Коледни и новогодишни идеи и декорации - 2021 г.

• 122 327
  • 1 567
  •   1
Отговори
# 870
  • в сърцето на един мъж...
В България навлязоха толкова западни вериги, че всичко се продава и там. И никога не е късно да се запознаеш с някаква традиция и да я приемеш за своя.

# 871
хора, които никога не са чували дори за традицията или значението ѝ,
Ами, ние сме православни и католици (в моето семейство в България). Но моите лели католици не са правили това в Пловдив; за първи път го видях през 2000 година в Австрия. А майка например (православна) от обич към клонките, сама си прави венец, но не пали свещи, а си е сложила лампички на него, които светят през целия декември. Имам предвид, че нито католиците са задължени да палят свещи, нито православните да не си направят венец Hug

# 872
  • София
И аз мисля, че Коледа е празник на добрината, милосърдието, светлината. Имам приятели мюсюлмани, които също отбелязват празника.
Това са общочовешки ценности и няма значение каква религия изповядваш, щом са ценни и за теб. ❤️🤗

А каква традиция всеки ще си хареса и създаде е второстепенно. 😊

# 873
  • DE
Всичко вече е толкова смесено. Бяхме изненадани от наши приятели турскоговорещи българи които си слагат елха и подаряват подаръци за Коледа. Аз още в Бг си слагах венец, не сме въобще религиозни, макар че сме кръстени всички.
Малко се подразних от надписа на софийския коледен пазар на немски Rolling Eyes Хубаво е че има и там, но поне да е на кирилица.
Много любим момент ми е да избирам в кой град ще отидем тази година на Вайнахт, откакто сме в Германия ходим всяка година на различен. Тази година мисля да е Люксембург, дано не ни спънат мерките.
Да празнува кой както иска света е шарен.

# 874
  • München, Deutschland
И аз откакто живея в Германия, правя венци със свещи, които палим всяка неделя. Не сме вярващи, но чисто естетически ги харесвам и ми създават празнично настроение. Създават ми и някакво усещане за смирение, за това да спреш за малко, да се порадваш на това, което имаш, на близките и на това, което предстои. Общо взето поне веднъж след месеци наред с 10-12 часови работни дни да си спомниш за кого го правиш всичкото това, да се порадваш на дома си, на украсата, на празничното усещане и да усетиш това Vorfreude (празнично очакване) на празника.

За мен празникът е тогава, когато имам възможност да намалим вкъщи скоростта, да не сме във въртележката работа - пазаруване/задължения - готвене - вечеря - баня - лягане - пак работа. Затова празнувам и католическия Великден - не защото съм католик, а защото тогава са ни официалните почивни дни.

Любимо време от годината ми е Коледа. Винаги взимаме около 3 седмици отпуска, понякога и 4, украсявам с кеф, правя и изпращам сладки, цялата къща е окъпана в светлинки, елхички, сняг... Венецът е или център на холската маса, или елемент от основната.

Миналата година малко по-различно процедирах.

Имахме един венец за външната врата:

Един, който реших да провисна на френския прозорец отвътре. Той се задържа много, отдолу е с тази зелената цветарска гъба, поливах си го:

А на масата направих такъв тип украса, също с гъба. Нямаше стандартен венец, понеже пътувахме покрай Адвентите до България и нямаше как да палим по една свещ всяка седмица, затова предпочетох този вариант.

-----------

Към тези,които правите украсата с 4 свещи: еднакво големи ли взимате или от този тип, при които всяка следваща е по-малка? Винаги досега съм взимала еднакви, но си мислех дали и другите нямат предимства.

Показвам случайна снимка от нета на такъв тип свещени комплекти:

# 875
  • Beyond the stars
Може ли да ми разкажете малко повече?
Разбира се. Казва се Адвент и при католиците символизира очакването на Христос. Самата дума означава "Пристигане". Доколкото разбрах, някои италианци празнуват шест седмици, в Австрия се е наложило да са четири.
Скрит текст:
Както и преди са били 24 свещи, четири големи за неделите и двайсет малки. Символизира, че става все по-светло, докато наближава появата на Христос. Лилаво е свят цвят в католическата църква, присъства в дрехите на свещенниците и в самия венец като панделки или свещи. От свекърва ми зная, че преди не е имало венци в самите църкви, а вкъщи само са палели свещи без венец. "Модерното" значение е, че венецът символизира непрекъсващия живот.

Имат една дума, която на български май няма еквивалент - предварителна радост (Vorfreude), та типично е да казват, че тази радост е по-хубава от истинската радост. С това са свързани много коледни традиции - календарът, коледните базари, венецът.. Всяка неделя семейството пали по една от свещите и децата казват стихотворения; така се подготвя полека истинския празник.

Много благодаря за споделенето.
В нашия фолклор е преплетено християнско и езическо доста силно. Тук не се празнува нищо предвартително, да не се урочаса, да не види злото, да не развали. За това коледните традиции като такива са единствено около Бъдни вечер и Коледа. Преди това Рожденственски заговезни (днес) дават началото  на коледните пости.

Харесват ми чуждите обичаи на очакването и много ми хареса, че си има думичката за пред радост или радостно очакване.

# 876
Ето ме, първа селянка, не съм сложила всички, че не исках претрупано.
Липсва ми светлина отпред, ще мисля нещо. Ще го доработвам още.

# 877
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
католици сме, но по онова време Коледата се е празнувала семейно и до голяма степен потайно. несмеправили венец, даже не знам дали не сме имали традицията или баба не е смеела да направи.
сега ми е приятно да го правя и го правя както го чувствам, без условностите на цветовете, та даже не и на броя свещи, както се разбра Simple Smile Simple Smile Simple Smile
тук има за цветовете, но на мен ми е по-приятно да са в тон с другата украса https://www.mercyhome.org/blog/sunday-mass/advent-wreath/

замисляла съм се за размера на свещите, защото първата се пали първата седмица, после гори заедно с втората, двете се палят с третата... с една дума - цикъла завърша с три различно изгорели свещи. но ние остаяме всички да догорят на Бъдни вечер и на Коледа, а с еднакви ми е по-пригледно някак.

купих първите украси тук - две светещи гирлянди - звезди и топки, и крепирана хартия за "елха. Simple Smile да видим как ще я накъдря.

# 878
Благодаря за разяснението. Утре ще купя свещи и ще сложа началото на нова традиция. Аз съм споделяла, че свещи, лапички, вакси си има целогодишно при мен, но сега ще бъде със смисъл.
И ние сме атеисти, католици, православни и будист имаме, но за първи път чувам за тази традиция. харесва ми 😊

# 879
Значи извадих си лампичките. Миналата година си купихме малка жива елхичка и си купихме и малки играчки и ги прибрах в една кутия, голяма колкото от обувки над гардероба и ми е супер удобно сега. Имаме в мазата кашон с украса и в друг кашон е елхата (изкуствената), която е 1,50 и всъщност си е тегава работата да се разпъва, докато сега - лесния Simple Smile Пък декември може и до мазата да стигна Grinning
Вчера си купих и едно светещо ангелче от Бриколажа - на касите беше, свети само в един цвят.

# 880
Ако намеря начин тази година да направя от голямата елха по- малка, веднага бих го сторила. Някой, ако го е правил вече- нека да сподели технологията.

# 881
Ако намеря начин тази година да направя от голямата елха по- малка, веднага бих го сторила. Някой, ако го е правил вече- нека да сподели технологията.

На една от изкуствените елхи украсяваме само най- горната част /върха/ и забиваме в саксия с пръст.

# 882
  • Някъде там
Малко снимки от Пепко, на живо не съм възхитена

За къщичките все още обмислям
.
Фенерите ми харесаха

# 883
  • München, Deutschland
Благодаря, Искрице. Харесват ми етикетчетата за подаръци, сигурно ще се възползвам. 😃

Скрит текст:
Да видим кога, че петъчния ми полет за Сф беше отменен заради лошо време, рибуукнах за утре, дано този път излетим, макар че времето си е същото като онзи ден... Със сигурност ще обиколя магазините за украси и ще снимам за който с е интересува.

# 884
Аз се ужасих от лешникотрошача в Пепко, грозен и зловещ беше.

Мари, нашата е от 2 части, може дамо горната да се сложи и да се украси, нл май ще си купя по-малка по принцип, сега обаче съм на вълна живи, та ще е по-нататък, мерак ми е жива в саксия за момента.

Общи условия

Активация на акаунт