Нашите орхидеи – тема 36

• 30 311
  • 746
  •   1
Отговори
# 360
  • Варна
Рая, не се притеснявай. Hug И аз се уча. Това е единствената ми ревлива булбеста, както и имам само едно ревливо фалче. Приела съм ги като такива, на каквито и условия да ги подложа все си сълзят. Simple Smile
Ревли, но са си мой. Simple Smile

# 361
Аз моите обичам да ги чопля и да махам сухите люспи и листенца.
И аз съм от пощещите Joy Отмрели листа и люспи, на фаленопсиси, камбрии и дендробиуми - всичко махам.
Дразнят ли ме, по друга причина ли - не знам.
Като му дойде времето ще ви кажа докъде стигнах в тези си стремления Joy

# 362
Рая, много ми хареса научния ти подход към предполагаемите гъбички Hands Plus1 Никога не ми беше хрумвало да предизвикам растеж, ще се възползвам от идеята.

У нас мноооого орхита са ревливи, забелязах вече някои закономерности.
На топло плачат много от хибридните фалчета. На хладно същите растения не плачат чак толкова много.
Чистите видови фалчета или кръстоска между такива, не плачат никога.
Пафчетата не плачат никога.
Цимбидиумите си плачат целогодишно, без значение как ги отглеждам.
Камбриевите никога.
Дендробиумите по-скоро рядко, само отделни растения.
Ванди и всички на гол корен не плачат никога.
Миниатюрките не плачат, нито топло- нито студенолюбивите.

Не знам какво да правя с тази информация Grinning но се убедих, че това изобщо не им пречи - стига да не се дължи на инсекти. Престраших се и пробвах на вкус  - захар е Blush

# 363
При мен има капчици по цветоносите на видовите фаленопсиси и Лиодорото. Нормално е, но ако станат повечко ги махам.

# 364
Хах и аз съм пробвала на вкус Satisfied

При мен лилбитчето фал, което е кръстоска между линдениай и макулата има капчици по цветоноса. Стоковия жълт фал пък пуска по листата понякога. При другите ми не съм забелязала такъв феномен.

# 365
  • Варна
Аз имам едно фалче, което има капки и по цветоносите, и по листата. С восъчни цветове е, от Кауфланд съм го купувала преди 12 години. Явно са физиологични, защото не боледува и се развива добре. Не ги махам, въпреки че понякога са доста.

# 366
  • Мадрид / София
При мойте не съм забелязала да има ревливи.

# 367
Не знам дали е полезно за тях, но и аз ги чопля. Не понасям да виждам по тях изсъхнало, пожълтяло и различно от зелено. Blush Направо ми боде очите и не мирясвам докато не го махна. Дори и на листата ако забележа - режа до до здраво.  Старите цветоноси и тях махам до където може.
Те милите и въздушни корени при мен не смеят да пуснат, че, а не ми харесат, а съм ги подстригала. Blush Две - три само имат по един - два, другите си ги насочват към субстрата. Забелязах, че азитаките са по-склонни да изкарват въздушни корени, останалите много рядко.

# 368
Здравейте, имате ли идея защо ми потъмняват листата на орхидеите?

# 369
Прекалено много светлина? При мен потъмняват, но не толкова интензивно и някак на пурпурни петна, не блок като при теб.

# 370
Прекалено много светлина? При мен потъмняват, но не толкова интензивно и някак на пурпурни петна, не блок като при теб.
На прозорец са. Преди не бяха, но реших да сменя тъй като ми правят много къси цветоноси и някъде бях чела, че е от липса на светлина. Странно. Не знам и аз къде е най-доброто място

# 371
Може на прозореца, но не трябва да ги пече директно. Дори зимата е рисково, ако ги огрява дълго време. Премести ги, така че да не ги огрява слънцето или ако не можеш, да е през тънко или воал перде поне.

# 372
  • София
От малко светлина правят дълги цветоноси. Късите са или видова особеност или силна светлина. Всички растения "изшиляват", ако им е тъмно.

# 373
  • Мадрид / София
Днес дойдоха от Еквадор фалчето (подобно на Беллината, но червено) и Лепантето в добро състояние са. Лепантето е малко дехидратирано (обича влага), но ще се оправи. Другото ми лепанте (различно от днешното) ще цъфти и ми е едно хубаво!

# 374
Честито Simple Smile
Дай снимки.

Моята трисетелия отваря единия цветонос, но с другия се случи нещо - не знам какво, като изсъхнал е. Наложи се да оставя капака на вазата отворен, защото за развиващия се цветонос нямаше достатъчно място. Пръскам редовно, но или съм прекалила с пръскането или е прекалено сух въздуха без капака. Ако съдя по мъха, въздуха е сух...

Общи условия

Активация на акаунт