Коледни и новогодишни идеи и декорации - 2021 г.

• 122 390
  • 1 567
  •   1
Отговори
# 855
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Споделям с вас една декорация, която много ми хареса.
По традиция колко свещи се палеха, 4 броя ли ?
Скрит текст:

Еленчето със свещите.
Виждали ли сте такива пънчета, иска ми се да си сложа точно така къщичките.

Тази елхичка колко е висока, днес ще отида до Пепко да я видя, но това ще е в късния следобед.

четири, за четирите недели до Коледа Simple Smile по канон три лилави и една розова (третата) Simple Smile
има и вариант с пета по средата на венеца - бяла. Simple Smile
честно, никога не съм спазвала канона за лилави и розова.
бели или червени ми харесват повече. а една година бяха сини.

# 856
И аз съм вече на коледна вълна! Отворят ли коледните базари, след първия пунш превключвам Smiley Взех коледни картички, опаковах пакетите за семейството ми отвъд океана и купих малки бутилки коледен ликьор, които искам да нарисуваме днес.

Най-вероятно ще работим с декупаж, защото са ми останали коледни мотиви; като станат децата, ще решим.

По традиция колко свещи се палеха, 4 броя ли ?
При нас четири и се започва четири седмици преди Коледа, като всяка неделя се пали по една повече. Ние взимаме по традиция венец с четири червени, както st Dobri без лилава и розова.

Последна редакция: нд, 14 ное 2021, 09:01 от Анонимен

# 857
  • София
По едина свещ се пали всяка неделя ли? Никога не съм чувала тази традиция и мога сега да започна. Може ли да ми разкажете малко повече? Винаги е хубаво да има нови коледни традиции

# 858
  • Под Сините камъни
Имаше доста селца на Графа, но не знам дали има с влакче. Видях едно с ледена пързалка. Иначе дайте идея как да заснежа кутията - с изкуствен сняг ли или с нещо друго
Миналата година заскрежих планините от стеропор за селцето с С-200 и ситна сол. Ръснах и малко сив брокат да блещука на моменти. Стана готино

# 859
Аз също щях да помоля за информация за свещите, дори не подозирах за подобно поверие. Като се запали в неделя през седмицата може да се пали докато се включи втората, третата и тн?

# 860
  • Deutschland/HE
Да, 4 свещи за 4 дни преди Коледа, понякога има и пета - за Бъдни вечер. В повечето места в Германия коледните базари се откриват в понеделника след първия адвент и са до 23.12, много малко остават до януари. Една година идваха на гости приятели и се оказа събота/неделя на първия адвент и едва намерихме коледен базар, тогава четох, че искали да ги открият, но църквата била против (тогава Бъдни вечер съвдпадаше с четвъртия адвент и явно много кратко щяха да работят базарите). Сега се изненадах, че във Виена ги откриват толкова рано.

# 861
Искрица, ако не намериш от друго място дървени подложки, аз ще се опитам да намеря. Съседа редовно реже дървен материал и ще го помоля. (Едно от малкото предимства да си от малък град)
Единственото, което ме притеснява е, че най-вероятно няма да бъдат идеално гладки и ще имат нужда малко от шкурка

# 862
Може ли да ми разкажете малко повече?
Разбира се. Казва се Адвент и при католиците символизира очакването на Христос. Самата дума означава "Пристигане". Доколкото разбрах, някои италианци празнуват шест седмици, в Австрия се е наложило да са четири.
Скрит текст:
Както и преди са били 24 свещи, четири големи за неделите и двайсет малки. Символизира, че става все по-светло, докато наближава появата на Христос. Лилаво е свят цвят в католическата църква, присъства в дрехите на свещенниците и в самия венец като панделки или свещи. От свекърва ми зная, че преди не е имало венци в самите църкви, а вкъщи само са палели свещи без венец. "Модерното" значение е, че венецът символизира непрекъсващия живот.

Имат една дума, която на български май няма еквивалент - предварителна радост (Vorfreude), та типично е да казват, че тази радост е по-хубава от истинската радост. С това са свързани много коледни традиции - календарът, коледните базари, венецът.. Всяка неделя семейството пали по една от свещите и децата казват стихотворения; така се подготвя полека истинския празник.

# 863
  • София
Междувременно в неделя сутрин в София... 🎄🎀😊

# 864
Толкова много се радвам, че открих тази тема. То мен си ме е хванало вече коледното настроение де, но и вие сериозно го подхранвате Simple Smile Вчера си сипах чаша червено вино, пуснах си тази песен и си разглеждах красотите, които показвате Heart

Поздравче от мен за вас Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=mN7LW0Y00kE

Та, докато се бях потопила изцяло в коледния дух, направих и списък за пазаруване за тази година:
1. Играчки и панделки за дворната "елха" /че то не е точно елха, но пак е иглолистно/
2. Висящ венец с Дядо Коледа на него за до входната врата
3. Постелка за пред входната врата /в Джъмбо били пуснали, та ако няма да се уважа с някоя от Турция, ще я взема нея/
4. Лед лампички тип завеса за терасата /но първо ще й премеря дължината, за да съм сигурна, че ще стигнат на дължина/
5. Коледни свещи за украса на масата за Бъдни вечер /обожавам красиво украсената маса/

Благодарение на вас и аз ще започна да си правя коледно селце. Имам една къщичка и още няколко нещица, но пък изобщо не се бях сетила, че мога да направя цяло селце, затова от тази година започвам да добавям по още една къщичка /благодаря ви за идеите Simple Smile/

п.п. Видях ето тази красотичка да се продава в ОЛХ. За сега няма да я купувам, че много ще станат нещата на куп, но ако на някой му хареса, да знае че там я има

Скрит текст:

# 865
Здравейте,  дървени пънчета като от снимката има и в Баумакс и Практикер.
Аз си взех моето преди два месеца за есенна декорация,  но ходих преди седмица и още ги имаше. В секцията с дървените материали са.

# 866
  • Mars Hotel
Традицията с четирите свещи за Адвентите не е българска или православна, какъв е смисълът да се прави просто така? Иначе за семейството на ММ (германци, протестанти) това наистина е ключова част от коледните приготовления, както и за по-голямата част от сънародниците им.

За да не е спам - вчера от Икеа купих готови джинджифилови къщички за сглобяване, заедно с лепило за печива, с което стеничките да се слепят. Ще ги прибавя към селцето ми.

# 867
И аз вчера рових из Икеа и загледах тези бисквити за слепване, да споделите впечатления.
Аз отмъкнах един хартиен гирлянд

# 868
  • в сърцето на един мъж...
Аз не съм католичка или протестантка, но от както живея в Германия, винаги съм спазвала тази традиция с 4те свещи. И я смятам за изключително приятна, мила и учеща децата на съпричастност, търпение и красота. Ако някой иска да я направи и за него има смисъл, то няма никакво значение какво вероизповедание има. Коледа е сезон на красота, доброта, прошка и състрадание.
Дървени подложки има обикновено и в дм, вижте ако са поставили коледни артикули. Аз от там си купих.

# 869
  • Mars Hotel
Geia, когато живееш там и децата ти растат в тази среда, е съвсем различно. Моят пост беше по повод хора, които никога не са чували дори за традицията или значението ѝ, но искат да я правят.

Но пък в крайна сметка, всеки прави каквото си прецени.

Общи условия

Активация на акаунт