Вегетарианска тема - 16

  • 33 574
  • 756
  •   1
Отговори
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Добре дошли в новата тема!

старата тема

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 19:20 от bubanka

# 1
  • София
  • Мнения: 4 336
Благодаря за новата тема, Ася.

За кейла от предходната: натурален има леко стипчиво-горчив вкус. На мен най-много ми харесва всъщност на чипс. Бих пробвала и на салата, но ще си го ям сама, а да правя нещо само за мен не си струва, при положение че мога сурово да го ям.

За днес се правя фритата с чушки, грах и пекорино. Салата от краставици.

# 2
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Да кажа и аз за кейла:

Или е вкусен, или не. Според мен няма значение как е приготвен.
Аз ползвам два сорта: немски и италиански.
Немския е по-къдрав и крехък, италианския е с тесни, по-дебели листа.
Суров не мога да го ям, много ми е жилав.
У нас се яде на чипс ( само в един вариант, другите не бяха одобрени), сготвен с тай къри като основна съставка, в омлети, кърита като добавка, не като основен продукт.
Вкъщи само аз го ям, детето го яде само на чипс.

Днес пържих филии, други идеи нямам.

Много е тъпо това правило да не се застъпват постовете!
Не исках в първия пост да пиша за кейла, трябва да чакам някой да постне нещо. Къде е логиката?

# 3
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Ася, благодаря за новата тема!

Катерица, можеш да го слагаш в палачинки, в кексове, в яйца на омлет, във вафли (ако правите)... в супи по малко, във всичко Simple Smile Но може да го добавяш и съвсем малко и към друг чай който си правиш. В малко количество добавен не би трябвало да променя аромата и вкус, а само цвета. Сам по себе си, има тревист вкус и аромат ако се сложи препоръчителното количество. Но в по малко количество е приятен и свеж. Може да го добавяш и в лимонада или други подобни напитки. Аз го харесвам с добавено обезмаслено мляко на прах.

Ася и BiankaD - как правите лучената супа?

BiankaD, мескит нямам, с какво мога да го заместя? Вярно изглежда супер бързо и лесно, а и лигите ми потекоха. Имам фъстъчено, нямам бадемово, та с него мога да пробвам. Вместо сливи, ще сложа фурми и червени сушени боровинки. Но този мескит не ми е познат, никога не съм ползвала.

# 4
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Baby, лукът го оставям леко да се карамелизира с мазнина, слагам 2-3 глави. Добавям даф.лист, мащерка, сол, ако имам кореноплодни (пащърнак, целина или корен от магданоз). Аз сгъстявам със запържено брашно от нахут, става и с обикновено.
Това е.

# 5
  • Мнения: 9 907

Предложение за лучена супа, дано се чете.
Идва времето на любимото ми пюре от целина, кремсупа от тиква, карфиол на фурна, кейл суров и на чипс, мням 🤪
Иначе имаме леща, печени чушки, лютеница, кекс със сини сливи и жулим шам-фъстък.

# 6
  • Мнения: X
Тиквите ги подхванах вече. И супа ядохме онзи ден. Кейл съм си насадила, дано гъсениците не го опоскат съвсем. Непрекъснато се въртят пеперуди около него и само снасят ли, снасят. Sad Аз го обичам всякак и слагам навсякъде. Simple Smile В салата го ядем всички, но не като основна съставка.

Аз правя лучената супа по рецепта на Джейми Оливър (бяхме си купили негова книга преди мнооого години), намерих я и онлайн: https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/english-o … sage-and-cheddar/. Ще изпека подходящ хляб и ще направя и аз. Мляс. Simple Smile

Баница от стар хляб, печени сладки картофи, миш-маш, шакшука, пълниени чушки с яйца и сирене, боб (комбинирах всички видове, които имам).

# 7
  • София
  • Мнения: 5 247
Благодаря за новата тема. Дано намеря време да приложа новите неща , които научавам тук. Ама съм доста заета.
Днес имам сладка крем супа. С моркови сладък картоф овесени ядки пащъранк.

# 8
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Синьо, бодни чесън около него. Или направи чеснова настойка и пръскай, но отдолу на листата.

Тази година имам само два корена. Ще се купува 😁

И аз намерих една соева кайма, овкусена е и много вкусни стават нещата.
Днес направих кюфтета и Болонезе с нея.
Запържих и броколи.
Айсберг с чушка и домати
Басмати ориз

# 9
  • София
  • Мнения: 1 832
Тортичка, рецептата е за Гараш, но на вкус е доста по - различна, но е много вкусна! По тази рецепта http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1462.msg22702.h … 65zJQ64s#msg22702
Вместо кувертюр използвах млечен шоколад. И залях тортата с ганаш от 200 мл. течна животинска сметана и 100 гр. млечен шоколад.

Питки от елда, амарант и лимец с лютеница от четери изпечени и пасирани червени чушки, домат, магданоз и зехтин, маслини. Сварени картофи и после запечени във фраера.

# 10
  • Мнения: 1 438
Бейби, аз ли не виждам или се е затрил отговорът ми. Мескитът може да заместиш с малко кокосова или кафява захар, според това колко сладък искаш да ти бъде десертът. Може и брезова захар да използваш.
Бадемово мюсли с чиа парфе и смокини



Шоколадова палачинкова торта с ванилов крем



Боб яхния

# 11
  • Мнения: 2 643
Крем карамел и шоколадови фъдж сладки с шоколад
Леща яхния
Копривена супа
Крекери от остатъчен квас
Медени мъфини
Нахут някак, не съм решила как още - за вечеря ще е.

Аз ще направя гроздовите бонбони на Бианка и десертът с мескит, който ще направя без мескит. Колко захар би било ОК за  количеството в рецептата? И колко се получава като краен вариант?

# 12
  • София
  • Мнения: 5 247
Спаначена каша с просо, печени чушки, елдено- морковени кюфтета.

# 13
  • Мнения: 1 438
Крем карамел и шоколадови фъдж сладки с шоколад
Леща яхния
Копривена супа
Крекери от остатъчен квас
Медени мъфини
Нахут някак, не съм решила как още - за вечеря ще е.

Аз ще направя гроздовите бонбони на Бианка и десертът с мескит, който ще направя без мескит. Колко захар би било ОК за  количеството в рецептата? И колко се получава като краен вариант?

Nivea, сложи на вкус. Ние не си падам много по сладкото и наистина исках да е без захар. Таханът също сладни, във всяка хапка има орех и сливи. Може да се сложат фурми вместо тях за по-сладък вкус. Не ме разбирай погрешно, приготвям сладкиши, използвам захар все пак, но тук ми се стори излишно.

# 14
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
BiankaD благодаря! Значи той е основно за сладост, а не за сгъстяване, така ли?

Днес на бързо сложих в тенджерата под налягане червен ориз със зеленчуци и гъби.

Общи условия

Активация на акаунт