Нашите орхидеи – тема 36

• 30 315
  • 746
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Нямам какво да добавя към коментара на Impala

# 346
  • Варна
В очакване съм тази швертер- ка да развие цветонос. Пролетта дойде с цветонос, но бързо го хвърли. Предполагам заради смяната на условията. Надявам се вече да се е адаптирала. От септември месец едва расте, а търпението ми е на изчерпване.
Thecopus maingayi.

Сега отново от там си поръчах една неофинетия и се надявам другата седмица да пристигне.

# 347
Проверих го в нета - разкошна екзотика е! Heart Eyes

# 348
  • София
Не съм запознта с булбовите, но нормално ли е по изсъхналата кожа на булбата да има бели ...ъъъ... трохички? Такива сферички винаги ги свързвам със спори на гъби или изсъхнали капчици сок.

# 349
Не съм запознта с булбовите, но нормално ли е по изсъхналата кожа на булбата да има бели ...ъъъ... трохички? Такива сферички винаги ги свързвам със спори на гъби или изсъхнали капчици сок.

Такива трохички често се образуват по бавно изсухващите листа. И на фаленопсисите включително много често ми се получават. Аз го отдавам на нещо природно, свързано с процеса на изсъхване.

# 350
  • Варна

Точно капчици от сок са. Появяват се като го огрее слънцето. Демек до около обяд. Растението е третирано след пристигането си, здрави са му корените.
Ето ги капчиците зумирани на една нова булба.

Импала, благодаря и на мен много ми хареса орхидеята.  Hug

# 351
  • София
При фалчетата, ако капчиците са по пластината на листа вместо по ръбовете, се гледа с повишено внимание. Затова питам за тези на булбовите, въпреки че знам, че те са "по-ревливи" от фаловете. Признавам си, че бих сложила люспата в прозрачна кутийка и бих опръскала и затворила. Ако има някакъв патоген, той ще се развие.

# 352

Аз мислех че говорите конкретно за това!

# 353
  • Мадрид / София
Изсъхналите листа (кафявите люспи) е добре да се махнат внимателно, защото там се въдят гадинки и други (гъбички примерно).

# 354
  • Варна
Притеснихте ме, та ходих да си оглеждам растението. Единствената люспа с трохички е тази подчертаната от Реге. Другите са чисти, само са поизсъхнали. Тези които са далеч от цветоноса ги пообелих колкото мога. Булбите ми нямат следи от гниене. От всичките ми булбести само това е " ревливо".
Като пристигна орхидеята пролетта я третирах с Топсин, Моспилан и Валмек преди да я позиционирам сред останалите. За цяло лято направи 3 нови булби, а сега изкарва още 2.
След като прецъфти, ако успея да я цъфна ще третирам отново. За момента не смея докато развива цветонос. Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 ное 2021, 21:03 от floren

# 355
  • Мадрид / София
Не се притеснявай. Много добре ти се развива орхито. Това, което споменах по-горе е само като напътствие, не че е нещо фатално. Просто е добре да се махат превентивно.

# 356
Притеснихте ме, та ходих да си оглеждам растението.
честно казано аз съм от хората, които не човръчкат люспите. Изсъхналите листа- махам. ИзСъхналите цветове, цветоноси също, но никога не махам шрегръщащите листа, както и не люспя от стъблото на фаленопсисите старите пънчета на падналите листа. Намирам го за излишно. Ако се случи да завъдиш вредители - липсата на сухи пънчета няма да помогне. Ако имаш гъбички, те се придвижват / предават по тъканите с растителните сокове. Не съм сигурна че се  случва заразяване със спори. Поне аз нямам до сега орхидея с фузариум държан под контрол и такава без фузариум да са една до друга и здравата да прихване от болната. Съвеем съответно, тези изсъхнали прегръщащи листа нито ще спомогнат, нито ще навредят на гъбичните процеси. Ако тръгне мокро гниене по ризома - наличието или липсата на листа няма да го спре. Така че спокойно флорен. Не е нужно нищо да махаш, или  да обработваш.
Аз Наистина мислех че става въпрос за онези точки по изсъхнали те люспи. Безопасни са според мен. И на мен мен не ми се получават на всички орхидеи. Затова казах че е естествен процес но с някакво условие, което още не съм открила - дали светлина, дали влага, дали температура, дали сезон - не мога да кажа какво се случва та на някои листа/ люспи става така . По едно време даже им правих снимки от интерес. Ако изсъхне листото до тъмнокафяво с тези белите отгоре изглежда много странно, ама не е опасно.

# 357
  • Варна
_re_ge, много ти благодаря за включването. Повече няма да пипам нещо което виждам, че върви.
Поне люспите на булбофилума ми си стоят. Вади булба след булба значи му харесва. Само тор и вода и никакво излишно човъркане. Simple Smile

# 358
Аз моите обичам да ги чопля и да махам сухите люспи и листенца.

Има развитие на цветоноса на минито трисетелия - прилича на клюнче в момента и интересното е, че се извъртя навътре към саксията. Първоначално растеше в другата посока.

# 359
  • София
Да, правилно сте ме разбрали - точно за ограденото от _re_ge говорех.  Гледам да не махам излишно изсъхналите люспи, освен, когато не са дебели и твърди като бетон. Имам няколко такива фалчета, дето с ножица и пинсети едвам успявам да махна изсъхналите остатъци, за да може да излязат корените. На останалите не ги пипам. Все пак си става раничка в основата, която може да се зарази с нещо.
Съжалявам, че съм притеснила floren. Стана ми любопитно и попитах, изхождайки от моя опит.

Общи условия

Активация на акаунт