст:

# 389
Според мен е време да им смениш корите. Дори да не сменяш големината на саксиите, корите може и да са започнали да се разпадат. 5 години са си бая време дори да не ги поливаш често. Можеш да пробваш поливане на около 7 - 10 дни, зависи колко бързо изсъхват и какви са температурите у вас.
Моите ги поливах с потапяне веднъж седмично, преди да започна да ги пръскам основно както сега. Не е имало дехидратирани. Зимата влажност около 50% и Т между 18 и 22 градуса е вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт