Случайни срещи с детето - нарушение?

 • 2 989
 • 63
 •   1
Отговори
 • Мнения: 38
Направо не мога да повярвам, че пиша това, но ...
Ето каква е ситуацията - с бившата ми имаме дете. Тя не ме напусна преди няколко години (не, не съм семеен насилник, алкохолик, наркоман, комарджия и т.н.), през които много трудно виждах детето си.  Блокиран телефон, социални акаунти и т.н. а у тях е винаги заключено. Веднъж ги срещнах на плажа. Малкия не ме познаваше, защото не ме беше виждал няколко месеца. Тогава заведох дело и спечелих. Сега имам законово установен режим и съм много щастлив. С детето се опознахме и си прекарваме много добре. Обаче - града е малък - когато срещна нея или майка й с детето някъде - по улици или магазини - те го дърпат и не ми дават да го видя защото било "Извън уговорения режим." Малкия също иска да ме види и плаче, но те го дърпат. Винаги ми крещят, независимо, че са на публично място и че детето е с тях, което го стресира. Сега ми набиват, че ако продължавам да ходя да го видя когато ги срещна някъде ще ме съдят за нарушаване на режима, и че нямам право. Т.е - какво? - ако срещна сина си някъде трябва да го подмина? Що за лудост?
Бих се обърнал към адвокат, но консултациите са доста скъпи, а аз се опитвам да изградя живота си наново след развода.
Може ли някой да ми каже има ли изобщо такова положение в закона? Защото на мен лично ми звучи като тотален абсурд. Има ли институция, към която мога да се обърна за подкрепа?

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 3 179
Защо се е стигнало до такова отношение от жена ти към теб? Опита ли да говориш и някак да наместиш нещата? Защо дълго време не си се борил за детето си, пишеш за години, няма как да те разпознае на плажа само за няколко месеца?

# 2
 • Мнения: 1 675
Използвай момента, за да си облекчиш режима на гледане. Щом детето плаче и е разочаровано от поведението на бившата ти съпруга, можеш да спечелиш малко точки. И в никакъв случай не бягай от една консултация с адвокат - за 50-100 лв. ще си спестиш някои ядове.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 36 864
Защо се е стигнало до такова отношение от жена ти към теб? Опита ли да говориш и някак да наместиш нещата? Защо дълго време не си се борил за детето си, пишеш за години, няма как да те разпознае на плажа само за няколко месеца?

Той пише, че с детето са се опознали откак имат режим и си изкарват добре. Очевидно детето се дърпа и плаче, защото иска да отиде при него.

# 4
 • Мнения: 1 884
На колко години е детето? И аз съм за консултация с адвокат.
Разбира се ако тези случайни срещи не са ден през ден,би трябвало да можете да поговорите 5 мин и да не стресирате детето.
Като порасне малко ще можете да го виждате в училище например. Постарайте се да изградите отношения,защото сигурно му приказват срещу вас.

# 5
 • София
 • Мнения: 39 136
Глупости и улични драми. Демек - лъжат. Намери си адвокат, на когото можеш да звъннеш при всяко съмнение. Моята е такава - много ме успокоява.

# 6
 • Мнения: 32
Въпросът ти има и законова, и морална страна. Аз моралната няма да я коментирам, защото не познавам нито единия, нито другия родител, но и принципно преценката на непознати няма никаква тежест в съда.
Майката на детето има право да изисква от теб спазване на постановения от съда режим на лични контакти и свиждане. Всичко извън този режим може да се уговори с нея, но ако преговори и споразумение не са възможни, подай иск до съда за разширен режим на лични контакти. Но в този случай вече ще ти е нужен адвокат.

# 7
 • Мнения: 21 759
Не може ли просто да кажеш "Здравей тате, ще се видим в събота" и да отминеш, а трябва да стават циркове? Очевидно бившата и майка и не искат да те виждат, а детето не може да се движи още само, та да се спре да си приказвате, така че не виждам какво ще промени и адвоката.

# 8
 • Мнения: 299
А,каква е точната причина да се разделите ? Защото от опит знам че при раздяла са виновни двама.Та ,един добър адвокат ще ти свърши работа, колко и да нямаш пари.По закон при развод никой от родителите нямат право да настройват детето към другият . Ако направиш видео или представиш друго доказателство че тя настройва детето лошо към теб може да загуби правата над детето.Браво че се интересуваш от детето.Друг въпрос в твоят живот има ли друга жена.

# 9
 • Мнения: 19 330
А с издръжката как си? Редовно ли е плащана, достатъчно като размер ли е? Разводът е от няколко години, а още се опитваш да изграждаш живота си и 100 лева за адвокат ще ти попречат?

# 10
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 262
Всичко извън съдебното решение е нарушение, освен ако има разбирателство между родителите. При вас както стана ясно няма такова. Вариант в случая както казаха и назад, дело за промяна на режима на лични отношения. Колко е голямо детето?

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 14 921
Майката на детето има право да изисква от теб спазване на постановения от съда режим на лични контакти и свиждане. Всичко извън този режим може да се уговори с нея, но ако преговори и споразумение не са възможни, подай иск до съда за разширен режим на лични контакти. Но в този случай вече ще ти е нужен адвокат.
Майката няма право да изисква от него да не разговаря с детето при среща. Да му забрани да говори с детето си при случайна среща - как не.
Има право да не му го даде да го води някъде извън определените дни, но не и да му забрани да го доближава.
Той има право да си вижда детето в определените за лични отношения дни и часове, и не, не е нарушение, ако отиде да говори с него, когато го срещне извън тези часове, и особено ако детето видимо не е разстроено.
Ако видите племенника си, не е ли най-нормалното нещо да го заговорите, ако той не бяга от вас, и колко по-малко права има според вас собственият баща?
Да дебне майката, за да я срещне, би било злоупотреба с право, но той надали я дебне. Тя е тази, която се опитва да злоупотребява с режима в описания случай според мен.
Определеният режим би следвало да гарантира виждане и ред при виждането, без да се създават и на майката/отглеждащия родител излишни затруднения, но не да забрани напълно на бащата да се доближава до детето си, с което е в добри отношения, през другото време. Що за идея!

Последна редакция: пт, 10 май 2024, 17:47 от Магдена

# 12
 • Мнения: 794
Никоя жена няма да се държи така за нищо. Нещо не казвате. И ако не поемате никаква отговорност, а жената отглежда детето самичка физически и финансово е права отвсякъде. / надявам се разбирате, че малко да си поиграя с детето, да му купя една тортичка и някоя играчка, не е точно бащинство./ А адвокатите не са за хора, които се затрудняват дори едни 100-150 лв. консултация да платят. Къде сте тръгнали за съдебни дела да мислите, там се плаща и то доста.

# 13
 • Далечният изток
 • Мнения: 15 262
И какво предлагаш, Магдена? Едва ли някой може да се разбере с такава майка...

# 14
 • Мнения: 30 124
Има такива луди жени, а, както разказваш, явно е семейна черта.... Следващия път, като ти направи сцена, запиши я с телефона. Направи консултация с адвокат. Каквото и да ти кажем, може и да не сме прави от законова гледна точка. Не го проумявам как може да дърпаш детето си на улицата, сакън да не поговори с баща си...?!? Всъщност предполагам защо е - иска да му е гадно на бащата, ама не мисли, че и на детето му е гадно, щото тези жени мислят само за собствения си г*з.

Каквато и да е причината за раздяла, тя не може да се държи по подобен начин, особено пред детето, което е малко и не може да си направи собствени изводи.

Общи условия

Активация на акаунт